menu

Családireceptkönyv.hu

Gesztenyével töltött pulyka


Írta:

Elk. idő: 120 perc
Adag: 6 fő
Nehézség: Közepes
print

Hozzávalók:


kb. 4 kg-os bébipulyka
25 dkg gesztenyepüré (natúr)
12 dkg csirkemáj
14 dkg darált sertéshús
1 tojás
1 tejbe áztatott szikkadt zsemle
1 marék mandula
10 dkg rumba áztatott aszalt szilva
só, bors, szerecsendió
fél szál répa
1 fej vöröshagyma
6 gerezd fokhagyma
1 dl vörösbor
5 dkg fűszervaj (vaj összekeverve tárkonnyal, kakukkfűvel, rozmaringgal, bazsalikommal, borsikafűvel)

Elkészítés:


A töltelék összeállításával kezdjük a pulyka sütést. Először egy szikkadt zsemlét felkarikázunk, megpirítjuk, majd egy tálba helyezve apró darabokra tépkedjük, leöntjük egy kevés tejjel, és állni hagyjuk.
Az aszalt szilvát felaprítjuk, és kevés rummal meglocsoljuk.
Közben a májat és a mandulát apró darabokra vágjuk, összeforgatjuk a darált hússal, a gesztenyével, a tojással, majd végül a kinyomkodott zsemlével és szilvával. Sóval, borssal, szerecsendióval ízesítjük, majd a megtisztított pulyka bőre alá és hasüregébe töltjük.
Hústűvel összefogjuk a kényes területeket, a lábait cérnával megkötözzük, majd rácsra helyezzük.
A fokhagyma gerezdeket hámozás nélkül, késsel kicsit meglapítva a tepsibe tesszük, a répát négybe vágjuk, a vöröshagymát kettőbe, és mind mehet mellé.
Aláöntjük a vörösbort, a fűszervajat elosztjuk a pulykán, és alufóliával lefedve 180 fokon előmelegített sütőben kb. 2 óra alatt megpároljuk (néha meg lehet locsolni a levével). Ezt követően a fóliát levéve 15 perc alatt 200 fokon megpirítjuk, és már tálalhatjuk is.
sütési hőfok: 180°C

Trükkök, tippek, praktikák:


Ajánlott tálalás Haaselback burgonyával és káposztasalátával!

Gesztenyével töltött pulyka

Kinek a kedvence ez a recept?


favorite Kedvenc receptnek jelölés Kedvenc receptem

Recept tipusa:


Ünnepi ételek,
Beszéljétek meg főzési tapasztalataitokat
Recept ajánló
Avatar Karácsonyi kacsasült
Karácsonyi kacsasült

A sütőt 140 fokra előmelegítjük. A kacsát megmossuk, szárazra töröljük, majd egy villával a bőrét óvatosan összeszurkáljuk úgy, hogy a hús ne sérüljön meg. Olajjal bedörzsöljük a...

Elkészítési idő:
Nehézség: Közepes
share
Avatar Gesztenyével töltött pulyka
Gesztenyével töltött pulyka

A töltelék összeállításával kezdjük a pulyka sütést. Először egy szikkadt zsemlét felkarikázunk, megpirítjuk, majd egy tálba helyezve apró darabokra tépkedjük, leöntjük egy kevés t...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Írta: ani44
Házias töltött káposzta, ez aztán az igazi finomság
Házias töltött káposzta, ez aztán az igazi finomság

Elkészítjük a tölteléket: a hagymát felaprítjuk, a zsír felén dinszteljük, ezt a darált húshoz adjuk, a pirospaprika felével, három tojást adunk hozzá és a megmosott rizst. Egy lap...

Elkészítési idő: 1 ora
Nehézség: Könnyű
share
Avatar Szilveszteri lecseleves
Szilveszteri lecseleves

A lencsét válogassuk át és mossuk meg, a zöldségeket pucoljuk meg, majd vágjuk fel kisebb kockákra. A vöröshagymát és a fokhagymát szintén pucoljuk meg, majd vágjuk fel nagyon apró...

Elkészítési idő: 60 perc
Nehézség: Könnyű
share
close add person Belépés recent_actors Regisztráció assignment_ind Belépés recent_actors Regisztráció account_balanceASZF info Impresszum thumb_up Facebook oldalunk