Ghi, ....azaz tisztított vaj készítése.
Egy kg vajat összevagdostam és egy zománcozott edényben odatettem olvadni.
Ekkor még lehet közepes lángon olvasztani. Vas nem árt alá,ha nem kerámialapos a tűzhely.
Ha elkezd pattogó hangokat adni(nem lehet nem hallani),akkor vissza kell legalacsonyabb hőfokra venni.
Nem fog fröcskölni,csak sercegő hangja lesz.
Időnként a habot leszedjük róla.
Amikor már nagyobb hólyagok és nem fehér hab keletkezik rajta,....közeledik a teljes tisztulás. Akkor lesz kész,ha már semmi nincs a tetején és egy sercegést sem hallani. Az egy kilóból kb 80 dkg lesz.
Kb egy óra kell egy kg tisztulásához.
A hab is visszaszilárdul,nem kell kidobni,sütemenybe,mártásokba,krémlwvesekhez használható.
Az edény alján lesz lerakódás.
Átöntjük sűrű szűrőn,és szobahőmérsekleten tárolhatjuk. Csak tiszta kanállal nyúlhatunk mindig bele.Meg fog azért sűrűsödni...de könnyű állagú marad.Sokáig,....hónapokig eláll,nem avasodik.Érdemes egyszerre egy-két kg-ot készíteni.Lehetőleg ne tartósított vajból,hanem tiszta vajból készítsük.
Mindent lehet vele sütni.
200° -on sem ég meg. Fűszeresen is nagyon finom.
A legegészségesebb zsíradék mindenek között.Tejérzékenyek is fogyaszthatják ebben a feldolgozásban,mivel a tejcukor és a tejfehérje is kicsapódik, leszedjük a habbal és az aljára ülepszik.
A palacsinta úgy sűl vele mint az álom. Nem ragad le és olyan szinergiában van vele,hogy nincs rá kifejezés.Nem szag lesz a sütés közben,hanem illat.
Ghi, ....azaz tisztított vaj készítése.
Egy kg vajat összevagdostam és egy zománcozott edényben odatettem olvadni.
Ekkor még lehet közepes lángon olvasztani. Vas nem árt alá,ha nem kerámialapos a tűzhely.
Ha elkezd pattogó hangokat adni(nem lehet nem hallani),akkor vissza kell legalacsonyabb hőfokra venni.
Nem fog fröcskölni,csak sercegő hangja lesz.
Időnként a habot leszedjük róla.
Amikor már nagyobb hólyagok és nem fehér hab keletkezik rajta,....közeledik a teljes tisztulás. Akkor lesz kész,ha már semmi nincs a tetején és egy sercegést sem hallani. Az egy kilóból kb 80 dkg lesz.
Kb egy óra kell egy kg tisztulásához.
A hab is visszaszilárdul,nem kell kidobni,sütemenybe,mártásokba,krémlwvesekhez használható.
Az edény alján lesz lerakódás.
Átöntjük sűrű szűrőn,és szobahőmérsekleten tárolhatjuk. Csak tiszta kanállal nyúlhatunk mindig bele.Meg fog azért sűrűsödni...de könnyű állagú marad.Sokáig,....hónapokig eláll,nem avasodik.Érdemes egyszerre egy-két kg-ot készíteni.Lehetőleg ne tartósított vajból,hanem tiszta vajból készítsük.
Mindent lehet vele sütni.
200° -on sem ég meg. Fűszeresen is nagyon finom.
A legegészségesebb zsíradék mindenek között.Tejérzékenyek is fogyaszthatják ebben a feldolgozásban,mivel a tejcukor és a tejfehérje is kicsapódik, leszedjük a habbal és az aljára ülepszik.
A palacsinta úgy sűl vele mint az álom. Nem ragad le és olyan szinergiában van vele,hogy nincs rá kifejezés.Nem szag lesz a sütés közben,hanem illat.
A birsalmákat feldaraboljuk, eltávolítjuk a magházukat, azután kockákra vágjuk, s föltesszük főni annyi vízben, amennyi ellepi. A citrom héjával és levével, csipetnyi sóval, fahéjj...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA felkarikázott kolbászt megpirítjuk saját zsírjában egy nagyobb lábosban. Hozzáadjuk a felkockázott hagymát és megpirítjuk azt is. Kevés olajat önthetünk még hozzá, ha úgyé...
Elkészítési idő: 60 perc Nehézség: KönnyűA tojássárgáját kikeverjük habosra a cukorral, hozzáadjuk lisztet az átszitált sütőport, A fehérjéből kemény habot verünk, majd ezt is lassan forgassuk hozzá, úgy hogy nehogy össz...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű