♥ TÉSZTA (4 db bejglihez) :
80 dkg finomliszt (BL 55)
32 dkg margarin
8 dkg porcukor
3-4 dkg élesztő
2 tojássárga + a kenéshez
2 dl langyos tej
csipet só
♥ TÖLTELÉK (2 db bejglihez) :
25 dkg darált mák vagy dió
17 dkg cukor
1 tasak vaníliás cukor
5 dkg kekszmorzsa
citrom reszelt héja
1-1,5 dl tej
fahéj
♥ Tészta:
A hozzávalókat előkészítjük, kimérjük, a robot üstjébe tesszük a lisztet, tojássárgát, vajat, porcukrot, csipet sót.
Az élesztőt 2 dl tejben felfuttatjuk. A robot üstjébe készített anyagokra öntjük a felfuttatott élesztőt.
Lassú fokozaton elkezdjük gyúrni a tésztát, mikor eléggé összedolgozta, magasabb fokozatra tesszük.
Ha a tészta elkészült, cipóvá fomázzuk, felezzük majd negyedeljük, és négy kis cipót formázunk.
Pihentetjük a tésztát, míg készítjük a tölteléket, de legalább 30 perc pihentetés kell.
A 1/2 óra leteltével kinyújtjuk a tésztát, kb 20x25 cm-re. Igyekezzünk sarkosan nyújtani.
Töltés:
A tölteléket elfelezzük és a felével megtöltjük az egyik, másik felével a másik tésztát. A tölteléket nagyon jól eloszlathatjuk a habkártyával de használható a kanál is .
A tölteléket ne kenjük szét teljesen a tészta széléhez. Feltekeréshez a tészta szabadon maradt széleit 3 oldalon ráhajtjuk a töltelékre, majd a nem ráhajtott szél felé elkezdjük felcsavarni.
Nem kell túl szorosra tekerni. Ha még formázni szeretnénk, kicsit lehet hengergetni, de vigyázzunk, hogy a hajtás mindig alulra kerüljön a végén.
A maradék három cipóval hasonlóan járunk el.
Sütőpapírral bélelt tepsire fektetjük a bejgliket. Sárgájával lekenjük , hagyjuk megszáradni (30 perc) , majd újra lekenjük. Hústűvel megszurkáljuk (koppanásig) és mehet a sütőbe. 180°-ra
♥ Mák töltelék:
1, 1,5 dl tejbe beteszünk 17 dkg cukrot, fahéjat tetszés szerint, vaníliás cukrot. Felforraljuk, visszavesszük a hőt, a mákoshoz beleöntünk 25 dkg mákot, és beletesszük a reszelt citromhéjat.
Kicsit még a tűzuön hagyjuk de állandóan keverjük. Beletehetünk max. 5 dkg kekszmorzsát. Félre tesszük hűlni.
♥ Dió töltelék:
1, 1,5 dl tejbe beteszünk 17 dkg cukrot, fahéjat tetszés szerint, vaníliás cukrot. Felforraljuk, a kimért dióhoz hozzáadjuk a kekszmorzsát, a reszelt citromhéjat, és a forró tejhez adjuk. A lángot visszavesszük,
kis ideig még a tűzön hagyjuk. Ha túl híg, akkor diót adagoljunk még hozzá. Tegyük félre hűlni.
A piskótát előző nap is megsüthetjük ♥ Piskóta: Kapcsoljuk be a sütőt 180°-ra. Válasszuk ketté a tojások fehérjét és sárgáját. A fehérjét kezdjük el verni egy csipet sóval. Ami...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA tojásokat és a mézet alaposan keverd össze. Add hozzá az útifűmaghéjat, majd hagyd néhány percig duzzadni. Keverd a tojásokhoz az eritritet, a csipet sót és a mézeskalács fűszerk...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA vizet felforraljunk a filterekkel, majd néhány percig állni hagyjuk. Közben 1 l almalevet is felforralunk a fűszerekkel. Forrás után még öt percig főzzük. A filtereket kivesszü...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA narancs levét melegítsd össze a brandyvel, majd öntsd le vele a mazsolát és vörösáfonyát. Legalább egy órát áztasd, hogy megpuhuljanak. A tejet langyosítsd meg a cukorral, morzs...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű