400 g liszt
200 g rétes liszt
10 g só
20 g cukor
240 g hideg víz
1 dl olaj
1 egész tojás
400 g vaj
1 kiskanál ecet
A vajat hidegen felkockázom, robotgéppel összedolgozom a két evőkanál liszttel, vagy kézzel összemorzsolom. Ujjnyi vastag téglalapot formázok belőle, fóliába csomagolom, és beteszem a fagyasztóba.A maradék alapanyagokból egyszerű kelt tésztát gyúrok. A hagyományos elkészítési módtól annyiban térek el, hogy minden alapanyagot hidegen hagyok, nem ragacsosra, inkább keményre gyúrom. A tésztát ujjnyi vastagra nyújtom.
Kiveszem a hűtőből a dermedt vajas téglalapot, a kelt tészta közepére helyezem, és becsomagolom. A tésztapakkot 10 percre a hűtőbe teszem.Ujjnyi vastagra nyújtom. Fontos, hogy a vajas tészta nagyon hideg legyen, különben ezen a ponton kis kukacok formájában kiszivárog a vaj a kelt tészta résein.
Megkezdem a hajtogatást: a téglalap alakú tésztának a rövidebbik oldalát fordítom magam felé, és felülről a harmadáig lehajtom.Ezután alulról ráhajtom a teljes szabadon maradt tésztát. Újra ujjnyi vastagra nyújtom, majd a hosszabb oldalát fordítom magam felé.
Ujjammal megjelölöm a tészta közepét, mindkét irányból eddig a pontig hajtom be a tésztát.A két összehajtott felet egymásra fordítom.Az így kapott téglalapot alaposan fóliába csomagolom (A csomagolás fontos, a kiszáradt tészta használhatatlan.), egy órára a hűtőbe teszem, majd megismétlem mindkét hajtogatási műveletet. Újabb egy órára behűtöm, a hajtogatást megismétlem, és a tésztát tetszés szerint használom fel. Mindig forró sütőbe teszem, csak így válnak szét a rétegek.
A hozzávalókat robotgéppel jól összedolgozni. A végén bele egy marék darabos dió,és egy kis fej lila hagyma. Kelesztő tálba megkel, átgyúrom, bele a pataki tálba, lekenem vizes kéz...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA cukros langyos vízben felfuttatjuk az élesztőt, a többi hozzávalóval ezután a szokásos módon dagasztjuk be a tésztát... duplájára kelesztjük, deszkára borítjuk, kissé átgyúrjuk,...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűAz 500 ml langyos vizet egy mérőpohárral kimértem és beletettem a 20 gr útifüvet. Kanállal összekevertem és hagytam állni 5 percig. Ez idő alatt az útifű szépen magába szívja a fol...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA tejet meglangyosítjuk, kiveszünk belőle egy decinyit, adunk hozzá egy kevés cukrot, az élesztőt belemorzsoljuk, és megszórjuk egy evőkanálnyi liszttel. Félretesszük, és hagyjuk m...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű