menu

Családireceptkönyv.hu

Rizottó


Írta:

Elk. idő: 1,5 óra
Nehézség: Közepes
print

Hozzávalók:


30 dkg rizs,
25 dkg kifejtett zöldborsó,
10 dkg gomba,
8-10 dkg reszelt sajt,
5 dkg vaj,
10 dkg zsír vagy 12 dkg vaj,
1 dkg só,
jó késhegynyi törött bors,
evőkanálnyi finomra vágott zöldpetrezselyem.

Elkészítés:


Sonkás -gombás rizottó
Elkészítés

A megmosott, megtisztított gombát egyenletes kis kockákra vágjuk. A megolvasztott zsírban, állandó keveréssel 2 dkg finomra vágott vöröshagymát párolunk, belekeverjük a kockákra vágott gombát, gyors tűzön, fedő nélkül keverjük, amíg zsírjára sül, átkeverjük a finomra vágott zöldpetrezselyemmel; ekkor hozzáadunk 30 dkg kockára vágott sonkát, a nem egészen puhára párolt zöldborsót és pár percig áthevítjük. 5 dkg vajat vagy zsírt megolvasztunk, beletesszük a megválogatott, megmosott, jól lecsurgatott rizst; kevergetéssel üvegesre hevítjük, de nem pirítjuk; hozzáadjuk a gombás, sonkás, zöldborsós keveréket. 6 dl pontosan kimért, forrásban levő vízzel felengedjük, megsózzuk, átkeverjük és lefedve, keverés nélkül 40 percig pároljuk. A legegyenletesebben mérsékelt meleg sütőben pároljuk, de párolhatjuk a tűzhely legkevésbé forró részén, gázon: lángelosztón, vízcsepplángon; elektromos tűzhelyen 1-re állítjuk a kapcsolót. Ha nem tudunk elég mérsékelt meleget biztosítani, tegyük egy nagyobb lábasban, forrásban levő vízfürdőbe, és abban gőzöljük puhára a rizst. A fedőt 40 percig ne emeljük le, a rizst párolás közben megkeverni nem szabad. Amikor a rizs felpuhul, villával felrázzuk, hozzáadjuk a törött borsot, a reszelt sajt felét, összekeverjük (óvatosan, hogy a rizst össze ne törjük). Ha a rizs száraz volna, keverjünk hozzá 1-2 kanálnyi szüprem mártást, de csak annyit, hogy jól összetapadjon. Jó szorosan, kizsírozott (vajazott) formába nyomkodjuk, tálra borítjuk, lehámozott paradicsomszeletekkel körítjük, reszelt sajttal megszórjuk, olvasztott vajjal leöntjük. Külön csészében szüprem mártást adunk mellé. Adhatunk hozzá mártás sűrűségűre hígított, ízesített, megmelegített paradicsompürét is.

Ugyanígy készül a rizottó füstölt nyelvvel is.

Májas rizottó

Elkészítjük a sonkás rizottónál megadott módszer szerint a gombás, zöldborsós keveréket, és ezzel megpároljuk a rizst. 40 dkg liba- vagy egyéb szárnyasmájat apró kockákra vágunk, 5 dkg forró vajban vagy zsírban hirtelen, erős tűzön átpirítjuk, megborsozzuk és a reszelt sajttal együtt a kész rizshez keverjük. A zsírját is a rizshez adjuk. Ha a rizs száraz volna, 1-2 evőkanál paradicsompürével nedvesítjük. A sonkás rizottóhoz hasonlóan tálaljuk, paradicsommártást adunk hozzá. Rizottó csirkehúsból A húslevesben puhára főzzük az 1 kg-os csirkét, kiemeljük és kihűtjük. A rizzsel együtt készítjük a kockára vágott, lepirított gombát és zöldborsót, mint a sonkás rizottónál, de 6 dl húslevessel pároljuk. A kihűlt csirke csontjairól lefejtjük a húst, egyenletes kockára vágjuk és a kész rizshez keverjük a reszelt sajttal, törött borssal együtt. Késhegynyi reszelt szerecsendiót is tehetünk bele. A sonkás rizottóhoz hasonló módon tálaljuk

Trükkök, tippek, praktikák:


Nálam a rizottó alapétel, mert viszonylag gyorsan megvan!

Változatosan készíthető, ízletes olasz eredetű étel. Az alapanyaga azonos, az ízesítésként felhasznált anyag szerint készíthetünk sonkás, májas, szárnyas, bárány stb. rizottót. Hozzáillő mártásokkal kötjük és öntjük körül. A rizottónak nagy előnye, hogy a forrásban levő forró vízfürdőben, lefedve tarthatjuk tálalásig.

Rizottó

Kinek a kedvence ez a recept?


favorite Kedvenc receptnek jelölés Kedvenc receptem

Recept tipusa:


Egytálételek,
Beszéljétek meg főzési tapasztalataitokat
Recept ajánló
Avatar Lazacfasírt csirás zöldsalátával
Lazacfasírt csirás zöldsalátával

(Én ehhez gyakran a maradék 1-2 szelet sült lazacot használom, az a leggyorsabb.) Friss halból: lefejtem a bőréről a lazacot, villával apróra töröm, figyelem, hogy nehogy legyen b...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Avatar Pásztortarhonya (Szilágyi Balázs )
Pásztortarhonya (Szilágyi Balázs )

1. Első lépésben készítsd elő az alapanyagokat, mert főzés közben nem fogsz tudni ezzel foglalkozni. Húzd le a 30 dkg kolbász héját és vágd karikákra, pucold meg az 1 kg krumplit,...

Elkészítési idő: 50 perc
Nehézség: Közepes
share
Avatar Gyrostál
Gyrostál

Az olajon a csíkokra vagy kisebb darabokra vágott csirkemellet fehéredésig sütjük, majd hozzáadjuk a csirkefalat alapot. 5-10 perc alatt készre sütjük. A káposztákat, sárgarépát,...

Elkészítési idő: 50 perc
Nehézség: Könnyű
share
Írta: Erika
Legcuccosabb lasagne/Fördős Zé
Legcuccosabb lasagne/Fördős Zé

A vöröshagymát finomra vágjuk, a zellerszárat és a répát lereszeljük, majd a felforrósított lábasban, kevés olívaolajon jó alaposan lepiritjuk őket. Hozzáadjuk a darált húst, amit...

Elkészítési idő: 1 óra
Nehézség: Közepes
share
close add person Belépés recent_actors Regisztráció assignment_ind Belépés recent_actors Regisztráció account_balanceASZF info Impresszum thumb_up Facebook oldalunk