Két darab ötliteres üvegbe való dió beszerzésével kezdődik a procedúra.
1 kg cukor
1 kis darab fahéj rúd
8-10 darab szegfűszeg
1 teáskanál citromsav
Két darab ötliteres üvegbe való dió beszerzésével kezdődik a procedúra. A diókat villával szurkálom meg, majd hideg vízzel csordultig töltöm az üvegeket. Két héten keresztül minden nap egyszer kiöntöm a vizet belőlük, majd újratöltöm azokat, s hűvös helyen pihentetem.
A 15. napon a két darab ötliteres üvegben lévő diót nagy lábosba teszem és egy deciliter 10 százalékos ecetet, valamint annyi vizet öntök hozzá, hogy ellepje a gyümölcsöt. Felforralom, majd a levet leöntöm róla. A dióm megpuhul és fekete lesz.
Ezt követően újra annyi vizet öntök hozzá, hogy ellepje, hozzáadok 1 kg cukrot, 1 kis darab fahéj rudat, 8-10 darab szegfűszeget, 1 teáskanál citromsavat és – kevergetve – újra felforralom, majd 24 órán át pihenni hagyom. Másnap és harmadnap (!) forralást megismétlem. Ekkor kiszedem a diót, 720 ml-es üvegekbe rakom, üvegenként ráöntök egy stampedli – bármilyen – rumot, majd a forró lével csordultig töltöm.
Végezetül következik a palackozás. Tartósítószert nem teszek bele: úgy zárom le, hogy két réteg fólia közé késhegynyi nátrium-benzoátot teszek, majd ezt az üveg szájára húzom, s erre tekerem rá a fedelet. Így mehet a száraz dunsztba.
Ez a befőtt szerintem maga a csoda! Időigényes munka, de megéri!
A zöld-dió befőtt egyébként sok helyütt a karácsonyi ünnepi menü elhagyhatatlan része.
http://borosvalikonyhaja.blogspot.hu/2016/09/szilva-lekvar-cukor-es-tartosito-nelkul.html
Elkészítési idő:A barackokat megmossuk, forró( nem fövő) vízbe tesszük pontosan egy percig, majd szűrőkanállal kiemeljük és hideg vízbe rakjuk. Onnan egyenként kivéve, a héját lehúzzuk (szinte ma...
Elkészítési idő:A répát 6 dl vízben megfőzzük. Turmixoljuk / vagy botmixer /, majd hozzáadjuk a narancs és a citrom levét, és a cukrot. Kb 10-15 percig főzzük, majd hozzáadjuk a dzsemfixet, és 2-3...
Elkészítési idő:A hideg vízben tegyük fel főni a körtét és a gyömbért. Forraljuk fel, majd hagyjuk főni fedő alatt 20-25 percig. Tehetünk bele 1 teáskanál mézet fogyasztás előtt, mikor kicsit me...
Elkészítési idő: