Rétegezni
250 g tészta - makaróni (száraz)
4 db tojás (közepes, "M"-es méretű)
300 g bacon - füstölt
Sajtszószhoz
3 evőkanál étolaj
50 g búzaliszt (BL55)
500 ml víz
1 teáskanál ételízesítő (pl.: Vegeta)
10 dkg sajt - trappista (reszelt)
200 g natúr krémsajt (pl.: Philadelphia original)
só
feketebors (őrölt)
Húsos raguhoz
2 evőkanál étolaj
400 g sertéscomb
250 g gomba - csiperke/sampion
3 db hagyma - újhagyma
1 csokor petrezselyemzöld
só
feketebors (őrölt)
szerecsendió (őrölt)
A húst alaposan megmossuk, kis kockákra vágjuk, a gomba törzsét kiszedjük, megtisztítjuk és szeletekre vágjuk, az újhagymát felkarikázzuk, a petrezselymet felaprítjuk, a sajtot lereszeljük.
Elkészítjük a sajtos szószt. Ehhez egy kis edénybe olajat melegítünk, hozzáadjuk a lisztet, és világos zsemleszínűre pirítjuk.
Felöntjük a vízzel, közben csomómentesre keverjük. Hozzáadjuk az ételízesítőt, reszelt sajtot, krémsajtot, sózzuk, borsozzuk, kap pici őrölt szerecsendiót is és alaposan elkeverjük. (meg is kóstolhatjuk, elég e így a fűszerezés) Félretesszük.
Elkészítjük a húsos ragut. Egy serpenyőbe olajat forrósítunk, hozzáadjuk a húst, és lepirítjuk. (Először vizet fog ereszteni, de ez hamar elfő alóla, majd elkezd pirulni, ez csak pár perc) Közben kevergessük, le ne égessük.
Ha szépen megpirult, hozzáadjuk a gombát, újhagymát, petrezselymet, sózzuk, borsozzuk, összekeverjük, és addig sütjük, amíg a gomba összeesik. Ez max 2-3 perc. Ha ez megvan, levesszük a tűzről.
Egy tálba ütjük a tojásokat, habverővel felverjük.
Hozzáadjuk a sajtszószt, majd ebbe öntjük a megfőzött tésztát, és a húsos ragut, összekeverjük.
Egy kapcsos tortaformát kívülről alufóliával bevonunk, tepsire tesszük. (Azért kell fóliázni, mert enged kevés levet.) A szeletelt baconnal kibéleljük, úgy hogy kívülre lógjon a fele, amit majd ráhajtunk.
Ha kibéleltük a formát, beleöntjük a tésztás, húsos keveréket, és ráhajtjuk a bacon kilógó részeit.
170 C fokra előmelegített sütőbe tesszük, és 1 órát sütjük. Várunk vele picit, és levesszük a tortaforma oldalát.
Ha félig kihűlt szépen szeletelhető lesz a baconos makaróni torta.
Az élesztőt fél dl cukros langyos vízben feloldjuk. A lisztet tálba tesszük, hozzáadjuk az élesztőt, a sót és az olajat. Kevés langyos vizet öntünk hozzá, csak annyit, hogy ne legy...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűAz almát meghámozzuk, majd a szilvákkal együtt kisebb darabokra vágjuk. Egy edénybe tesszük a gyümölcsöket, a vízzel, a nádcukorral, a fahéjjal, és felforraljuk. (Én olyan méretű a...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű1. Az aszalt szilva kivételével a puszedlik hozzávalóit (liszt, porcukor, méz, olvasztott vaj, tojás, tej, sütőpor, mézeskalács fűszerkeverék) alaposan összegyúrjuk. Az így kapot...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű