Családireceptkönyv.hu

Gesztenyével töltött pulyka


Írta:

Elk. idő: 120 perc
Adag: 6 fő
Nehézség: Közepes
print

Hozzávalók:


kb. 4 kg-os bébipulyka
25 dkg gesztenyepüré (natúr)
12 dkg csirkemáj
14 dkg darált sertéshús
1 tojás
1 tejbe áztatott szikkadt zsemle
1 marék mandula
10 dkg rumba áztatott aszalt szilva
só, bors, szerecsendió
fél szál répa
1 fej vöröshagyma
6 gerezd fokhagyma
1 dl vörösbor
5 dkg fűszervaj (vaj összekeverve tárkonnyal, kakukkfűvel, rozmaringgal, bazsalikommal, borsikafűvel)

Elkészítés:


A töltelék összeállításával kezdjük a pulyka sütést. Először egy szikkadt zsemlét felkarikázunk, megpirítjuk, majd egy tálba helyezve apró darabokra tépkedjük, leöntjük egy kevés tejjel, és állni hagyjuk.
Az aszalt szilvát felaprítjuk, és kevés rummal meglocsoljuk.
Közben a májat és a mandulát apró darabokra vágjuk, összeforgatjuk a darált hússal, a gesztenyével, a tojással, majd végül a kinyomkodott zsemlével és szilvával. Sóval, borssal, szerecsendióval ízesítjük, majd a megtisztított pulyka bőre alá és hasüregébe töltjük.
Hústűvel összefogjuk a kényes területeket, a lábait cérnával megkötözzük, majd rácsra helyezzük.
A fokhagyma gerezdeket hámozás nélkül, késsel kicsit meglapítva a tepsibe tesszük, a répát négybe vágjuk, a vöröshagymát kettőbe, és mind mehet mellé.
Aláöntjük a vörösbort, a fűszervajat elosztjuk a pulykán, és alufóliával lefedve 180 fokon előmelegített sütőben kb. 2 óra alatt megpároljuk (néha meg lehet locsolni a levével). Ezt követően a fóliát levéve 15 perc alatt 200 fokon megpirítjuk, és már tálalhatjuk is.
sütési hőfok: 180°C

Trükkök, tippek, praktikák:


Ajánlott tálalás Haaselback burgonyával és káposztasalátával!

Gesztenyével töltött pulyka

Kinek a kedvence ez a recept?


favorite Kedvenc receptnek jelölés Kedvenc receptem

Recept típusa:


Ünnepi ételek,
Beszéljétek meg főzési tapasztalataitokat
Recept ajánló
Avatar Karácsonyi borleves
Karácsonyi borleves

1. Egy lábosban a vizet, 300ml borral, és a fűszerekkel feltesszük főni. Mikor felforrt, 5 percig még forraljuk, majd levesszük a tűzről, és átszűrjük. 2, A tojássárgákat kikeverj...

Elkészítési idő: 20 min
Nehézség: Könnyű
share
Avatar
Írta: Csaba
Karácsonyi Wellington bélszín (Gordon Ramsay receptj
Karácsonyi Wellington bélszín (Gordon Ramsay receptj

1. Ismét egy klasszikus étel, egy kis csavarással, mert ügyebár nincs karácsony gesztenye nélkül, így ebbe is csempésztünk néhányat. A bélszínt ha kell lehártyázzuk, majd körös-kö...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Avatar
Írta: Edina
Képviselőfánk
Képviselőfánk

.Egy lábosban a vizet a margarinnal odatesszük melegedni. Amikor a margarin elolvadt, a víz forr, beletesszük a sót, majd a lisztet, és alaposan elkeverjük, még a tűzön. Ezután eg...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Avatar
Írta: Mamika
Hókifli ahogy Baklavaria
Hókifli ahogy Baklavaria

Egy nagy tálba kimérjük a lisztet, belekeverjük a sót, cukrot, majd belemorzsoljuk a zsiradékot (az eredeti recept szerint zsírral készül, így sokkal omlósabb, de ha v...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
close add person Belépés recent_actors Regisztráció account_balanceASZF info Impresszum thumb_up Facebook oldalunk