30 dkg rizs,
25 dkg kifejtett zöldborsó,
10 dkg gomba,
8-10 dkg reszelt sajt,
5 dkg vaj,
10 dkg zsír vagy 12 dkg vaj,
1 dkg só,
jó késhegynyi törött bors,
evőkanálnyi finomra vágott zöldpetrezselyem.
Sonkás -gombás rizottó
Elkészítés
A megmosott, megtisztított gombát egyenletes kis kockákra vágjuk. A megolvasztott zsírban, állandó keveréssel 2 dkg finomra vágott vöröshagymát párolunk, belekeverjük a kockákra vágott gombát, gyors tűzön, fedő nélkül keverjük, amíg zsírjára sül, átkeverjük a finomra vágott zöldpetrezselyemmel; ekkor hozzáadunk 30 dkg kockára vágott sonkát, a nem egészen puhára párolt zöldborsót és pár percig áthevítjük. 5 dkg vajat vagy zsírt megolvasztunk, beletesszük a megválogatott, megmosott, jól lecsurgatott rizst; kevergetéssel üvegesre hevítjük, de nem pirítjuk; hozzáadjuk a gombás, sonkás, zöldborsós keveréket. 6 dl pontosan kimért, forrásban levő vízzel felengedjük, megsózzuk, átkeverjük és lefedve, keverés nélkül 40 percig pároljuk. A legegyenletesebben mérsékelt meleg sütőben pároljuk, de párolhatjuk a tűzhely legkevésbé forró részén, gázon: lángelosztón, vízcsepplángon; elektromos tűzhelyen 1-re állítjuk a kapcsolót. Ha nem tudunk elég mérsékelt meleget biztosítani, tegyük egy nagyobb lábasban, forrásban levő vízfürdőbe, és abban gőzöljük puhára a rizst. A fedőt 40 percig ne emeljük le, a rizst párolás közben megkeverni nem szabad. Amikor a rizs felpuhul, villával felrázzuk, hozzáadjuk a törött borsot, a reszelt sajt felét, összekeverjük (óvatosan, hogy a rizst össze ne törjük). Ha a rizs száraz volna, keverjünk hozzá 1-2 kanálnyi szüprem mártást, de csak annyit, hogy jól összetapadjon. Jó szorosan, kizsírozott (vajazott) formába nyomkodjuk, tálra borítjuk, lehámozott paradicsomszeletekkel körítjük, reszelt sajttal megszórjuk, olvasztott vajjal leöntjük. Külön csészében szüprem mártást adunk mellé. Adhatunk hozzá mártás sűrűségűre hígított, ízesített, megmelegített paradicsompürét is.
Ugyanígy készül a rizottó füstölt nyelvvel is.
Májas rizottó
Elkészítjük a sonkás rizottónál megadott módszer szerint a gombás, zöldborsós keveréket, és ezzel megpároljuk a rizst. 40 dkg liba- vagy egyéb szárnyasmájat apró kockákra vágunk, 5 dkg forró vajban vagy zsírban hirtelen, erős tűzön átpirítjuk, megborsozzuk és a reszelt sajttal együtt a kész rizshez keverjük. A zsírját is a rizshez adjuk. Ha a rizs száraz volna, 1-2 evőkanál paradicsompürével nedvesítjük. A sonkás rizottóhoz hasonlóan tálaljuk, paradicsommártást adunk hozzá. Rizottó csirkehúsból A húslevesben puhára főzzük az 1 kg-os csirkét, kiemeljük és kihűtjük. A rizzsel együtt készítjük a kockára vágott, lepirított gombát és zöldborsót, mint a sonkás rizottónál, de 6 dl húslevessel pároljuk. A kihűlt csirke csontjairól lefejtjük a húst, egyenletes kockára vágjuk és a kész rizshez keverjük a reszelt sajttal, törött borssal együtt. Késhegynyi reszelt szerecsendiót is tehetünk bele. A sonkás rizottóhoz hasonló módon tálaljuk
Nálam a rizottó alapétel, mert viszonylag gyorsan megvan!
Változatosan készíthető, ízletes olasz eredetű étel. Az alapanyaga azonos, az ízesítésként felhasznált anyag szerint készíthetünk sonkás, májas, szárnyas, bárány stb. rizottót. Hozzáillő mártásokkal kötjük és öntjük körül. A rizottónak nagy előnye, hogy a forrásban levő forró vízfürdőben, lefedve tarthatjuk tálalásig.
Felforralunk fél liter vizet, feloldjuk benne a leveskockát, és beleszórjuk a kukoricadarát. Lassú tűzön kb. 25 percig főzzük. Ha megdagadt a dara, lehúzzuk a tűről, és állni hagyj...
Elkészítési idő: 60 perc Nehézség: KönnyűA vesét félbevágjuk, az ereit és minden kis csatornáját kivágjuk, alaposan átmossuk, felkockázzuk. A hagymát apróra vágjuk, két ek olajon megfonnyasztjuk. A tűzről lehúzva hozzákev...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA pác hozzávalóit összekeverjük: egy tálba beleöntjük az olajat, belenyomjuk a fokhagyma gerezdeket, megszórjuk majorannával, paprikával, őrölt borssal, őrölt köménnyel, sóval vagy...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA csirkemellet felkockázzuk, átmossuk hideg vízzel. A pác összes hozzávalóját összekeverjük. A csirkemellet hozzáadjuk a páchoz és jó alaposan átforgatjuk benne. Minimum 2-3 ór...
Elkészítési idő: 1-2óra Nehézség: Könnyű