40 dkg liszt, 2,5 dkg élesztő, 1,5 teáskanál só, 300 ml víz,
Olvass tovább: http://amiakonyhambolkikerul-hu.webnode.hu/news/dagasztas-nelkuli-kenyer/
A vizet egy tálban az élesztővel elkeverjük. Egy tálba tesszük a lisztet, a sót, és hozzá adjuk a vízben elkevert élesztőt. Egy fakanállal jól összekeverjük,majd egy zacskóval (sima mezei bevásárló szatyrot használok) letakarjuk (én beleteszem a zacskóba, majd aláhajtom a végét) és hagyjuk így állni reggelig.
( Én este 7 kor kevertem össze az enyémet, kint hagytam a konyhapulton egész éjszakára. és reggel 8-kor estem neki. Reggel levesszük róla a zacskót és összeállítjuk a kenyeret. Lisztezett deszkára borítjuk, meghintjük a tetejét is liszttel.Majd összehajtjuk oldalról félbe, fentről is félbe. Kenyér formára igazítjuk a széleit alulra tűrjük, meghintjük liszttel.
És hagyjuk állni fél órát konyharuhával letakarva. Míg pihen a kenyér addig előmelegítjük a sütőnket 200 fokra. Egy Fazekat előveszünk aminek van teteje, én a leveses fazekamba szoktam ami 3-4 litere kb. ( de jó a pataki tál, kacsasütő és a jénai is) vágunk bele sütőpapírt betesszük melegedni. Ha letelt a fél óra a kenyeret óvatosan mert az edény forró, belepottyantjuk.Rátesszük a fedelet és mehet a sütőbe sülni 40 percre. Ha nem elég piros a teteje 40 perc elteltével akkor fedő nélkül toljuk vissza kb 10 percre. Ha megsült sütőrácsra szedjük kihűlni.Egy ecsettel vízzel vékonyan megkenjük, és hallgatjuk ahogy finoman megrepedezik a héja. Ha dupla adagot készítünk akkor 60 perc kb míg megsül a kenyér.
A burgonyákat megfőzzük, majd meghámozzuk, és burgonyanyomón áttörjük. Hagyjuk kihűlni. 1 dl tejben elkeverjük a cukrot, belemorzsoljuk az élesztőt majd 10 perc alatt felfuttatjuk...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűÖsszedagasztom a hozzávalókat és 30 percig kelni hagyom, majd lisztezett deszkán 8 db részre osztom, egyenként kinyújtom és kifli formára tekerem. Sütőpapírral kibélelt tepsibe tes...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA vaj kivételével összegyúrom az alapanyagokat, amikor kezd összeállni, akkor adom hozzá kis részletekben a vajat is. Sima, ruganyos, viszonylag lágy tésztát kell kapni. Letakarva,...
Elkészítési idő: 2,5 óra Nehézség: KönnyűOyan,mint a krumplis lángos
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű