4 nagy alma
Tészta
130 g liszt
¼ tk sütőpor
2 ek cukor
csipet só
csipet fahéj
1 nagy tojás, felverve
240 ml író
olaj a sütéshez
Fahéjas cukor
70 g cukor
2 tk fahéj
A tésztához keverd össze a lisztet, a sütőport, a cukrot, a sót és a csipet fahéjat. Egy másik tálban pedig a tojást és írót.
Az almát szeleteld kb. 0,5 cm vastagságúra, a közepéből vágd ki a magházat kör alakú sütemény kiszúróval.
Egy harmadik edényben keverd össze a cukrot a fahéjjal.
Miközben az olaj melegszik, keverd össze a tészta száraz és nedves keverékeit.
Forgasd meg a tésztában az almakarikákat, a felesleget csepegtesd le és süsd mindkét oldalát aranybarnára az olajban.
Szedd papírtörlőre, pár másodperc után forgasd meg a fahéjas cukorban.
Melegen a legfinomabb.
Különleges kényeztetés gyanánt készíts mellé karamellöntetet:
Hozzávalók
10 dkg barna cukor
0,6 dl tejszín
2 ek vaj
csipet só
1 tk vanília aroma
Főzd a hozzávalókat a vanília kivételével közepes/alacsony lángon, folyamatos keveréssel kb. 7 percig (vagy tovább) sűrűre.
Vedd le a tűzről, add hozzá a vaníliát és főzd, sűrítsd még egy percig legalább.
Töltsd kis befőttes üvegbe, így ha marad, akkor később is fel tudod használni. (Hűtőszekrényben néhány napig eláll.)
Tipp:
Ha nincs otthon író, akkor készíthetünk is:
- 2,5 dl tejben keverjünk el 1 ek frissen facsart citromlevet, 2 perc múlva már használhatjuk.
- vagy: 180 ml joghurthoz keverjünk 60 ml tejet
Jól összekeverjük az összes hozzávalót. Veszünk egy sütőpapírt. Ráhalmozzuk a húsmasszát. Feltekerjük kolbász formára. Majd beletekerjük a lezárt sütőpapírt ezüstpapírba. Lezárjuk,...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA kockára vágott vöröshagymát az olajon megdinszteljük, majd rátesszük az apróra vágott fokhagymát és a csíkokra vágott húst. Sózzuk, borsozzuk, aláöntöm a bort és puhulásig párolj...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűAmire vigyáznunk kell! Nem ajánlatos túl sokat fogyasztani a zsályából, mert csersavai és keserűanyagai az enzimműködést serkentik, így megzavarhatják az emésztőrendszert. Ha akár...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűKifőzzük a tésztát. Felaprítjuk a szalonnát, kolbászt, hagymát, fokhagymát. Ezeket serpenyőben egy kis olajon megpirítjuk. Tetszés szerint lehet hozzá bármi mást is tenni-...
Elkészítési idő: 1 óra Nehézség: Könnyű