A galuskához
500 g burgonya
250 g búzaliszt
1 db tojás
1 nagy csipet só
víz
A juhtúrós részhez
1 evőkanál sertészsír
200 g szalonna - kolozsvári
200 g juhtúró
1 gerezd fokhagyma
4 nagy teáskanál tejföl
Felcsíkozzuk a szalonnát.
Lereszeljük a burgonyát egy kis lyukú reszelőn, majd alaposan kinyomkodjuk a levét.
Hozzáadjuk a tojást, sót, lisztet, vizet, és a nokedlitésztánál valamivel keményebb tésztát készítünk. A liszttel állítsuk be a massza keménységét.
Egy nagy fazékban, amiben egyszerre meg tudjuk főzni az összes sztrapacskát, vizet forralunk. Mikor forr, beleszaggatjuk egy nokedliszaggatóval a masszát, és pár percig főzzük. Egész pontosan addig kell főznünk, míg kóstoláskor azt érezzük, hogy a burgonya megfőtt a galuskákban. Ha megfőtt, leszűrjük, de nem mossuk át!
Egy serpenyőben a kevés sertészsíron megpirítjuk a szalonnát. A szalonnacsíkokat, ha megpirultak, a zsír nagyobb részével kiszedjük a serpenyőből egy tálba.
A serpenyőben hagyott zsírra rácsipkedjük a juhtúrót - figyeljünk, hogy ne legyen nagy hőfokon a serpenyő, csak közepesen, mert megéghet a túró! Egy fakanállal kevergetve elkeverjük a zsírral. Hozzákeverjük az áttört fokhagymát, az enyhén sózott tejfölt, és közepes hőfokon összerottyantjuk. A juhtúrós-tejfölös keverékbe beleforgatjuk a galuskákat, összemelegítjük vele.
A szalonnacsíkokkal díszítve, tejföllel csurgatva tálaljuk, a szalonnacsíkok alatt lévő zsírt a sztrapacskára csurgatjuk.
Nagyon nehéz elkészíteni, csak erős idegzetűek tervezzenek be effajta eledelt. A dolog borzasztóan nehéz kivitelezhetősége abban rejlik, hogy nincs az a füstölt csülök, amit,ha...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűEgy edényben összekeverjük a tejet a tejszínnel és hozzáadjuk a vajat. Belereszeljük a fokhagymát, és hozzáadjuk a fűszereket, és az egészet összeforraljuk. Ha már forr, akkor be...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű1. A darált húst keverjük el a reszelt vöröshagymával, zúzott fokhagymával, sóval, borssal ízesítsük. 2. A cukkiniket mossuk, végeit vágjuk le, majd hosszában szeleteljük fel 2 m...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA burgonyát jó alaposan megmossuk, sós vízbe rakjuk oda főni. Ha megfőtt a burgonya szűrjük le, langyosra kihűtjük megpucoljuk. Törjük át krumpli nyomón, adjunk hozzá annyi liszte...
Elkészítési idő: Nehézség: Nehéz