menu

Családireceptkönyv.hu

Dödölle


Írta:

Nehézség: Könnyű
print

Hozzávalók:


10-12 db burgonya (kb. 2 kg)
40 dkg liszt /kb./
1 csapott evőkanál só
4 db nagy fej vöröshagyma
ízlés szerint olaj, vagy zsír

Elkészítés:


A burgonyát megtisztítjuk, kockára vágjuk, alaposan megsózzuk, feltesszük főni. Ha a burgonya megfőtt a vizet csak annyira öntjük le róla, hogy kb. két ujjnyi víz maradjon benne, majd burgonyatörővel a levében összetörjük. Egészen kásaszerű lesz. Ezek után a lisztet elkezdjük hozzá dolgozni a krumplihoz, mindig csak egy keveset, hogy könnyebben keverhető legyen. A dagasztást addig végezzük, míg a lisztet a burgonyás massza be nem vette, addig míg nagyon nehezen dagasztható lesz. Fontos, hogy közben kóstolgassuk, ne legyen "ellisztezve", mert a lisztízű étel élvezhetetlen.

A vöröshagymákat apró kockákra vágjuk, a burgonya főzésével egy időben bő zsiradékban elkezdjük pirítani, egészen addig amíg aranybarna nem lesz. A bő zsiradék azért fontos, mert a két kilónyi lisztes burgonyát ezzel fogjuk kiszaggatni.

Amikor a burgonya és a hagyma elkészült, két evőkanál segítségével egy nagy tűzálló tálba, vagy közepes tepsibe elkezdjük szaggatni a burgonyát, úgy, hogy közben a kanalakat a hagymás zsiradékba mártogatjuk, egy-egy réteget megszórunk a pirított hagymával. Pár percre sütőbe tesszük, hogy egy picit megpiruljon.

Trükkök, tippek, praktikák:


Fontos, hogy amikor már kezd egy picit sárgulni a hagyma, vegyük le a tűzről, mivel utána is pirul a forró zsiradékban. Ha túl van sütve teljesen bebarnul és keserű lesz, használhatatlan. Valamint az is fontos, hogy a burgonya és a hagyma nagyjából egyszerre legyen kész, mert a burgonyát forrón kell kiszaggatni.
Egytálételként tejföllel meglocsolva, vagy köretként, főként szaftos húsokhoz finom.

Kinek a kedvence ez a recept?


favorite Kedvenc receptnek jelölés Kedvenc receptem

Recept tipusa:


Egytálételek, Köretek,
Beszéljétek meg főzési tapasztalataitokat
Recept ajánló
Avatar Fűszerezett, balzsamecetes cékla.
Fűszerezett, balzsamecetes cékla.

Lehet bele mazsola, de én nem szoktam. A sült v főtt céklát kockákra vágom, a hagymát vékonyan felkarikázom. A garam masalát a közes lángon felmelegített olajon 20 másodpercig pirí...

Elkészítési idő: 1 óra
Nehézség: Könnyű
share
Avatar Bulgur ( Durumbúza töret )
Bulgur ( Durumbúza töret )

-a vizet vagy alaplevet feltesszük forrni amikor már felforrt -a bulgurt leöntjük a forró folyadékkal majd -fóliával lezárjuk és hagyjuk 20 percet pihenni majd sózzuk...

Elkészítési idő: 30
Nehézség: Könnyű
share
Avatar Sült krumplikása
Sült krumplikása

A krumplit meghámozzuk, kockákra vágjuk és feltesszük főzni annyi vízben, ami ellepi. Megsózzuk és kb. 20 perc alatt puhára főzzük. A tűzről levéve pépesítjük (krumplitörővel va...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Avatar
Írta: Judit
Rizs 2.
Rizs 2.

A rizst szűrőben mossuk át bő vízzel, amíg a víz átlátszó nem lesz. Egy edénybe tegyünk fel egy kis olajat, amikor már meleg de még nem füstöl öntsük rá a rizst és forgassuk át,...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
close add person Belépés recent_actors Regisztráció assignment_ind Belépés recent_actors Regisztráció account_balanceASZF info Impresszum thumb_up Facebook oldalunk