Családireceptkönyv.hu

Karácsony 🎄

Zöld-dió befőtt tartósítószer nélkül


Írta:

Nehézség: Könnyű
print

Hozzávalók:


Két darab ötliteres üvegbe való dió beszerzésével kezdődik a procedúra.
1 kg cukor
1 kis darab fahéj rúd
8-10 darab szegfűszeg
1 teáskanál citromsav

Elkészítés:


Két darab ötliteres üvegbe való dió beszerzésével kezdődik a procedúra. A diókat villával szurkálom meg, majd hideg vízzel csordultig töltöm az üvegeket. Két héten keresztül minden nap egyszer kiöntöm a vizet belőlük, majd újratöltöm azokat, s hűvös helyen pihentetem.
A 15. napon a két darab ötliteres üvegben lévő diót nagy lábosba teszem és egy deciliter 10 százalékos ecetet, valamint annyi vizet öntök hozzá, hogy ellepje a gyümölcsöt. Felforralom, majd a levet leöntöm róla. A dióm megpuhul és fekete lesz.

Ezt követően újra annyi vizet öntök hozzá, hogy ellepje, hozzáadok 1 kg cukrot, 1 kis darab fahéj rudat, 8-10 darab szegfűszeget, 1 teáskanál citromsavat és – kevergetve – újra felforralom, majd 24 órán át pihenni hagyom. Másnap és harmadnap (!) forralást megismétlem. Ekkor kiszedem a diót, 720 ml-es üvegekbe rakom, üvegenként ráöntök egy stampedli – bármilyen – rumot, majd a forró lével csordultig töltöm.
Végezetül következik a palackozás. Tartósítószert nem teszek bele: úgy zárom le, hogy két réteg fólia közé késhegynyi nátrium-benzoátot teszek, majd ezt az üveg szájára húzom, s erre tekerem rá a fedelet. Így mehet a száraz dunsztba.

Ez a befőtt szerintem maga a csoda! Időigényes munka, de megéri!
A zöld-dió befőtt egyébként sok helyütt a karácsonyi ünnepi menü elhagyhatatlan része.

Zöld-dió befőtt tartósítószer nélkül

Kinek a kedvence ez a recept?


favorite Kedvenc receptnek jelölés Kedvenc receptem

Recept típusa:


Befőttek,
Beszéljétek meg főzési tapasztalataitokat
Recept ajánló
Avatar
Írta: Anikó
10. Sárgabarack lekvár,tartósító nélkül
10. Sárgabarack lekvár,tartósító nélkül

A barackokat megmostam kimagoztam, robotgépbe megdaráltam, felraktam főni .. ez max 40 percet főtt kis lángon, mikor már szépen láttam hogy esik össze akkor került bele a polisett....

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Avatar
Írta: Bogi
Körte a saját levében
Körte a saját levében

A körtéket megmossuk, vékonyan meghámozzuk, félbevágjuk, kivesszük a magházát és a termését, vékony szeletekre vágjuk, szorosan megtöltjük a literes üvegeket, enyhén megszórjuk cuk...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Avatar Kávés csokilekvár
Kávés csokilekvár

A kávét a dzsemfixszel, a fahéjjal és a rummal összeforraljuk 3 percig. Hagyjuk kicsit hűlni. A csokit daraboljuk össze, és amíg a kávé még jó meleg, olvasszuk bele a cs...

Elkészítési idő: 20 perc
Nehézség: Könnyű
share
Avatar
Írta: Sacko
Hagymalekvár
Hagymalekvár

A hagymákat csíkozzuk fel vékonyra. Egy serpenyőbe tegyük bele a vajat, a hagymát, és a befőzőcukrot, majd alacsony hőfokon, folyamatos keverés mellett addig főzzük, míg a cukor sz...

Elkészítési idő: fél óra
Nehézség: Könnyű
share
close add person Belépés recent_actors Regisztráció account_balanceASZF info Impresszum thumb_up Facebook oldalunk