menu

Családireceptkönyv.hu

Vajas tészta alap


Írta:

Nehézség: Könnyű
print

Hozzávalók:


400 g liszt
200 g rétes liszt
10 g só
20 g cukor
240 g hideg víz
1 dl olaj
1 egész tojás
400 g vaj
1 kiskanál ecet

Elkészítés:


A vajat hidegen felkockázom, robotgéppel összedolgozom a két evőkanál liszttel, vagy kézzel összemorzsolom. Ujjnyi vastag téglalapot formázok belőle, fóliába csomagolom, és beteszem a fagyasztóba.A maradék alapanyagokból egyszerű kelt tésztát gyúrok. A hagyományos elkészítési módtól annyiban térek el, hogy minden alapanyagot hidegen hagyok, nem ragacsosra, inkább keményre gyúrom. A tésztát ujjnyi vastagra nyújtom.
Kiveszem a hűtőből a dermedt vajas téglalapot, a kelt tészta közepére helyezem, és becsomagolom. A tésztapakkot 10 percre a hűtőbe teszem.Ujjnyi vastagra nyújtom. Fontos, hogy a vajas tészta nagyon hideg legyen, különben ezen a ponton kis kukacok formájában kiszivárog a vaj a kelt tészta résein.
Megkezdem a hajtogatást: a téglalap alakú tésztának a rövidebbik oldalát fordítom magam felé, és felülről a harmadáig lehajtom.Ezután alulról ráhajtom a teljes szabadon maradt tésztát. Újra ujjnyi vastagra nyújtom, majd a hosszabb oldalát fordítom magam felé.
Ujjammal megjelölöm a tészta közepét, mindkét irányból eddig a pontig hajtom be a tésztát.A két összehajtott felet egymásra fordítom.Az így kapott téglalapot alaposan fóliába csomagolom (A csomagolás fontos, a kiszáradt tészta használhatatlan.), egy órára a hűtőbe teszem, majd megismétlem mindkét hajtogatási műveletet. Újabb egy órára behűtöm, a hajtogatást megismétlem, és a tésztát tetszés szerint használom fel. Mindig forró sütőbe teszem, csak így válnak szét a rétegek.

Kinek a kedvence ez a recept?


favorite Kedvenc receptnek jelölés Kedvenc receptem

Recept tipusa:


Péksütik,
Beszéljétek meg főzési tapasztalataitokat
Recept ajánló
Avatar Mákos pogácsa
Mákos pogácsa

Az élesztőt tejben kis cukorral felfuttatjuk,majd a többi hozzávalóhoz adjuk,jól összegyúrjuk,pogácsákat szaggatunk belőle és közepes lángon kisütjük.

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Avatar Sós perec
Sós perec

Az élesztőt a langyos tejben felfuttatom, a liszttel, 2 evőkanál cukorral, 1 evőkanál sóval és az étolajjal összegyúrom. Letakarva kicsit pihentetem, majd 32 darabra vágom. Egyenké...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Avatar Életkenyér
Életkenyér

Az élesztőt cukros tejben felfuttatjuk. Bedagasztjuk a hozzávalókkal. Alaposan kidolgozzuk. 30 perc kelesztés 17 részre osztjuk. 4 részt további 2 részre osztjuk Gömbökké form...

Elkészítési idő: 160 perc
Nehézség: Közepes
share
Avatar
Írta: Veres Gabi
Bazsalikomos hajdinalepény
Bazsalikomos hajdinalepény

A hajdinát megmossuk, és bő félórára meleg vízbe áztatjuk. Ezután sós vízben megfőzzük és lehűtjük. Hozzákeverjük a lisztet, a tojást és a tejet, sózzuk, borsozzuk, és apróra vágot...

Elkészítési idő:
Nehézség: Nehéz
share
close add person Belépés recent_actors Regisztráció assignment_ind Belépés recent_actors Regisztráció account_balanceASZF info Impresszum thumb_up Facebook oldalunk