menu

Családireceptkönyv.hu

Zöld-dió befőtt tartósítószer nélkül


Írta:

Nehézség: Könnyű
print

Hozzávalók:


Két darab ötliteres üvegbe való dió beszerzésével kezdődik a procedúra.
1 kg cukor
1 kis darab fahéj rúd
8-10 darab szegfűszeg
1 teáskanál citromsav

Elkészítés:


Két darab ötliteres üvegbe való dió beszerzésével kezdődik a procedúra. A diókat villával szurkálom meg, majd hideg vízzel csordultig töltöm az üvegeket. Két héten keresztül minden nap egyszer kiöntöm a vizet belőlük, majd újratöltöm azokat, s hűvös helyen pihentetem.
A 15. napon a két darab ötliteres üvegben lévő diót nagy lábosba teszem és egy deciliter 10 százalékos ecetet, valamint annyi vizet öntök hozzá, hogy ellepje a gyümölcsöt. Felforralom, majd a levet leöntöm róla. A dióm megpuhul és fekete lesz.

Ezt követően újra annyi vizet öntök hozzá, hogy ellepje, hozzáadok 1 kg cukrot, 1 kis darab fahéj rudat, 8-10 darab szegfűszeget, 1 teáskanál citromsavat és – kevergetve – újra felforralom, majd 24 órán át pihenni hagyom. Másnap és harmadnap (!) forralást megismétlem. Ekkor kiszedem a diót, 720 ml-es üvegekbe rakom, üvegenként ráöntök egy stampedli – bármilyen – rumot, majd a forró lével csordultig töltöm.
Végezetül következik a palackozás. Tartósítószert nem teszek bele: úgy zárom le, hogy két réteg fólia közé késhegynyi nátrium-benzoátot teszek, majd ezt az üveg szájára húzom, s erre tekerem rá a fedelet. Így mehet a száraz dunsztba.

Ez a befőtt szerintem maga a csoda! Időigényes munka, de megéri!
A zöld-dió befőtt egyébként sok helyütt a karácsonyi ünnepi menü elhagyhatatlan része.

Zöld-dió befőtt tartósítószer nélkül

Kinek a kedvence ez a recept?


favorite Kedvenc receptnek jelölés Kedvenc receptem

Recept tipusa:


Befőttek,
Beszéljétek meg főzési tapasztalataitokat
Recept ajánló
Avatar Csokis-meggy dzsem
Csokis-meggy dzsem

A magozott, apróra vágott meggyet, a dzsemfixet és a cukrot felforraljuk, majd hozzáadjuk az étcsokoládét kb 2-3 percig főzzük, majd üres, alaposan megtisztított dunsztos üvegekbe...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Mennyei csalamádé
Mennyei csalamádé

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Avatar Rostos ivólé készítése házilag
Rostos ivólé készítése házilag

3 kg feldarabolt gyümölcshöz hozzáadunk 1 kg cukrot, 1 evőkanál citromsavat és 1 liter vizet. Ezt turmixgéppel pürésítjük, majd felforraljuk. Ha jól megrotyogtattuk, hozzáadunk 7 l...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Avatar Fügelekvár - Rozmaringos
Fügelekvár - Rozmaringos

A fügéket megmossuk, szárait levágjuk, majd négy-négy gerezdre felvágjuk őket. Egy nehézaljú lábasba szórjuk a füge szeleteket, a citromhéjat, hozzáadjuk a cukrot és rozmaringot....

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
close add person Belépés recent_actors Regisztráció assignment_ind Belépés recent_actors Regisztráció account_balanceASZF info Impresszum thumb_up Facebook oldalunk