Tészta:
25 dkg liszt
1 tojás
12,5 dkg vaj
6 dkg cukor
csipet só
Töltelék:
2 kg savanykás alma
15-20 dkg cukor (az alma savanyúságától függően)
1 citrom leve
1 kávéskanál őrölt fahéj
A tetejére:
2 tojás fehérje
10 dkg cukor
A tészta hozzávalóiból omlós tésztát gyúrunk, amivel egyenletesen-vékonyan kibélelünk egy kapcsos tortaformát (az oldalár is jusson).
Az almát meghámozzuk, magházát eltávolítjuk, és durva reszelőn lereszeljük.
Közben folyamatosan csepegtetjük rá a citromlevet, hogy ne barnuljon meg túlságosan.
A reszelt almához hozzáadjuk a cukrot és a fahéjat, rövid ideig állni hagyjuk, majd kinyomkodjuk belőle a keletkezett levet.
A tölteléket egyenletesen elterítjük a tésztával kibélelt tortaformában, majd 180 fokra előmelegített sütőben, sütőpapírral letakarva 35-40 percig sütjük.
Amíg a torta sül, a tojásfehérjéből és a cukorból kemény habot verünk.
A tortát kivesszük a sütőből, és rákenjük a tojáshabot, azután a hőfokot 130 fokra mérsékelve újabb kb. 40 percig sütjük, amíg a hab szép színt kap a tetején.
Aki nem szereti, vagy nincs kedve a habbal bajlódni, el is hagyhatja, én most így csináltam. Helyette megkentem a tésztát házi baracklekvárral.
Szép színe lett tőle és nagyon fincsi volt így is.
Tortaforma helyett most recés oldalú jénaiban készítettem.
A sütőt 170 fokra melegítsük elő. A tésztához minden hozzávalót alaposan összegyúrunk, a lekvárok kivételével, majd rövid ideig (fél óráig) hűtőben dermesztjük. Kivesszük, majd...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA habporokat felverjük 3 dl tejjel, hozzákeverjük a tejfölt, a cukrot, a vaníliás cukrot, a citrom levét és héját. Ezzel a masszával kikenjük a kapcsos tortaforma alját, m...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA rizst megfőzzük a tejben, hozzákeverjük a többi hozzávalót. Igazából csak a képzelet szab határt hogy mivel lehet még feldobni smile hangulatjel Nekem szépen összeállt zselatin n...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyűa tojásfehérjét a kristálycukorral habbá verjük, a sárgáját a porcukorral kihabosítjuk, a kakaóport az olajjal elkeverjük. A tojásfehérje habhoz adjuk a tojássárgáját és az olajj...
Elkészítési idő: Nehézség: Nehéz