10-12 db burgonya (kb. 2 kg)
40 dkg liszt /kb./
1 csapott evőkanál só
4 db nagy fej vöröshagyma
ízlés szerint olaj, vagy zsír
A burgonyát megtisztítjuk, kockára vágjuk, alaposan megsózzuk, feltesszük főni. Ha a burgonya megfőtt a vizet csak annyira öntjük le róla, hogy kb. két ujjnyi víz maradjon benne, majd burgonyatörővel a levében összetörjük. Egészen kásaszerű lesz. Ezek után a lisztet elkezdjük hozzá dolgozni a krumplihoz, mindig csak egy keveset, hogy könnyebben keverhető legyen. A dagasztást addig végezzük, míg a lisztet a burgonyás massza be nem vette, addig míg nagyon nehezen dagasztható lesz. Fontos, hogy közben kóstolgassuk, ne legyen "ellisztezve", mert a lisztízű étel élvezhetetlen.
A vöröshagymákat apró kockákra vágjuk, a burgonya főzésével egy időben bő zsiradékban elkezdjük pirítani, egészen addig amíg aranybarna nem lesz. A bő zsiradék azért fontos, mert a két kilónyi lisztes burgonyát ezzel fogjuk kiszaggatni.
Amikor a burgonya és a hagyma elkészült, két evőkanál segítségével egy nagy tűzálló tálba, vagy közepes tepsibe elkezdjük szaggatni a burgonyát, úgy, hogy közben a kanalakat a hagymás zsiradékba mártogatjuk, egy-egy réteget megszórunk a pirított hagymával. Pár percre sütőbe tesszük, hogy egy picit megpiruljon.
Fontos, hogy amikor már kezd egy picit sárgulni a hagyma, vegyük le a tűzről, mivel utána is pirul a forró zsiradékban. Ha túl van sütve teljesen bebarnul és keserű lesz, használhatatlan. Valamint az is fontos, hogy a burgonya és a hagyma nagyjából egyszerre legyen kész, mert a burgonyát forrón kell kiszaggatni.
Egytálételként tejföllel meglocsolva, vagy köretként, főként szaftos húsokhoz finom.
A nokedli német hatásra terjedt el, ma már jellegzetes magyar étellé vált. Két féle változata is ismert, krumplival és anélkül. A régi időkben közkedvelt köret volt paprikások, pö...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűAprító gépben összevágom a vöröshagymát és fokhagymát. Hozzákeverem a darált húshoz. Sózom, borsozom. A nyers burgonyát sajtreszelőn lereszelem, majd hozzáadom ezt is. A szikkadt...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA bulgurt mossuk át alaposan. Tegyük egy lábasba, öntsük fel kétszeres mennyiségű vízzel, sózzuk meg. Várjuk meg, amíg felforr, majd főzzük 5 percig. Ekkor vegyük le a tűzhelyről,...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA gnocchihoz a cukkinit hámozd meg, vágd kockára, tedd fazékba, öntsd fel a vízzel és citromlével, lefedve alacsony lángon párold puhára, kb. 5-10 perc. A héját se dobd ki, én apró...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű