A külső tésztához
15 g élesztő (friss)
0.5 dl házi tej / teljes tej
2 evőkanál kristálycukor
70 g vaj
180 g búzaliszt (BL55)
1 db tojás (közepes, "M"-es méretű)
A belső tésztához
450 g étcsokoládé (70 %-os)
300 g vaj
60 g kristálycukor
3 db tojás (közepes, "M"-es méretű)
6 db tojássárgája
100 g búzaliszt (BL55)
6 db tojásfehérje
A ganache-hoz
350 g étcsokoládé (70 %-os)
75 g vaj
200 ml tejszín
Készítsük össze a külső tésztához vett hozzávalókat.
Az élesztőt futtassuk fel langyos tejben a cukorral, a vajat enyhén lágyítsuk meg.
A tészta hozzávalóit gyúrjuk össze, de ne dolgozzuk túl. Az eredmény egy kéztől jól elváló, lágy, zsíros tészta, mely két tortára elég (vagy használhatjuk gyümölcsös pitéhez is), fagyasztóban jól tárolható.
Nyújtsuk ki pár milliméter vastagra a külső tésztát.
Majd béleljünk ki vele egy kivajazott, 24 cm-es tortaformát.
Egy éles késsel vágjuk körbe a tészta peremét. A külső tésztát nem kell elősütni.
Kezdjünk hozzá a belső tésztához, mérjük ki a hozzávalókat.
Egy hőálló tálban olvasszuk össze a vajat a csokoládéval és keverjük egyneművé.
Keverjük hozzá a cukrot.
Majd keverjünk hozzá alaposan három egész tojást és hat tojássárgáját.
Dolgozzuk bele a lisztet is. Innentől kezdve gyorsan dolgozzunk, mert a massza hűlés során egyre keményedik.
A hat tojásfehérjét verjük kemény habbá...
...majd óvatosan forgassuk a csokoládés krémhez.
Öntsük a masszát a külső tésztarétegbe és egyengessük jól el.
Fedjük le a formát egy alufólia-kupolával, és tegyük 150 fokra előmelegített sütőbe. Süssük kb. negyven percen át fóliával takarva, majd tíz percig anélkül. A torta akkor jó, ha a közepe még enyhén remegős, de a felszíne már nem ragad.
Sülés után a tortát tegyük hűvös, de nem hideg helyre és hűtsük legalább két órán át, mielőtt folytatnánk a munkát. Ezalatt a torta eléggé megszilárdul ahhoz, hogy a felső ganache-réteg alatt ne szakadjon be a közepe.
Készítsük elő a ganache hozzávalóit, forraljuk fel a tejszínt, öntsük le vele az apróra tört csokoládét, majd keverjük simára.
A sima masszába dolgozzuk jól bele a vajat is.
Végül lassan öntsük a kihűlt torta tetejére.
Ezután a tortát hagyjuk még legalább egy óráig pihenni (de akár egy éjszakán át), hogy a ganache megszilárduljon, majd vegyük le róla a tortaformát és helyezzük át óvatosan egy tálra.
A tortát szobahőmérsékleten tároljuk (hűtőben nagyon megkeményedik, és enyhülnek az ízei), így 2-3 napig eláll (de addigra el fog fogyni).
A hozzávalók két adag piskótához elegendőek. Az első piskótához 10 db tojást szétválasztunk. A fehérjét felverjük a sóval és cukorral. A sárgáját kikeverjük, majd hozzáadjuk a süt...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA sütőt előmelegítjük 165 fokra. A tojásokat (nem kell kettéválasztani) a kristálycukorral felverjük habosra (fehéredésig). Hozzá szitáljuk a liszt, kakaópor, sütőpor ke...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűGyújtsuk be a sütőt 180 fokra (gázsütőnél 4-es fokozat) és vajazzuk, lisztezzük ki a tortaformát. Válasszuk szét a tojásokat, a fehérjéhez adjunk csipet sót és verjük ke...
Elkészítési idő: 50 perc Nehézség: Könnyű