szamóca
cukor
citromsav
A gyümölcsöt belerakom a sterilizált üvegbe, teszek rá egy kanál cukrot, egy fél kávéskanál citromsavat, hogy megmaradjon a színe...felöntöm hideg vízzel, lezárom az üveget!!!
Egy nagyobb lábosba helyezem a lezárt üvegeket majd felengedem hideg vízzel a lábast de csak annyi víz legyen benn, hogy az üveg nyaka alatt 2 újjnyi szabadon maradjon......
Kis lángon dunsztolom... 75-80 fpk legyen a víz.. lágyabb gyümölcsnél elég 25-30 perc... keményebbnél mint mondjuk a körte 40 perc kell neki..
Ezután száraz dunsztba rakom 2 napra hagyom ott kihűlni...
Nálam a sterilizálás, az üveg kifőzése a következőképpen történik, az üvegek már kiürüléskor alaposan el vannak mosva... ilyenkor újra öblítem, majd felengedem a legmelegebb vízzel ami a csapból kijön, erre azért van szükség, hogy átvegye a hőt, egy fazékba vizet forralok.. ebbe rakom az üvegeket, meg a tetőket is.. nagyon alaposan forralt vízbe 10-15 percig főzöm őket.. ezután még melegen teszem bele a gyümölcslét... ha ezeket betartjuk tökéletes befőttet fogunk készíteni...
A megmosott, papírtörlőn leszárított narancsok végét levágjuk, éles késsel meghámozzuk. A narancshéjakat 0,5 cm-es csíkokra vágjuk, és annyi vízben, amennyi ellepi őket, 1 napig ál...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA pektin hatására a lekvár besűrűsödik. Pektin, édesítőszer a rotyogó gyümölcshöz kell adni. Vágható dzsemhez 1 kg gyümölcshöz 20-30 gramm pektin kell. Kenhető állagú lekvárho...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű.
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű4 úveg lesz belőle
Elkészítési idő: Nehézség: Nehéz