3 csésze (430g) liszt (BL80, BL55), plusz a lisztezéshez is
¼ teáskanál (1g) instant élesztő
1 ¼ teáskanál (8g) só
kukoricaliszt, vagy korpa ízlés szerint
olíva olaj
Egy nagy edényben keverjük össze a lisztet, élesztőt, sót. Adjunk hozzá 400 ml vizet, és keverjük jól el. A tészta ragacsos lesz, de ez ne zavarjon. Egy másik kelesztő edényt vékonyan kenjünk be az olíva olajjal, tegyük bele a tésztát, majd az edényt műanyag fóliával zárjuk le, és hagyjuk legalább 12 órán át kelni, de akár 18 órán át is keleszthetjük szobahőmérsékleten.
A tészta biztosan készen van, ha a felületén buborékokat látunk. Lisztezzük be a gyúródeszkát borítsuk rá a tésztát és azt is lisztezzük könnyedén be, majd a tésztát egyszer vagy kétszer hajtsuk össze. Műanyag fóliával lazán fedjük be és hagyjuk 15 percig pihenni.
Annyi lisztet használva, hogy a tészta ne ragadjon a munkafelülethez és az ujjainkhoz sem, formáljunk labdát a tésztából. Egy konyharuhát gondosan lisztezzünk be, vagy szórjunk meg búzakorpával, esetleg kukoricaliszttel és a tésztát a hajtogatással lefelé, helyezzük a konyharuhára és lisztezzük meg alaposan, vagy szórjunk rá a korpából, kukoricalisztből. Hajtsuk rá, vagy tegyünk rá egy másik konyharuhát is, és hagyjuk újabb 2 órán át kelni, amíg duplájára nem nő.
Fél órával a tészta elkészülte előtt melegítsük elő a sütőt 230-260°C hőmérsékletre és helyezzünk be egy, a tésztához megfelelő méretű, vastag falú, nehéz, zománcozott öntöttvas (esetleg üveg, vagy kerámia) edényt, hogy kellően előmelegedhessen. Ha a tészta megkelt. a konyharuhával úgy helyezzük a forró edénybe, hogy a hajtogatás, ami eddig alul volt, most felülre kerüljön. Igazítsuk el a tésztát, majd fedjük le és így süssük 30 percig, majd távolítsuk el a fedőt és a kenyeret újabb 15-30 percig süssük, amíg a kenyér héja szép barna nem lesz.
A kenyeret rácson hűtsük le.
A túróból, vajból, porcukorból és vaníliacukorból elkészítjük a tölteléket. (ha a krém nem állna össze, tejfölt vagy akár pudingot is adhatunk hozzá) Recept elkészítése Háztartási...
Elkészítési idő: 40 perc Nehézség: KönnyűA hozzávalókat jól kidolgozzuk. Lágy tésztát kapunk, amit másfélszeresére kelesztjük. Majd deszkára borítjuk, ujjnyi vastagra nyújtjuk. Fánkszaggatóval kiszaggatjuk, ruhával letaka...
Elkészítési idő: Nehézség: NehézA káposztalevelek vastag ereit kivágjuk, majd forró sós vízben blansírozzuk őket. Egyesével kiszedjük egy tiszta konyharuhára és állni hagyjuk. A felaprított vöröshagymát olivaolaj...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű