Családireceptkönyv.hu

Karácsony 🎄

Erzsébet királyné tortája


Írta:

Nehézség: Könnyű
print

Hozzávalók:


Hozzávalók 28 cm-es tortaformához 7-8 főre

Tésztához:
7 db tojásfehérje
7 ek kristálycukor
10 dkg mák (nem őrölt)
7 dkg kókusz
1 kk szódabikarbóna
2 ek finomliszt

Vaníliás krémhez:
7 db tojássárgája
6 ek finomliszt
15 dkg cukor
8 dl tej
20 dkg vaj (margarin)

Kekszréteghez:
25 dkg kakaós omlós keksz

Tejszínes réteghez:
4 dl habtejszín
2 cs habfixáló

Tetejére:
5 dkg csokidara

Elkészítés:


Először a tésztát készítjük el: egy mély tálban a tojásfehérjéket robotgéppel elkezdjük felverni. Amikor majdnem kész, akkor több adagban hozzáadjuk a cukrot és teljesen keményre verjük. A lisztet elkeverjük a szódabikarbónával, majd a habhoz adjuk a mákkal és a kókusszal együtt. (Szintén nem egyszerre öntjük bele, hanem több adagban, keverőlapáttal, óvatosan keverjük a tojáshabhoz.)
A tortaformát sütőpapírral kibéleljük és a tésztát egyenletesen elsimítjuk benne.
Majd 180 fokra előmelegített sütőben aranybarnára sütjük. (Nem kell túl sok idő, kb. 15-20 perc.) Még langyosan levesszük róla a sütőpapírt, hűlni hagyjuk.
Ez idő alatt elkészítjük a krémet: a tojások sárgáját egy lábasban simára keverjük a liszttel, a cukorral és a tejjel. Ezután folyamatos keverés mellett sűrű krémmé főzzük. Félretesszük és hűlni hagyjuk. Amikor már csak langyos, belekeverjük a vajat vagy margarint.
Ezután jöhet a torta összeállítása: a vaníliás krémet rákenjük a mákos, kókuszos tésztára, majd szépen körberakjuk a kakaós keksszel teljesen beborítva a torta tetejét.
Állni hagyjuk kevés ideig. A hideg tejszínt elkezdjük felverni, amikor már közepesen jó az állaga, akkor hozzáadjuk a habfixálókat is, ezzel még tovább verjük a habot. Így már biztosan sikerül jó kemény tejszínhabot kapni! Ha kész, rákenjük a tortánk tetejére. Néhány órát célszerű a hűtőben pihentetni. Fogyasztás előtt csokidarával megszórva kínáljuk.

Trükkök, tippek, praktikák:


Erzsébet királyné tortája

Kinek a kedvence ez a recept?


favorite Kedvenc receptnek jelölés Kedvenc receptem

Recept típusa:


Torták,
Beszéljétek meg főzési tapasztalataitokat
Recept ajánló
Írta: Ildikó
TOJÁS FORMÁJÚ TORTA
TOJÁS FORMÁJÚ TORTA

SIMA PISKÓTA 6 TOJÁSBÓL ...KÉSSEL MEGFARAGVA TOJÁS FORMÁRA....................BÁRMILYEN TÖLTELÉKKEL LEHET CSINÁLNI... CUKORMÁZZAL VAGY KRÉMMEL BEVONNI ÉS A VIRÁGOKAT IS SZÍNEZETT...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Szivárvány torta
Szivárvány torta

Szivárvány torta A tészta ugyanaz! Csak nem 2 részre szedem hanem 5 vagy 6 részre, mérleg alapján! A színek száma határozza meg hogy hány részre osztom! Ha elosztottam előveszem a...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Avatar
Írta: Ruman Imre
Citromtorta
Citromtorta

1. Elkészítjük a linzertésztát: a cukrot összekeverjük a liszttel és elmorzsoljuk a vajjal. Hozzáadjuk a tojást és gyors mozdulatokkal összegyúrjuk. Ha kész, cipót formázunk belőle...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Citromos habos torta
Citromos habos torta

1. A tésztához tojásokat kettéválasztjuk. A sárgájához adjuk a cukrot, és robotgéppel fehéredésig, jó habosra keverjük. 2. Ezután hozzáöntjük az olvasztott margarint, majd a cit...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
close add person Belépés recent_actors Regisztráció account_balanceASZF info Impresszum thumb_up Facebook oldalunk