menu

Családireceptkönyv.hu

Chili Con Carne


Írta:

Nehézség: Könnyű
print

Hozzávalók:


1 kg darált sertéshús
2 közepes fej vöröshagyma
Olaj vagy margarin
2 evőkanál paradicsompüré
1 kávéskanál köménymag
2 evőkanál mustár
1 evőkanál bazsalikom
1 fej paradicsom
1/2 dl aprított kapor
1 kávéskanál fekete bors
3 gerezd zúzott fokhagyma
1.5-2 evőkanál chili por vagy pirospaprika
1 evőkanál só
1 evőkanál oregano
1 dl vörösbor
2 doboz (400-400 g) vesebab (kidney beans)

Elkészítés:


Az olajon pirítsuk meg a hagymát és a fokhagymát, majd tegyük rá a darált húst és azzal pirítsuk tovább. Rakjunk bele minden alkotóelemet, kivéve a babot. Főzzük kis lángon kb. 20 percig az ételt, majd adjuk hozzá a babkonzervet is. Ezzel már csak össze kell rottyantani. Tálaljuk forrón a főzőedényből, adhatunk hozzá tejfölt és tetejét megszórhatjuk vágott petrezselyemmel.

Trükkök, tippek, praktikák:


Amiről mindenki azt hiszi, hogy mexikói, valójában egy olyan étel, ami az Egyesült Àllamok déli államaiból szivárgott át Mexikóba, majd ott tökéletesedett az XIX. század derekán.
Sokáig nem jutottam jó recepthez, kissé meg is rémültem, amikor azt láttam, hogy itt-ott a helyi "szokásoknak" megfelelően egyszerűen fittyet hánynak az eredetire és a magyar pirospaprikától kezdve a legkülönfélébb hozzávalókat dobálják össze és nevezik el chilis babnak, miközben a chili con carne jelentése: chilis hús.
Egy viszonylag átlagos, mondhatni autentikus recept, amihez itt, frankfurti barátainknál, egy mexikói párnál jutottam hozzá, nem tartalmaz sem kaliforniai paprikát, sem kukoricát, ám ezek a hozzávalók mind megtalálhatóak a különbözö variációknál. Bátrabbak víz helyett sörrel is elkészíthetik. :-)
Ráadásul tulajdonképpen úgy készülne, mint a mi babgyulyásunk, paradicsomszósz nélkül.
De az idő halad, a korok változnak. Most már megy bele a paradicsomszósz, meg kukorica, meg akármi. Került bele az idők során oregánó, meg római kömény is, ezt azért írtam a receptbe, mert a Knorrnak és Magginak köszönhetően, a zacskós ételek virágkorában a chili con carne tasakos verzióját ebben az ízkombinációban szoktuk meg. Egészen más ízt adnak neki, én mindkét variációt szeretem. Érdemes kísérletezni.

Kinek a kedvence ez a recept?


favorite Kedvenc receptnek jelölés Kedvenc receptem

Recept tipusa:


Egytálételek,
Beszéljétek meg főzési tapasztalataitokat
Recept ajánló
Avatar
Írta: RECEPTEK
TÉSZTASALÁTA
TÉSZTASALÁTA

A tejfölt a sajtkrémmel és borssal összekeverjük, és állni hagyjuk. Beletesszük a többi hozzávalókat, és jól összekeverjük.

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
 CornDog (Szilvesztere Virsi ! )
CornDog (Szilvesztere Virsi ! )

A hozzávalókat összekeverjük. A virsliket nyársra szúrjuk, belemártjuk a tésztába és bő olajban kisütjük! Nem csak gyerekeknek!

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Avatar Baszk sült rizs
Baszk sült rizs

Egy serpenyőben olajat hevítünk, és megpároljuk rajta a finomra aprított hagymát. Rádobjuk az apró kockára vágott kaliforniai paprikát, gyorsan lepirítjuk, majd hozzáadjuk a rizst,...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Avatar
Írta: Erika
Tejszínes hús
Avatar Rendvai Mano Kedvelnék Avatar Rendvai Krisztina Kedvelnék
Tejszínes hús

A húst megmosom és apró kockára vágom. A vöröshagymát szintén felvágom, és a zsíron megpirítom.Ráteszem a húst,és jól átforgatom a zsíron, míg egy kis levet enged .Ekkor annyi vize...

Elkészítési idő: 2 óra
Nehézség: Könnyű
share
close add person Belépés recent_actors Regisztráció assignment_ind Belépés recent_actors Regisztráció account_balanceASZF info Impresszum thumb_up Facebook oldalunk