1,8 kg csirkecomb (felezve, külön az alsó és felső)
só, bors, pirospaprika
olívaolaj
5 dl csirke alaplé (vagy rossz esetben fél liter vízben feloldott tyúkhúsleveskocka)
1 csomag sáfrány (megnéztem, 0,12 g)
1 evőkanál vaj
15 dkg bevette tészta (lapos spagetti)
20 dkg füstölt sonka (nyers, szárított)
2 nagyobb fej vöröshagyma
5 gerezd fokhagyma
2 kaliforniai paprika (egy piros, egy sárga, de nyilván bármilyennel finom lenne)
5 szál zeller
2 csilipaprika
2 babérlevél
3 paradicsom
30 dkg rizs
A csirkecombokat gazdagon sóztam, borsoztam, meghintettem pirospaprikával is, kézzel alaposan belemasszíroztam a bőrébe, és egy serpenyőben (pontosabban az óriás serpenyőmben) pici olívaolajon először hirtelen, forrón körbesütöttem, aztán egy kicsit visszavéve a hőmérsékletből, szép pirosra (majdnem készre) sütöttem. Közben az alaplevet külön felforraltam, és beledobtam a sáfrányt. Amikor megvolt a csirke, kivettem egy tálcára, és félretettem. A kisült zsírjához adtam az evőkanálnyi vajat, és az 5 cm-es darabokra tördelt száraztésztát kb. 2-3 perc alatt aranybarnára pirítottam. Kiszedtem, és a visszamaradt zsiradékban picit megpirítottam a kicsi, félcentis kockákra vágott sonkát. Utána beledobtam az apróra vágott hagymát, fokhagymát, zellert, a paprikákat, a babérlevelet, kicsit megsóztam, és 5-6 percig pároltam. Itt már tudni lehetett, hogy telitalálat lesz, gyönyörű színes volt a zöldség, és már megjelent az íze is. Utána belekevertem a paradicsomot, a pirított tésztát, beleöntöttem a rizst, a sáfrányos alaplével felöntöttem, egy kicsit összekevertem, végül a tetejére visszaültettem a sült csirkét. Gondosan még ráöntöttem a csirke alól a levét, és fedő alatt 20 perc alatt készre főztem. Ezalatt a rizs és a tészta is megpuhult, és megkapta a csirke is az utolsó simítást.
Úgy teljesen újszerű ez az étel, hogy közben teljesen a megszokott körökben tud maradni, és nem kell új ízharmóniát tanulni. Bármennyire is karibi, semmi nincs benne, ami szokatlan lehetne nekünk, és mégis ebben a kombinációban eléri a célt, hogy valami olyan kerüljön az asztalra, ami nem mindennap szokott.
Először a tölteléket készítjük el. Beáztatom a szárított gombát. Közben a csirkecombokat kicsontozom úgy, hogy megtölthető legyen. Egy serpenyőben a kis kockára vágott füstölt szal...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA csirkemellekről leitatjuk a nedvességet. Sózzuk, borsozzuk és vajjal jól megkenjük, és sütőben pirosra sütjük. Míg a csirke sül, a joghurtot elkeverjük a majonézzel, adunk hoz...
Elkészítési idő: 30 perc Nehézség: Könnyű1. A csirkét apróra vágjuk és a cukkinit lereszeljük majd összekeverjük a fűszerekkel, a zabpehellyel/zabliszttel illetve a tojással . 2. A hozzávalókat alaposan összedolgozzuk...
Elkészítési idő: 1óra Nehézség: KönnyűA húst felszeleteljük és átkenjük a sóval és borssal. A zúzott fokhagymát belekeverjük a paradicsomszószba és adunk hozzá 5-6 evőkanál olajat is, fűszerezzük és átkenjük vele a hús...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű