Hozzávalók:
30 g élesztő
2,5 dl tej
500 g liszt
60 g cukor
1 tk só
250 g puha vaj
Az élesztőt a langyos tejben egy csipet cukorral felfuttatom, majd a liszttel, cukorral és a sóval tésztát dagasztok belőle. 20 percet hagyom kelni, addig a vajat kinyútom 2 sütőpapír között, körülbelül 20x40 centisre, majd a fagyasztóba teszem. Kinyújtom a tésztát (kb. 25x45 centire), majd ráteszem a dermedt vajat. Most jön a hajtogatás: a kinyújtott tésztát hajtogatom úgy, mintha hivatalos levelet hajtanék. Először az 1/3-ad részét hajtom, majd ezt ráfordítom a tészta többi részére. Ujjnyomokkal jelzem a hajtások számát, hagyom pihenni 15-20 percet hűvös helyen.
Ezután kinyújtom újra fél-egy centiméter vastagra és megismétlem a hajtogatást. Újabb 15 percet pihentetem, most már két ujjnyommal. Ezt még egyszer megismétlem, így kapok háromszorosan hajtogatott tésztát
Újra pihentetem legalább 20 percig, majd kinyújtom fél centi vékonyra. Háromszögeket vágok belőle, majd a csúcsa felé haladva feltekerem. Tojássárgájával megkenem a croissant-okat, 220 fokra előmelegített sütőben, sütőpapírral kibélelt tepsin 15 perc alatt készülnek el. Reggelire, kávé mellé, sonkásan, bárhogy nagyon jó.
Az élesztőt felfuttatjuk egy kis langyos tejjel és cukorral. Jól összedolgozzuk és kb. 1 órát kelesztjük. 10 részre osztjuk, gömbölyítjük. Így hagyjuk még 15 percet pihenni, majd n...
Elkészítési idő: 2 óraEgy tálban összekeverjük a száraz anyagokat, madj hozzákeverjük a nedveseket is. Kb 10 percig gyúrjuk, majd meleg helyen legalább fél órát letakarva pihentetjük. Ez nálunk néha töb...
Elkészítési idő: 1,5 óraA hozzávalókból tésztát dagasztottam, majd egy kiolajozott tálban duplájára kelesztettem. 10 részre vágtam, gömbölyítettem és megint pihent fél órát, vékony, hosszú csíkokra nyújt...
Elkészítési idő: