leveshez
40 dkg borjúhús (borjúapróhús, sertésapróhús)
1 közepes db vöröshagyma
15 dkg sárgarépa (vegyes zöldség (sárgarépa, petrezselyemgyökér))
5 dkg karalábé
5 dkg zeller
5 dkg zöldborsó (konzerv)
10 dkg karfiol (tisztított)
10 dkg csiperkegomba
só ízlés szerint
bors ízlés szerint
ételízesítő ízlés szerint
4 dkg liszt (finom)
5 dkg vaj
2 dl főzőtejszín (tejszín)
2 db tojássárgája
0.5 csokor petrezselyem
5 dkg citrom
A burgonyagombóchoz
30 dkg burgonya
1 db tojás (házi)
7 dkg liszt
0.5 csokor petrezselyem
bors ízlés szerint
Borjúbecsinált levest készítünk, amelyet félvajas világos rántással sűrítünk:
Kevés vajon a hagymát megpirítjuk, az egészen apróra vágott húst rátesszük, és megdinszteljük - kevergetjük közben.
Ha már félig megpuhult a hús, hagyjuk a levét elfőni (azért kevés vízben kell csak főzni).
Hozzáadjuk a felszeletelt zöldségeket: sárgarépát, gyökeret, karalábét, zellert, zöldborsót, karfiolt és gombát. Egy kicsit átpirítjuk az egészet, 1 ek. liszttel megszórjuk, átkeverjük, és felengedjük vízzel. Ízesítjük sóval, ételízesítővel, pici őrölt borssal.
Elkészítjük a burgonyagombócot:
A 30 dkg burgonyát megfőzzük, áttörjük. Langyosra hűtjük, majd összekeverjük 1 tojással, a szükséges mennyiségű liszttel, sóval, borssal, hogy formázható, a szilvásgombóc/ nudli tésztájával megegyező keménységű masszát kapjunk.
A petrezselyemzöldet apróra vágjuk, a tésztához gyúrjuk.
Ha már a hús megpuhult, belefőzzük a burgonyagombócokat. Vizes kézzel apró gombócokat formázunk belőle, és a lobogó, forró levesbe dobjuk. Akkor jó, ha a gombócok feljönnek a leves tetejére.
Utána a levest tejszínnel legírozzuk. A tejszínt beleöntjük, összeforraljuk, utánízesítjük sóval, citromlével, petrezselyemzölddel.
A tyúkot gondosan letisztogatjuk, a tollmaradványokat leperzseljük, a tokokat kihuzigáljuk, zsírzóját kivágjuk, majd kívül-belül megmossuk. Az összes zöldséget megtisztítjuk-hámozz...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA zöldségeket megpucoljuk, feldaraboljuk és a borsó kivételével feltesszük főni a fűszerekkel. 20perc múlva hozzáadjuk a borsót is és együtt főzzük. Míg a zöldségek főnekA májat ké...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű1. A csirkemelleket, és a répákat, zellert felkockázzuk. (400 g csirkemell filé, 1 db sárgarépa (nyers, nagyobb), 1 db petrezselyemgyökér - fehérrépa (nagyobb), 70 g zellergu...
Elkészítési idő: 30 perc Nehézség: KönnyűElkészítése: A csirkemell filét kisebb kockákra vágjuk és egy nagy lábasban forró olajon fehéredésig sütjük. Hozzáadjuk a kockákra felvágott vöröshagymát, sárgarépát, a negyedek...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű