menu

Családireceptkönyv.hu

Teljes kiörlésű tökmagos házikenyér


Írta:

Elk. idő: 1 kg
Adag: 100 perc
Nehézség: Könnyű
print

Hozzávalók:


A tésztához
500 g teljes kiőrlésű búzaliszt
350 ml víz - langyos
7 g instant élesztő
1 evőkanál akácméz
1 teáskanál só
1 marék tökmag
1 marék napraforgómag
A tetejére
tökmag
napraforgómag

Elkészítés:


Kimérjük a hozzávalókat. A dagasztáshoz tálas mixert szoktam használni, dagasztókarral. Persze kézzel is dagaszthatunk, így viszont sokkal egyszerűbb és könnyebb. :) A lisztet a tálba szitáljuk. A langyos vízbe teszünk egy evőkanál mézet, beleszórjuk az instant élesztőt, elkeverjük, majd 10-15 perc alatt felfuttatjuk. Tipp az élesztő felfuttatásához, hogy lehetőleg keskeny, magas falú edénybe tegyük, és akkorába, amiből majd nem tud kifutni. Én a mikróba szoktam betenni pihenni, anélkül persze, hogy bekapcsolnám, mivel ott nem tudja megcsapni a hideg és letakarni sem kell.
Miután felfutott az élesztőnk, bekapcsoljuk a gépet közepes fokozatra és elkezdjük a liszthez adagolni az élesztős vizet. Amikor már kezd összeállni a tésztánk, beleszórjuk az egy teáskanál sót és a magvakat. Összesen kb. 15 percen át dagasztjuk a tésztát, míg szépen elválik az edény falától. Minél tovább dagasztjuk, annál jobb lesz a tésztánk. :)

Amikor készen van, kivajazunk és kilisztezünk vékonyan egy kenyérsütő formát. Én egy kb. 30x11 centiméteres formát szoktam használni, mindenféle bevonat nélkülit. A tésztát hengeres alakúra formázzuk és belehelyezzük. Kicsit kilapogatjuk, közben rászorjuk a tetejére szánt tökmagot és napraforgó magot és finoman belenyomkodjuk, hogy majd sülés után ne peregjen le a tetejéről. Miután beletettük a tésztát a formába, hideg vizes kézzel meglapogatjuk a tetejét.
Az így elkészült tésztát most 1 órára eltesszük keleszteni. A lényeg, hogy huzat mentes, lehetőleg meleg helyre tegyük, és míg kel, ne nézegessük, mert ha hideget kap, összeesik a tésztánk. Bírjuk ki azt az egy órát. :) Én egyébként erre a célra is a mikrót szoktam használni. Lényeges persze, hogy szóljuk otthon a többieknek, hogy most ne akarjanak mikrózni. :)
Amikor a tészta kelési idejének kb. felénél járunk, bemelegíthetjük a sütőt 180 C fokra. A bemelegedett sütő aljába teszünk egy mélyebb tepsit, melyet megtöltünk vízzel. A gőz, ami a sütő aljában lévő vízből párolog majd, segíteni fog hogy szép egyenletes legyen a kenyerünk héja. A sütő nyitásánál a forró gőzzel majd vigyázzunk.

A megkelt tésztát a bemelegedett sütőbe tesszük és kb. 35 percig sütjük, hogy szép aranybarna és ropogós legyen a héja. Miután megsült, a kenyeret a formából azonnal kivesszük, mert különben az oldala átvizesedik, a kenyerünk tönkremegy. Egy nagyobb deszkára helyezünk két fakanalat és erre tesszük a kenyeret, hogy ne érjen le az alja, egyenletesen tudjon hűlni. Ha van rácsunk, az még jobb, akkor azon hűtsük ki. Miután kihűlt, már ehetjük is a saját készítésű, friss házikenyerünket. :)

Teljes kiörlésű tökmagos házikenyér

Kinek a kedvence ez a recept?


favorite Kedvenc receptnek jelölés Kedvenc receptem

Recept tipusa:


Egyéb ételek,
Beszéljétek meg főzési tapasztalataitokat
Recept ajánló
Mézes-citromos cukorka száraz köhögésre
Mézes-citromos cukorka száraz köhögésre

egy magasabb lábosban összekeverjük a cukrot a vízzel, mézzel, citromlével, fűszerekkel nem túl erős lángon 2-3 percig főzzük, folyamatosan kevergetve, vigyázzunk, mert nagyon hab...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Avatar Sajtos szalámi tekercs
Sajtos szalámi tekercs

Az asztalra terítünk egy tepsi méretű műanyag fóliát, a tetejére helyezzük a sajtkrémet. Egy másik fóliával befedjük, és nyújtófával négyzet alakra, kb. 6 mm vastagra nyújtjuk. A f...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Avatar Bodzaital
Bodzaital

A bodzafejeket leöblítjük, citromot megmossuk. Citromot belefaacsarjuk az 5 l vízbe, majd felkarikázzuk. 3 óra múlva kivesszük a citromhéjakat az italból.

Elkészítési idő: 3 óra
Nehézség: Könnyű
share
Avatar saját mosogató szer
saját mosogató szer

Mindent összekeverünk és kész! Merő kiváncsiságból belemártottam egy lakmusz papírt: a pH-ja is megfelelő

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
close add person Belépés recent_actors Regisztráció assignment_ind Belépés recent_actors Regisztráció account_balanceASZF info Impresszum thumb_up Facebook oldalunk