60 dkg liszt
1/2 dl olaj
1 tojássárgája
3,5 dl langyos tej
4 dkg élesztő
1 evőkanál cukor
só
25 dkg túró
1 tojássárgája
3 evőkanál cukor
vaníliás cukor
reszelt citromhéj
szilvalekvár
Vajas szórat: 5 dkg vaj, 4 dkg cukor, 8 dkg liszt
60 dkg lisztet, elkeverek mokkáskanál sóval, teszek bele fél dl olajat, 1 tojássárgáját, majd kidolgozom kb 3,5 dl langyos cukrozott tejben felfuttatott 5 dkg élesztővel. Hagyom a tésztát minimum fél órát kelni. Majd kockára vágom a kinyújtott tésztát, teszek rá túrótölteléket és gombóccá formázom. Kiolajozott tepsire rakom, ott ellapítom, tetejét ujjal picit benyomom, belerakok szilvalekvárt, majd megszórom vajas szórattal. Túrótöltelék: 25 dkg túrót kikeverni 1 tojássárgájájával, 3 evőkanál cukorral, vaníliás cukorral és reszelt citromhéjjal ízesíteni. Vajas szórat: 5 dkg vajat, 4 dkg cukrot és 8 dkg lisztet elmorzsolunk és a buktára szórjuk. 190-200 fokon kb. 35-40 percig sütjük.
A sütőt 180 fokra kapcsoljuk. A száraz hozzávalókat késes aprítóba vagy turmixba mérjük, és pár pillanat alatt összedaráljuk. Hozzáadjuk a tojásfehérjét (nem kell felverni) és az...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA langyos víz felébe belemorzsoljuk az élesztőt, elkavarjuk benne, majd hozzáadunk két evőkanál lisztet, és negyed óráig érni hagyjuk a kovászt, amíg habos nem lesz a teteje. A li...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA langyos vízben elkeverjük a cukrot, belemorzsoljuk az élesztőt - felfuttatjuk (kb. 10 perc). A liszteket leszitáljuk: a teljes kiőrlésű liszt rostjai a szitában maradnak, ezt h...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűAz élesztőt a cukorral felfuttatóm.A többi hozzávalókat tálba rakom és a felfuttatót élesztővel lágyabb tésztát dagasztunk.Letakarva meleg helyen kelesztjük.Vagy csinálhatjuk kenyé...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű