Családireceptkönyv.hu

Dödölle


Írta:

Nehézség: Könnyű
print

Hozzávalók:


10-12 db burgonya (kb. 2 kg)
40 dkg liszt /kb./
1 csapott evőkanál só
4 db nagy fej vöröshagyma
ízlés szerint olaj, vagy zsír

Elkészítés:


A burgonyát megtisztítjuk, kockára vágjuk, alaposan megsózzuk, feltesszük főni. Ha a burgonya megfőtt a vizet csak annyira öntjük le róla, hogy kb. két ujjnyi víz maradjon benne, majd burgonyatörővel a levében összetörjük. Egészen kásaszerű lesz. Ezek után a lisztet elkezdjük hozzá dolgozni a krumplihoz, mindig csak egy keveset, hogy könnyebben keverhető legyen. A dagasztást addig végezzük, míg a lisztet a burgonyás massza be nem vette, addig míg nagyon nehezen dagasztható lesz. Fontos, hogy közben kóstolgassuk, ne legyen "ellisztezve", mert a lisztízű étel élvezhetetlen.

A vöröshagymákat apró kockákra vágjuk, a burgonya főzésével egy időben bő zsiradékban elkezdjük pirítani, egészen addig amíg aranybarna nem lesz. A bő zsiradék azért fontos, mert a két kilónyi lisztes burgonyát ezzel fogjuk kiszaggatni.

Amikor a burgonya és a hagyma elkészült, két evőkanál segítségével egy nagy tűzálló tálba, vagy közepes tepsibe elkezdjük szaggatni a burgonyát, úgy, hogy közben a kanalakat a hagymás zsiradékba mártogatjuk, egy-egy réteget megszórunk a pirított hagymával. Pár percre sütőbe tesszük, hogy egy picit megpiruljon.

Trükkök, tippek, praktikák:


Fontos, hogy amikor már kezd egy picit sárgulni a hagyma, vegyük le a tűzről, mivel utána is pirul a forró zsiradékban. Ha túl van sütve teljesen bebarnul és keserű lesz, használhatatlan. Valamint az is fontos, hogy a burgonya és a hagyma nagyjából egyszerre legyen kész, mert a burgonyát forrón kell kiszaggatni.
Egytálételként tejföllel meglocsolva, vagy köretként, főként szaftos húsokhoz finom.

Kinek a kedvence ez a recept?


favorite Kedvenc receptnek jelölés Kedvenc receptem

Recept típusa:


Egytálételek, Köretek,
Beszéljétek meg főzési tapasztalataitokat
Recept ajánló
Avatar Zelleres krumplipüré
Zelleres krumplipüré

1. A héjas krumplit alaposan megmossuk, majd beletesszük egy nagy fazékba. Ráöntünk annyi vizet, amennyi bőven ellepi, szórunk a vízbe sót, és felforraljuk. Ha már lobogva forr, mé...

Elkészítési idő: 50 perc
Nehézség: Könnyű
share
Avatar Tepsis krumpli
Tepsis krumpli

A burgonyát ízlés szerint felkockázzuk vagy csíkozzuk egy tepsibe. Megszórjuk ízlés szerint ételízesítővel, meglocsoljuk olajjal, majd kézzel jó alaposan összekeverjük. Ezután rás...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Avatar Rozmaringos burgonya, lerben sülve - Jamie Oliver
Rozmaringos burgonya, lerben sülve - Jamie Oliver

Mosd meg alaposan a burgonyákat, és héjastól tedd oda főni. Amikor készen vannak, szűrd le őket, és anélkül, hogy meghámoznád, csorgasd rájuk az olívaolajat, fűszerezd meg és add h...

Elkészítési idő: 40 perc
Nehézség: Könnyű
share
Avatar A világ legjobb sült krumplija
A világ legjobb sült krumplija

Válassz az étvágynak megfelelő mennyiségű nagyjából egyforma méretű szabályos krumplikat. Jól meg kell mosni őket egy erősebb kefével, majd forgasd bele egy kevés fűszeres olajba....

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
close add person Belépés recent_actors Regisztráció account_balanceASZF info Impresszum thumb_up Facebook oldalunk