Családireceptkönyv.hu

Kovászos házi kenyér


Írta:

Elk. idő: 215 perc
Adag: 1 kg
Nehézség: Nehéz
print

Hozzávalók:


A kovászhoz
15 dkg búzaliszt (BL55)
1 csapott mokkáskanál kristálycukor
1 dl víz
0.5 dkg élesztő (friss)
A tésztához
50 dkg búzaliszt (BL55)
2 púpozott teáskanál só - jódozott, finomított
2 dkg élesztő (friss)
3 dl víz

Elkészítés:


A kovász hozzávalóit egy tálba mérem.
Összegyúrom és letakarom. 1 éjszakára otthagyom a konyhapulton.
Másnap a kovászra rámérem a tészta hozzávalóit.
Kb. 10 percig dagasztom. A liszt minőségétől függően egy kevés vizet tehetünk még hozzá ha szükséges.
Letakarom és megkelesztem. Kb.1 óra.
Ha megkelt, átgyúrom és gömbölyűre formázom. 10 percig pihentetem.
Megfordítom a tésztát és kicsit ellapítom.
Kb. a feléig behajtom a tésztát.
Még egyet hajtok rajta. Tenyeremmel jól lenyomkodom, összezárom a tésztát. Így lesz hosszúkás alakja a kenyérnek.
Sütőtepsibe teszem és kb. 1 óra hosszát kelesztem.Ha megkelt, ecsettel átkenem a kenyér felületét vízzel. Éles késsel 0,5 cm mélyen bevágdosom.
200 fokon kb. 70 percig sütöm gőzös légtérben. Ezt úgy szoktam csinálni,hogy amikor bekapcsolom a sütőt beteszek a sütő aljába egy üres tepsit. Ez felforrósodik. Amikor beteszem a kenyeret sülni beleöntök 5 dl vizet az üres tepsibe. Óvatosan kell, mert a gőz egyből felcsap.
Ha kisült lekenem a forró kenyér felületét vízzel. Így lesz szép "cserepes" a héja.

Trükkök, tippek, praktikák:


kovászolás: 5 perc, dagasztás: 10 perc, kelesztés: 130 perc, sütés: 70 perc

Kovászos házi kenyér

Kinek a kedvence ez a recept?


favorite Kedvenc receptnek jelölés Kedvenc receptem

Recept típusa:


Egyéb ételek,
Beszéljétek meg főzési tapasztalataitokat
Recept ajánló
Írta: Éva
Melegszendvicskrém
Melegszendvicskrém

A tojásokat keményre főzzük, és miután lehűtöttük, megpucoljuk, apró kockákra vágjuk. A parizert 3-4 mm-es kockákra felaprózzuk. A tejfölt elkeverjük a mustárral...

Elkészítési idő: 20+15 perc
Nehézség: Könnyű
share
Avatar Darált paprika
Darált paprika

A paprikákat alaposan megmossuk, kicsumázzuk, csíkokra vágjuk és ledaráljuk tiszta húsdarálón. Odatesszük főni, beledobjuk a sót és forrástól számítva 10 perc múlva elzárjuk....

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Avatar Gofri Rizsliszttel
Gofri Rizsliszttel

A száraz, majd a nedves összetevőket is összekeverjük. Egy jó sűrű palacsinta masszához hasonlít a tészta állaga. A vajjal megkent gofri sütőbe adagoljuk és kb. 6-8 perc alatt kész...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Tonhal ananásszal és kesudióval
Tonhal ananásszal és kesudióval

A konzervek levét leöntjük. Az ananászszeleteket a tányérokon a megfelelő formára rakjuk. A halat ráhalmozzuk, végül pedig a kesudióval díszítjük.

Elkészítési idő: fél óra
Nehézség: Könnyű
share
close add person Belépés recent_actors Regisztráció account_balanceASZF info Impresszum thumb_up Facebook oldalunk