7 üvegre
2.8 kg sütőtök
300 ml víz
13 g gyömbér (friss, hámozott)
3 db narancs
1 db citrom héja
300 g kristálycukor
7 db befőttes üveg (200 ml-es)
lkészítés
180 perc
A sütőtököt hosszában félbevágom és kimagozom. Utána felszeletelem a sütőtököt.
Előmelegített, 200 C fokos sütőben 40 perc alatt megsütöm a sütőtököt.
Közben elkezdem lereszelni a citrusféléket, kettő narancs, és egy citrom héját, narancslevet.
A megsült sütőtöknek lehúzom a héját, és kisebb darabokra vágom.
Egy lábosba teszem a sütőtök darabokat, majd felöntöm a vízzel, és elkezdem főzni. A sütőtöknek viszonylag sok idő kell, hogy szétessen és levet engedjen ezért szükséges alá mindenképpen a víz, nehogy leégjen.
Lereszelem a megpucolt gyömbérdarabot is, és a két lereszelt héjú narancsnak kifacsarom a levét. A megmaradt 1 darab narancsot pedig megpucolom, és felkockázom.
Amikor a sütőtök már kezd szétesni, körülbelül 15-20 perc után hozzáadom a citrusok héját és a gyömbért, valamint a felkockázott narancsot.
Végül a cukrot is hozzáadom, épp csak összeforralom és már töltöm is a megfelelően fertőtlenített befőttesüvegekbe
Száraz dunsztban hagyom kihűlni, majd elteszem a kamra polcaira a kész narancsos sütőtök lekvárt.
Egy rendkívül finom sütőtöklekvár recept ez, naranccsal ízesítve. Nincs is jobb reggeli egy saját főzésű házi lekvárnál, vajas kalácsra kenve! :)
A paprikákat alaposan megmosom, kicsumázom és vékonyan felszeletelem. A vizet egy lábosban összeforralom az ecettel, cukorral és sóval. Borssal, babérlevéllel fűszerezem. A papri...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűAz epret megtisztítjuk, az egészen nagy szemeket negyedeljük, a közepeseket felezzük, a kicsiket egészben hagyjuk. A cukorból félreteszünk 3 ek-nyit, a többit az eperre szórjuk, m...
Elkészítési idő: 20 perc Nehézség: KönnyűA zöldségeket tisztítsd meg és géppel reszeld le A hagymát, fokhagymát, petrezselyem zöldet vágd apróra Terítsd el sütőpapírokon és tedd ki a tűző napra aszalódni (gézzel takard...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA mentát megmossuk, leitatjuk a fölösleges vizet róla és apróra vágjuk. A citromot héjával együtt szintén apróra daraboljuk. Az így kapott mentát és citromot egy edénybe főni tessz...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű