Alma, víz, cukor
Egy ötliteres uborkásüvegbe belerakunk 2 kg szeletekre vágott, vagy lereszelt almát (hullott alma, almahéj is lehet). 2 liter vizet felforralunk 20 dkg cukorral. Ha kissé kihűlt, ráöntjük az almára, tetejére 1 darab kenyeret teszünk. Vászonruhával lekötjük, és az üveget meleg helyre állítjuk, 20-28 fok közötti árnyékos helyre. 10 napig érleljük, többször megkeverjük, majd leszűrjük.
Ahány liter lé lesz, annyiszor 10 dkg cukrot kell ráönteni. Néhány nap múlva forrni kezd, 4 hétig kell tovább erjeszteni, a tetején előbb vékony, majd mind jobban vastagodó hártya képződik (ez az ecetágy) ha letisztult, lefejtjük, üvegekbe töltjük. Tartósítószer nem kell rá!
Minél tovább hagyjuk állni, annál erősebb lesz az ecet. Ha az ecetet már mind leöntöttük róla, az ecetágyra tegyünk ismét egy kevés szeletelt almát, almahéjat, cukrot és öntsük fel langyos vízzel. Így állandóan lesz ízes almaecetünk.
A boltban kapható, iparilag tisztított, ülepített, almaecet csak töredéke ásványi anyagot tartalmaz mint a házilag készített. Akinek nincs lehetősége, hogy lakásán kívül (pince, melléképület, stb.) készítse el az almaecetet, ne álljon neki, mert erjedése közben rendkívül erős ecet illat fejlődik! Legcélszerűbb nyáron a szabadban készíteni.
A tejszínt és a tejet öntsd egy lábasba, és forrald össze, ezután tedd félre. A cukrot karamellizáld egy másik lábasban, majd lassanként engedd hozzá a forró tejszínt. Légy nagyon...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű1. A jégkocka tartót félig engedjük vízzel. Minden kockába (lyukba) tegyünk egy-egy szedret, málnát, meggyet, ribizlit, citromdarabkát, stb. 2. Fagyasszuk le. 3. Amikor meg...
Elkészítési idő: Nehézség: NehézElkészítés: A tejet és a tejszínt összeforraljuk a cukorral és a vaníliás cukorral, külön edényben felolvasztjuk az étcsokit, azt is hozzákeverjük, az 1 ek. kakaóporral együtt, ma...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű