7 üvegre
2.8 kg sütőtök
300 ml víz
13 g gyömbér (friss, hámozott)
3 db narancs
1 db citrom héja
300 g kristálycukor
7 db befőttes üveg (200 ml-es)
lkészítés
180 perc
A sütőtököt hosszában félbevágom és kimagozom. Utána felszeletelem a sütőtököt.
Előmelegített, 200 C fokos sütőben 40 perc alatt megsütöm a sütőtököt.
Közben elkezdem lereszelni a citrusféléket, kettő narancs, és egy citrom héját, narancslevet.
A megsült sütőtöknek lehúzom a héját, és kisebb darabokra vágom.
Egy lábosba teszem a sütőtök darabokat, majd felöntöm a vízzel, és elkezdem főzni. A sütőtöknek viszonylag sok idő kell, hogy szétessen és levet engedjen ezért szükséges alá mindenképpen a víz, nehogy leégjen.
Lereszelem a megpucolt gyömbérdarabot is, és a két lereszelt héjú narancsnak kifacsarom a levét. A megmaradt 1 darab narancsot pedig megpucolom, és felkockázom.
Amikor a sütőtök már kezd szétesni, körülbelül 15-20 perc után hozzáadom a citrusok héját és a gyömbért, valamint a felkockázott narancsot.
Végül a cukrot is hozzáadom, épp csak összeforralom és már töltöm is a megfelelően fertőtlenített befőttesüvegekbe
Száraz dunsztban hagyom kihűlni, majd elteszem a kamra polcaira a kész narancsos sütőtök lekvárt.
Egy rendkívül finom sütőtöklekvár recept ez, naranccsal ízesítve. Nincs is jobb reggeli egy saját főzésű házi lekvárnál, vajas kalácsra kenve! :)
A tejet edénybe öntjük, hozzákeverjük kefirt, vagy ecetet, de úgy is lehet készíteni, hogy nem raksz hozzá semmit, egy napra hideg helyre állítjuk, majd a tetejére feljövő tejföl...
Elkészítési idő:A cukorból és a vízből szirupot főzök, hozzáadom a fűszereket és a diókat is. Fél órát forralom, majd 24 órát pihentetem. Másnap újra felforralom és még 24 órát pihentetem. Végü...
Elkészítési idő:Osszekeverni. Majd bedobni a sutobe es 180'C-on 1ora 20percet "sutni". Forron uvegekbe tolteni majd szaraz dunsztba tenni. 2-3 kanallal egy bogrebe tenni forro vizzel leonteni es l...
Elkészítési idő: