Egészséges változat
12 dkg finomliszt
8 dkg darált zabpehely
5 dkg darált dió
1 teáskanál sütőpor
10 dkg cukor
10 dkg vaj
1 tojás
3-4 evőkanál kekszmorzsa
kerek formához 24 cm
1, 650gr liszt
150gr cukor
250gr vaj
200ml tejföl
2 egész tojás
12gr sütőpor
1,5kg alma
150gr cukor
cinamon (to taste)
4 tablespoons semolina
2,
200 g margarin,
100 g zsír,
400 g cukor,
4 tojás,
2 csésze tej,
600 g liszt,
1 kevés só
1 tasak sütőpor,
vaniliás cukor,
1 kg savanyú alma
10 dkg cukor
kevés fahéj
A tésztához összekeverjük a lisztet, a zabpelyhet, a diót és a sütőport. Hozzákeverjük a cukrot. Elmorzsoljuk a vajjal és hozzágyúrjuk az egész tojást. Folpackba csomagolva fél órára a hűtőszekrénybe tesszük.
Az almákat nagy lyukú reszelőn lereszeljük. A nádcukrot karamellizáljuk, csak míg egészen felolvad a cukor, majd rádobjuk az összes almát és alaposan elkeverjük. Megszórjuk a fűszerekkel és fedő alatt 5-10 percig pároljuk. A fedőt levéve elkeverjük a fűszerekkel és a levét elfőzzük, majd félretesszük hűlni.
A tésztát kettéválasztjuk. Lisztezett deszkán az egyik felét kinyújtjuk és kibéleljük vele a piteformát. Előmelegített sütőben 200 fokon 5-10 percig elősütjük. Megszórjuk kekszmorzsával és rásimítjuk a tölteléket.
A maradék tésztából rácsokat készítünk, vagy levélmintával befedjük úgy, hogy a tésztadarabkák összeérjenek, majd visszatesszük a sütőbe és készre sütjük, míg enyhén aranybarna nem lesz.
A mártáshoz tojások sárgáját a cukorral simára kikeverjük, míg a cukor teljesen feloldódik. A tejet és a tejszínt egy kis nyeles hőálló edényben a vanília kikapart magjával lassú tűzön felforrósítjuk, mielőtt forrni kezd, lezárjuk. Fokozatosan adagolva hozzákeverjük a kikevert tojássárgákhoz. Visszaöntjük a keveréket a hőálló edénybe és kézi habverővel folyamatos kevergetés mellett besűrítjük.
Levéve a tűzről mártásos kancsóba töltjük és tálalásig alufóliával letakarjuk.
A piteszeleteket a még meleg mártással tálaljuk.
Piszkosul egyszerű dolgotok van, aki szeretne 2-3 óráig pepecselni a konyhában, az most keressen másik receptet! Itt annyi a teendő, hogy a körtéket és almákat szépen megpucoljátok...
Elkészítési idő: 1 óraelőkészítés: Készítsük elő a hozzávalókat, szitáljuk át a lisztet és langyosítsuk meg a tejet. kovász készítés: Az élesztőt csomómentesen elkeverjük kb 1 dl langyos tejben egy ki...
Elkészítési idő: 1 óra 30 percMeghántom a rebarbarát és 1 cm darabokra vágom. 2 bögre cukrot a tojások sárgáját az olajat,tejet (vagy ásványvizet) jól kikavarom ezután hozzáadom a lisztet és sütőport.Tálcába t...
Elkészítési idő: