kb. 2 normál méretű befőttesüvegnyi friss fenyőhajtás
· 12-14 evőkanál cukor
· 5 evőkanál méz
A leszedett világos zöld, zsenge hajtásokat, kb 5-8 cm-esek, egy normál méretű tiszta, csírátlanított befőttesüvegben rétegenként lecukrozzuk, egy-egy evőkanál mézt is adva hozzá, szorosan lenyomkodjuk, préseljük, hogy a cukor és a fenyő minél jobban érintkezzenek egymással. Legfelülre cukor kerül. Lefedjük egy tiszta vászondarabbal,és rácsavarjuk a tetőt. Addig érleljük, míg a cukor teljesen elolvad és a fenyőlevelek fakulni kezdenek. Néha meg is rázhatjuk egy kicsit. Én a konyhában hagytam az üveget, nem tettem se napra, se sötétbe. 6 nap után leszűrtem a szirupot, felforrósítottam és csírátlanított üvegekbe tettem, majd ment a száraz dunsztba. Tartósítószert nem adtam hozzá, szerintem a cukor megfelelően konzerválja, de a biztonság kedvéért, a hűtőben fogom tárolni. Jó lenne, ha a téli náthás szezonra maradna belőle. Ebből az adagból kb. 2 dl szirup lett.
Életemben először készítettem fenyőszirupot, eddig még csak ne is hallottam róla. Gabojsza oldalán bukkantam rá a receptre és mivel lelkesen keresem, kutatom, készítem a természetes anyagokból készült számomra csodaszereket, egyből gondoltam, hogy ezt mindenképp ki fogom próbálni. Azóta sikerült tesztelnem is a hatást, egyik gyerkőcöm náthás lett, jött az elmaradhatatlan köhögés is…..egy kis kanál fenyőszirup, és mintha elvágták volna a köhögést, pedig előtte sokáig kínlódott szegény, még elaludni sem tudott. Egyszóval bátran ajánlom mindenkinek.
Erdei gyümölcsös: A hozzávalókat összeturmixoljuk. (Ha mirelit gyümölcsöt használunk, és nem szeretjük hidegen inni, akkor a fagyasztott gyümölcsöt hagyjuk egy kicsit kiengedni....
Elkészítési idő: 10 perc Nehézség: KönnyűA megmosott és kimagozott cseresznyét összeturmixoljuk az eperrel. Hozzáadjuk a joghurtot, a cukrot (én édesítővel készítettem), a citrom kicsavart levét és a baracklevet. Jól ös...
Elkészítési idő: 20 perc Nehézség: KönnyűA hozzávalókat felforralom, majd a narancsot felszeletelem és azt is hozzáadom. Forrón poharakba adagolom.
Elkészítési idő: fél óra Nehézség: KönnyűA mézet és a kurkumát egy habverővel jól összekeverjük, és egy üvegbe téve tárolhatjuk. Ha a pasztát forró, de nem forrásban lévő vízhez keverjük és citrommal, frissen reszelt gyöm...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű