Tésztához:
6 tojásfehérje
15dkg cukor
25dkg darált dió
csipetnyi só
egy kevés vaj és rizsliszt a szóráshoz
A grízes krémhez:
2,5dl tej
5dkg kukoricadara
7dkg vaj
5dkg porcukor
1tk vanília aroma
csipet só
A meggyes krémhez:
2 üveg meggybefőtt
2,5dl a meggybefőtt levéből
5dkg kukoricakeményítő
2dkg cukor
csipet só
A tojásfehérjéből robotgéppel, egy csipet sóval kemény habot verünk, a vége felé a cukrot apránként hozzáadjuk. Leállítjuk a gépet, és a darált diót fakanállal óvatosan belekeverjük. Egy sütőpapírt vékonyan megvajazunk, megszórjuk rizsliszttel, és egy 22cm-es kerek tortaformát körberajzolunk, sütőlapra helyezzük, majd a diós masszát 4 részre osztjuk, ¼ részét rákenjük a sütőpapírra a körön belül. Figyeljünk, hogy a széleken is egyforma vastag legyen a massza. 180 fokra előmelegített sütőben 10-12 perc alatt 4 kerek lapot sütünk egymás után. Akkor jó, amikor a széle kezd színesedni. Kivesszük, kicsit hűtjük, majd késsel meglazítjuk a szélét, rácsra csúsztatjuk és hagyjuk kihűlni.
Miután a lapok kisültek, elkészítjük a krémeket. A grízes krémhez a tejből és a kukoricadarából, egy csipet sóval, sűrű pépet főzünk, majd kihűtjük. A vajat a vaníliával és a porcukorral habosra keverjük, majd apránként hozzákeverjük a kihűlt tejbegrízt is.
A meggyes krémhez leszűrjük a befőttet. 2,5 dl meggylét összekeverünk a kukoricakeményítővel és a cukorral, majd kézi habverővel folyamatosan kevergetve sűrű krémmé főzzük. A végén belekeverjük a meggyet is, és kihűtjük. Az időközben kihűlt diós lapok közül az egyiket tortástálra helyezzük, rákenjük a meggyes krém felét, erre rátesszük a következő lapot, amire a grízes krém kerül, majd ismét diós lap, erre kerül a meggyes krém másik fele, végül rátesszük az utolsó lapot. A tortát hűtőszekrénybe tesszük egy éjszakára, másnap porcukorral megszórjuk a tetejét, és ezután szeleteljük.
A lisztet keverjük össze egy csipet sóval, a darált dióval, a szódabikarbónával, a sütőporral, a szerecsendióval, a gyömbérrel és a fahéjjal. A sárgarépát reszeljük le egy kisebb...
Elkészítési idő: 90 perc Nehézség: Közepesszokásos piskóta jilkes 6 laphoz Fém habüstbe ütöm fel a tojásokat, hozzáadom a cukrot, a vaníliáscukrot és elkeverem. A csokit megolvasztom. (pl. Lindt Excellence 70%) Egy edény...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűElkészítés: A tésztához a tojásokat szétválasztjuk, a fehérjét cukorral habosra verjük, hozzáadjuk a lisztet és a tojás sárgáját, ízlés szerint kakaót. Előmelegített sütőben megsüt...
Elkészítési idő: 90 perc Nehézség: Nehéz1. A sütőt 180 fokra előmelegítjük, alul-felül sütés programra, majd egy tortakarika alját kibéleljük sütőpapírral, és a külsejét alufóliába csomagoljuk, hogy ne tudjon víz becsoro...
Elkészítési idő: Nehézség: Közepes