3 kg cukkini/tök
500 g sárgarépa
500 g kaliforniai paprika
5 gerezd fokhagyma
1,5 kg paradicsom
2,5 teáskanál csípős pirospaprika
100 g cukor
2 evőkanál só
200 ml olaj
A paradicsomot daráljuk le a húsdarálón, vagy robotgéppel pépesítsük.
A cukkinit hámozzuk meg és daráljuk le.
A paprikát megtisztítjuk és ledaráljuk.
A répát meghámozzuk, ledaráljuk és a többi zöldséghez keverjük.
A zúzott fokhagymát, a cukrot, a sót és az olajat hozzáadjuk és jól összekeverjük.
A zöldséges keveréket közepes erősségű hőfokon főzzük 40 percig, időnként kavargassuk meg. Majd adjuk hozzá a csípős pirospaprikát és főzzük még 10 percig.
A forró cukkinikrémet kanalazzuk sterilizált befőttesüvegekbe, majd szorítsuk rá a tetejüket. Fordítsuk fejjel lefelé, takarjuk be egy paplannal és hagyjuk kihűlni.
A paradicsomos cukkinikrém friss puha kenyérrel önmagában is fenséges, de húsok mellé is kínálhatjuk. Ha így tesszük el sokáig eláll. Frissen elkészítve is nagyon ízletes, én általában rögtön teszek félre egy adagot, mert a család annyira rajong érte, hogy ez a vacsora, ha télire készítjük ezt a finomságot. Nem tartalmaz tartósítószert!
Elkészítése: A leszemezett ribizlit megmossuk, összetörjük és hozzáöntünk kb. 5dl vizet, majd lassú lángon addig főzzük, míg a szemek szétfőnek. Sűrű szitán átpasszírozzuk és a lev...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA felsorolt hozzávalókat egy lábasba teszem. A forrástól számított 3 percig főzöm, majd előmelegített szép üvegekbe töltöm. Azonnal lezárom, majd 1 percre fejre állítom.
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűFélig kell tölteni az üveget virággal, majd felönteni mézzel (például akácmézzel) és jó pár hétig állni hagyni, végül leszűrni.
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA chutney főzésben az a legjobb, hogy amíg puhul a lábasban a gyümölcs, magunk alakíthatjuk a pikánsságát, csípősségét. Érdemes mindig kevesebb fűszerrel kezdeni (főleg ha először...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű