Hozzávalók 24 cm-es tortaformához
a tésztához:
• 25 dkg liszt
• 10 dkg vaj
• 5 dkg kristálycukor
• 1 tojássárgája
• 1/2 dl tej
• 1 dkg friss élesztő
• 1 csipet só
a töltelékhez:
• 15 dkg darált dió
• 10 dkg cukor
• baracklekvár
a tetejére:
• 10 dkg étcsokoládé
• 1 evőkanál olaj vagy margarin
• darált dió
- A töltelékhez a diót és a cukrot elkeverjük.
- A tésztához az élesztőt a langyos tejben pici cukorral felfuttatjuk, majd a többi hozzávalóval összegyúrjuk. Bő fél órát pihentetjük. Ezután 4 egyenlő részre osztjuk, és lisztezett munkafelületen mindegyikből egy-egy kör alakú lapot nyújtunk.
Az első lapot a sütőpapírral bélelt formába terítjük, megkenjük lekvárral, majd megszórjuk a cukros dióval. Ezt a műveletet még kétszer megismételjük, végül az egészet befedjük a negyedik lappal. Megszurkáljuk villával, és kb fél órát pihentetjük
180 fokra előmelegített sütőbe 25-30 perc alatt megsütjük. A sütési idő eltérhet.
Ha teljesen kihűlt, a tetejét bevonjuk a vízgőz fölött megolvasztott, olajjal elkevert csokoládéval, és a szélét körben megszórjuk darált dióval, vagy díszesítjük ízlés és fantázia szerint.
1.A tésztához a tojások sárgáját a cukor kétharmadával krémesre, fehéredésig keverjük. A tojásfehérjét kemény habbá verjük, a vége felé a maradék cukrot is beledolgozzuk. 2.Egyhar...
Elkészítési idő: 120 perc Nehézség: NehézGőz fölött a vajat és a csokit olvasszuk meg. A tojásokat és a cukrot habverővel verjük fehéredésig. Adjuk hozzá a lisztet, kakaót, sütőport és a vaníliaaromát, majd kavarjuk jól e...
Elkészítési idő: 2 óra Nehézség: KözepesA darált kekszet az olvasztott vajjal összekeverem és egy (aranyozott) tortalapra egy 20 cm-es tortakeretbe kanalazom. A tortakeret szélére fóliát szoktam tenni, úgy könnyebb lesz...
Elkészítési idő: 50 perc Nehézség: KözepesA meghámozott almát nyolcadoljuk, és megszórjuk a fahéjjal. A vajat a cukorral meg a tojással habosra keverjük, hozzáadjuk a vaníliát, a tejet, majd a liszt és a sütőpor elegyét. A...
Elkészítési idő: Nehézség: Közepes