1,5 kg marhanyak vagy lapocka
fél kg salottahagyma
7,5 dl cidre brut (francia almabor)
15 dkg húsos szalonna
25 dkg gesztenye
3 nagy gala alma
5 dkg vaj
5 cl calvados
só
bors
A tálaláshoz:
50 dkg tagliatelle tészta
A húst megmossuk, megtöröljük és felkockázzuk.
A szalonnát kis kockákra vágjuk.
A hagymákat megpucoljuk, és (ez az első pozitív pont az elkészítés folyamán) négybe bágjuk. Ha kisebbek, akkor csak kettőbe.
A húst egy nagy fazékban (ha van bazi nehéz öntött vas serepenyőnk, amiben minden finomabb lesz, akkor abban) kb. 2 ek vajon megkapatjuk. Nem kell nagyon, mert a vaj könnyen megég, elég, ha kicsit kifehéredik.
Kivesszük, ugyanabban a fazékban megint 2 kanál vajon kicsit megfuttatjuk a hagymát. Ezt sem kell nagyon, éppencsak, hogy összeszedje a hús által otthagyott kis pörzseket.
A szalonnát zsírjára pirítjuk. Ha a szalonnánk (kolozsvári vagy bacon) zsírosabb volt, akkor leöntjük a felesleges zsírt. A szalonnákat és a húskockákat is visszaöntjük a nagy fazékba a hagyma mellé, és nyakon öntjük a cidre-vel. (A cidre egyébként egy normandiai almabor. Almaléből erjesztik. Nagyobb hipemarketekben és különleges boltokban beszerezhető, de ha nem találunk, a Strongbow ciderral helyettesíthetjük. Ennek az íze hasonlít leginkább a cidre brut ízére, a többi ízesített, sör alapú cider nem jó erre). A cider enyhén szénsavas, így nem hazudok, nem lesz részünk egy szép látványban. Lesz egy adag habzó húsunk túl soknak tűnő lében, amiben ráadásul szalonna és hagyma darabok úszkálnak. Aggodalomra semmi ok, a végére gyönyörű lesz, becs' szó!
A gázt a lehető legkisebbre vesszük, az ételt lefedjük, és 3 órára megfeledkezünk róla. Addig olvassunk, locsoljunk virágot vagy amihez kedvünk van. :) Fél óránkét egyszer rá lehet nézni, meg lehet rázogatni, de többet nem kell vele foglalkozni.
3 óra elteltével az almát megpucoljuk, kockára vágjuk, és hozzáadjuk a csendesen fődögélő ételhez.
Negyed órával később a megtisztított, konyhakész gesztenyét 2 ek vajon megfuttatjuk, és kb. 15 percig kis lángon kevergetve főzicskézzük. A végén ráöntjük a calvadost, és meggyújtjuk (falmbírozzuk).
Ha kész, hozzáöntjük a nagy fazék tartalmához, és még egyszer átkeverjük. További fél órán át főzőcskézzük. (Lehet kapni konyhakész, tisztított gsztenyét, de természetesen rendes gesztenyéből is készíthetjük. Ez esetben a gesztenyék púpos végét késsel x alakban bemetsszük, tepsibe tesszük, öntünk alá vizet, és 150 fokos sütőben 3/4 órát sütjük, majd külső és belső héjától is megfosztjuk. Aki egyszer már csinálta, legközelebb garantáltan a konyhakészet veszi).
4 óra elteltével elzárjuk a gázt. A fölösleges szaft mostanra elpárolgott, a husink a négy órás nagyon kis lángon való főzéstől pedig atompuhára esett szét.
Tálalhatjuk szélesmetélttel vagy krumplipürével, de ha valahol kapunk rusztikus parasztkenyeret, szerintem az is tökéletes választás!
A kedves francia hölgy azt mondta, szélesmetélttel vagy krumplipürével fogyasztják, de mint mondta, szerintem egy jófajta kenyérrel is tökéletes. Vegyünk egy üveggel több cidre brut-ot, és azt kortyolgassuk mellé!
1. A paprikát megmossuk és kicsumázzuk. 2. A húsokat összedolgozzuk a rizzsel és fűszerekkel. 3. A húsmasszával megtöltjük a paprikákat. (Ha marad ki töltelék, gombócokat formálu...
Elkészítési idő: fél óra Nehézség: KönnyűA lazacfilét megsózzuk, borsozzuk, és bőrével lefelé fordítva a tepsibe helyezzük. Az édesburgonyát kettévágjuk és a lazac mellé helyezzük. Az édesburgonyát és a lazacot is spray f...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA brokkolit és a fokhagymát aprítógépben ledaráljuk, majd besózzuk. Kb. negyed óra múlva kinyomkodjuk a levét és kikeverjük a zabpehelyliszttel, a tojásokkal és a fűszerekkel. Olaj...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű