28dkg szobahőmérsékletű vaj
35dkg porcukor
2 tojás
1 csomag vaníliáscukor
45dkg liszt
fél csomag sütőpor
4 csomag vaníliapuding
10dkg fehércsoki
1 marék mogyoró
2 citrom reszelt héja
A vajat hagyjuk pihenni egy kicsit, hogy kellően megolvadjon, hiszen utána sokkal könnyebb vele dolgozni. Kockázzuk fel, majd porcukorral verjük habosra kézi mixerrel. (Ha lehet mellőzzük a kristálycukrot, mert az nehezebben olvad fel.)
Adjuk hozzá a tojást és a vaníliát, majd keverjük hozzá a sütőport, a vaníliapudingot és a lisztet is. Reszeljük le két citrom héját, és azt is vegyítsük el benne. Ezeket a műveleteket már kézzel csináljuk, mert úgy sokkal könnyebb jól összegyúrni a tésztát.
Aprítsunk fel fehér csokit, és a legvégén keverjük hozzá a tésztához. Én a tészta felébe mogyorót is tettem bele, kíváncsi voltam így milyen lesz az íze.
Általában folpackba be szoktam csomagolni és egy fél órára a hűtőbe szoktam tenni, mielőtt formázzuk.
A sütőt melegítsük elő 180 fokra, ha légkeverésessel szeretnénk csinálni, akkor 160 fokra.
A tepsinket sütőpapírral béleljünk ki, majd formáljunk diónyi gömböket a tésztából és lapítsuk el a tenyerünkkel. Néhány centi távolságra helyezzük egymástól, mert el fognak terülni.
Kb. 10-12 perc alatt világosra sül. Ne hagyjuk bent tovább, mert akkor nagyon ki fog száradni. Ebből a mennyiségből kb. 60-80 kekszecske készül, attól függően mekkora golyókat gyúrtunk.
Szeretem a vajas tésztájú kekszeket, mert jó sok sütit lehet belőle készíteni és mindig fel lehet dobni valami finomsággal. Csokival, magvakkal. Én most mindkét verziót kipróbáltam.
A hozzávalókat jól összegyúrjuk és két részre osztjuk. Az egyik felét kizsírozott, lisztezett tepsibe reszeljük. Töltelék: 1 kg túrót, 25 dkg porcukrot, 1 csomag vaníliás cukr...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA receptből 6 db fél kilós bejgli lesz. A tésztából 6 db 27 dkg tésztának kell kijönnie. A tölteléknek ugyanannyi dkg -nak kell lennie mint a tésztának. Tehát egy 27 dkg-os tésztá...
Elkészítési idő: Nehézség: NehézA tojásokat válaszd ketté. A fehérjét keverd össze a cukorral, és verd fel - nem kell, hogy kemény hab legyen. Add hozzá az étolajat, a sütőporos lisztet, valamint a zsemlemorzsát,...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA cukkinit lereszeljük és semmi egyéb nagyobb dolgunk nincs, mint hogy az összes hozzávalót csomómentesre keverjük és szilikon formába kanalazzuk és kb 20 percig süssük előmeleg...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű