tészta:
6 tojás,
12 deka porcukor,
12 deka liszt
1 tasak sütőpor,
1 evőkanál rum, vagy
pár csepp rumaroma,
5 dkg darált dió
krém
3 deci tej,
6 evőkanál liszt,
15 deka porcukor,
20 deka vaj,
1 evőkanál rum, vagy rumaroma,
25 deka dió,
1 csomag vaníliáscukor
Elkészítése
A lisztbe keverünk 5 deka darált diót, fél csomag sütőport. A sütőt előmelegítjük. A tojások sárgáját habosra keverjük a porcukorral, a tojásfehérjét 1 csipet sóval kemény habbá verjük. Óvatosan összekeverjük a tojássárgáját a keményre vert habbal és kis adagokban hozzáadjuk a diós lisztet, majd egyenletesen összekeverjük. A nedves sütőpapírral kibélelt kerek tortaformába öntjük. Óvatosan belerázogatjuk, hogy szétterüljön.
190 fokon 25-30 percig sütjük, ha barnulni kezdene a teteje, takarjuk le fóliával. Ha a beleszúrt tűre nem ragad már a massza, kész a tortalapunk. Rácson hűljön.
A krém készítése: A tejet elkeverjük a liszttel, egy csipet sóval, és gőz fölött csomómentesre főzzük, kihűtjük. Közben a puha vajat krémesre keverjük a porcukorral, vaníliáscukorral, majd a kihűlt krémhez keverjük. Beleforgatjuk az őrölt diót, a rumot, elkeverjük.
A tortalapot három egyforma magasságú lapba vágjuk, megkenjük a krémmel, hogy a tetejére és az oldalára is jusson. A tetejét kirakjuk fél diókkal, és őrölt dióval is megszórhatjuk.
2 csokis piskótát sütünk. Ehhez a csokoládé felét gőz felett felolvasztjuk, beletesszük a 4 dkg vajat, hagyjuk kihűlni, majd hozzáadjuk 2 tojás sárgáját, 1 evőkanál lisztet és 4 dk...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA tejet a mákkal, a cukorral, a citrom- és narancshéjjal felforraljuk. Ennek a keveréknek a ¾ részét a feldarabolt kiflikre öntjük. A maradék cukros-mákos keveréket kihűtjük, maj...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA tojásokat szétválasztom, a fele cukor a sárgájába megy, a fele a fehérjébe (ebbe egy cseppnyi sót is lehet tenni a könnyebb habosodás érdekében). Mivel nekem nincs mixerem, ezért...
Elkészítési idő: 70 perc Nehézség: KözepesAz egész tojásokat és a porcukrot robotgéppel jó habosra kikeverjük, majd hozzászitáljuk a lisztet és fakanállal óvatosan összekeverjük. Előkészítünk 6 db sütőpapírt, majd mindegy...
Elkészítési idő: 90 Nehézség: Közepes