· 2 bögre (2,5 dl) mentalevél
·1kg cukor
· 2 liter víz
· 1 citrom
· 1 kávéskanál citromsav
A vizet feltesszük forrni és a már meleg vízbe beletesszük a cukrot. Kevergetjük, amíg fel nem oldódik és addig melegítjük, míg bugyborékolni kezd. A mentaleveleket megmossuk, lecsepegtetjük, 3 citromot vékony szeletekre vágunk. Ha már enyhén forr a szirup, beletesszük a mentaleveleket, a citromszeleteket, citromsavat és egy citrom kifacsart levét. Ezután lehúzzuk a tűzhelyről és két napig pihentetjük, naponta kétszer-háromszor megkevergetjük. Szörpünket harmadnap ismét felforrósítjuk, de arra vigyázzunk, hogy ne forrjon, hogy a vitaminok benne maradjanak. Még forrón jól zárható üvegekbe töltjük. 24 órára meleg dunsztba rakjuk. (kis ládába vagy dobozba bebugyolálva paplannal, takarókkal hogy minél lassabban hűljön ki) Fontos, hogy amikor a szörpöt üvegekbe töltjük a tölcsérre egy gézlapot vagy egy erre a célra befogott selyemharisnya darabot húzzunk, így a szörp szép átlátszó és tiszta lesz. Tartósítószer nem kell hozzá, hűvös helyen hónapokig eláll.
A mentáról: a borsmenta hatékony a megfázás, influenza, valamint fejfájás, izom- és ízületi fájdalmak ellen. Gyomor-, és bélzavarok, emésztőszervek megbetegedése esetén, görcsökben, felfúvódás, epezavarok megakadályozására, érzéstelenítő, pangáscsökkentő, fertőzésmegelőző. Étvágygerjesztőnek is kiválóan alkalmas, vértisztító hatása van. Torokbántalmak és rekedtség ellen gargalizálni, gyulladásokra borogatásként, valamint inhalálásra.
Végy egy üres üveget, meg egy tölcsért. Öntsd bele az ánizst, keveset vagy jó sokat, majd tölts rá jófajta házipáleszt.
Elkészítési idő: 5 perc Nehézség: KönnyűElőször a gránátalma szirupot töltsük bele a shaker keverőpohárjába. Adjunk hozzá zúzott jeget, vagy helyette 3 nagyobb darab jégkockát. Egy bárkanál, vagy egy sima kanál segítsé...
Elkészítési idő: 15 perc Nehézség: KözepesSorban lecsúzoljuk az egészséges hozzávalókat, és élvezzük az édes energiaitalunkat! ;)
Elkészítési idő: 10 perc Nehézség: KönnyűA szőlőt ledaráljuk, majd a szőlőprésbe tesszük (igény szerint a fürtöket megmoshatjuk). Kipréseljük a jól lenyomott szőlőnket. A kapott friss levet (1 kg kb. 6,5 dl must) tisztár...
Elkészítési idő: Nehézség: Nehéz