4 csirke felsőcomb bőr és csont nélkül (de jó hozzá a csirkemell is), 1 fej lilahagyma, 1 közepes sárgarépa, 4 evőkanál sötét szójaszósz, 2 evőkanál szezámmag, maréknyi sótlan földimogyoró (vagy kesudió), 2 evőkanál méz, 4 evőkanál étolaj, 2-3 evőkanál rizsecet, 1 kiskanál csiliszósz (nálunk édes kerül bele, de aki szereti a csípőset, használhat azt is), csipetnyi őrölt bors.
A hagymát apró kockákra vágjuk, a sárgarépát finomra reszeljük. A húst 4-5 cm hosszú, 1 cm széles csíkokra vágjuk.
Egy serpenyőben fölhevítjük az étolajat, beleszórjuk a hagymát és a sárgarépát, és állandóan kevergetve 3-4 percig pirítjuk. Ezután hozzáadjuk a húst, és tovább kevergetjük, amíg a hús minden oldalról kifehéredik. Meglocsoljuk a szójaszósszal, az ecettel (először csak a felével, nehogy túl savanyú legyen), csiliszósszal és a mézzel, megborsozzuk, beleszórjuk a mogyorót és a szezámmagot és ráöntünk kb. másfél deci vizet. Gyakran megkeverve a húst puhára pároljuk. Végül, ha kell utánízesítjük még egy kis ecettel vagy mézzel.
Pirított rizzsel tálaljuk.
PIRÍTOTT RIZS
Hozzávalók:
40 dkg főtt rizs, 10 dkg főtt vagy konzerv zöldség (pl. kukorica, sárgarépa, zöldborsó, bébikukorica...) 1 nagyobb vagy 2 kisebb tojás, 2 evőkanál étolaj, szójaszósz, só.
Elkészítés:
A tojást pár csepp szójaszósszal ízesítjük, és egy villával kissé fölverjük.
Egy serpenyőben egy evőkanál olajat forrósítunk, ráöntjük a tojást, szétterítjük, és eegy lepényt sütünk belőle. A megsült tojáslepényt kivesszük a serpenyőből, és vékony csíkokra vagy kis darabkákra vágjuk.
A serpenyőbe még egy evőkanál olajat öntünk, felforrósítjuk, hozzáadjuk a főtt rizst és a főtt (de véletlenül sem szétfőzött!), alaposan lecsöpögtetett zöldséget. Szójaszósszal ízesítjük, kevergetve 4-5 percig pirítjuk. Végül belekeverjük a tojásdarabkákat is. Még 2-3 percig kevergetve, rázogatva sütjük együtt.
Egy kis fej (50 dkg) karfiolt fél puhára főztem. Hagytam kihűlni, majd 4 evőkanál tejföllel, 2 db tojással, evőkanál liszttel, sóval, borssal, 1 csokor apróra vágott petrezselyemzö...
Elkészítési idő: 1 óra Nehézség: KönnyűA húst megmossuk, majd nagy szeletekre vágjuk, és egy tálba tesszük, ráöntjük a tejet, hozzáadunk 2 gerezd zúzott fokhagymát, lefedjük és legalább 2 órán át hűtőben pihentetjük. Íg...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűMosd meg az újkrumplit, pucolni nem kell. Vágd félbe hosszában, mehet a sütőalkalmatosságba. Tedd hozzá a megmosott combokat. Öntsd le három evőkanálnyi olívaolajjal, sózd és borso...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA húst a zöldségekkel együtt ledaráltam, a fokhagymát külön reszeltem hozzá, hogy jó apró legyen. Fűszereztem, és hozzáadtam a tojásokat, alaposan összekevertem. Mivel túl lágynak...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű