Családireceptkönyv.hu

Gesztenyével töltött pulyka


Írta:

Elk. idő: 120 perc
Adag: 6 fő
Nehézség: Közepes
print

Hozzávalók:


kb. 4 kg-os bébipulyka
25 dkg gesztenyepüré (natúr)
12 dkg csirkemáj
14 dkg darált sertéshús
1 tojás
1 tejbe áztatott szikkadt zsemle
1 marék mandula
10 dkg rumba áztatott aszalt szilva
só, bors, szerecsendió
fél szál répa
1 fej vöröshagyma
6 gerezd fokhagyma
1 dl vörösbor
5 dkg fűszervaj (vaj összekeverve tárkonnyal, kakukkfűvel, rozmaringgal, bazsalikommal, borsikafűvel)

Elkészítés:


A töltelék összeállításával kezdjük a pulyka sütést. Először egy szikkadt zsemlét felkarikázunk, megpirítjuk, majd egy tálba helyezve apró darabokra tépkedjük, leöntjük egy kevés tejjel, és állni hagyjuk.
Az aszalt szilvát felaprítjuk, és kevés rummal meglocsoljuk.
Közben a májat és a mandulát apró darabokra vágjuk, összeforgatjuk a darált hússal, a gesztenyével, a tojással, majd végül a kinyomkodott zsemlével és szilvával. Sóval, borssal, szerecsendióval ízesítjük, majd a megtisztított pulyka bőre alá és hasüregébe töltjük.
Hústűvel összefogjuk a kényes területeket, a lábait cérnával megkötözzük, majd rácsra helyezzük.
A fokhagyma gerezdeket hámozás nélkül, késsel kicsit meglapítva a tepsibe tesszük, a répát négybe vágjuk, a vöröshagymát kettőbe, és mind mehet mellé.
Aláöntjük a vörösbort, a fűszervajat elosztjuk a pulykán, és alufóliával lefedve 180 fokon előmelegített sütőben kb. 2 óra alatt megpároljuk (néha meg lehet locsolni a levével). Ezt követően a fóliát levéve 15 perc alatt 200 fokon megpirítjuk, és már tálalhatjuk is.
sütési hőfok: 180°C

Trükkök, tippek, praktikák:


Ajánlott tálalás Haaselback burgonyával és káposztasalátával!

Gesztenyével töltött pulyka

Kinek a kedvence ez a recept?


favorite Kedvenc receptnek jelölés Kedvenc receptem

Recept típusa:


Ünnepi ételek,
Beszéljétek meg főzési tapasztalataitokat
Recept ajánló
,ogyorós-mandulás desszert
,ogyorós-mandulás desszert

Hozzávalók: 900 g pörkölt földimogyoró 800 g mandula forgács 330 g tejcsoki 100 g étcsoki díszítésnek lehet: bármilyen színes cukorka (akár összetörve

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Avatar Angus hátszín krémes idényzöldségekkel
Angus hátszín krémes idényzöldségekkel

Krémes zöldségek készítésével kezdem: A 15 gerezd fokhagymát a zsiradékban lekonfitálom (1óra alatt 110 fokon és szinte kenhető!). A zöldségeket leblanchirozom sós vízben. A feh...

Elkészítési idő: 70 perc
Nehézség: Közepes
share
Avatar Baconbe tekert szűzérmék
Baconbe tekert szűzérmék

A polenta elkészítése: Egy lábosban forraljunk 5 dl vizet, tegyünk bele egy kávéskanál sót és némi polentát. (Azért kell egy kevés polenta már az elején, hogy megússzuk a csomósod...

Elkészítési idő: 0,5 h
Nehézség: Közepes
share
Avatar Liége-i gofri - Lila füge: Havas Dóra
Liége-i gofri - Lila füge: Havas Dóra

Az élesztőt felfuttatjuk a langyos vízben, tejben, barnacukorral. 5-6 perc elteltével beleszórjuk a fele lisztet, a tojást, a vaníliakivonatot, a sót és a vajat, majd dagasztani ke...

Elkészítési idő: 40 perc
Nehézség: Könnyű
share
close add person Belépés recent_actors Regisztráció account_balanceASZF info Impresszum thumb_up Facebook oldalunk