kész, mélyhűtött leveles tészta
» sütőpapír
» porcukor
» só
» 4 tojás
» 4 dl tej
» 1 vaníliarúd
» cukor
» étkezési keményítő
» 2 dl tejszín
» 4 zöldalma
» 5 dkg vaj
» 5 dkg cukor
A leveles tésztát a felhasználásig tartsuk hűtőben, és hidegen dolgozzunk vele. A tészta lapokat felvágjuk 8 egyforma téglalapra, és helyezzük sütőpapírral borított sütőlapra. Szitáljunk rá porcukrot, majd terítsünk rá egy sütőpapírt, és egy másik sütőlapot helyezzünk a tetejére nehezéknek. Tegyük be a sütőbe és 180-200 C fokon 15-16 perc alatt süssük aranybarnára.
Közben egy lábasban vajjal cukrot karamellizálunk, és adunk hozzá egy csipet sót. Az almákat meghámozzuk és nagyobb darabokra vágjuk, majd a már borostyános színű sós karamellához adjuk. Lassan, alacsony hőfokon, csak a serpenyő mozgatásával aranyszínűre pároljuk. Közben elkészítjük a cukrászkrémet. Egy kevés étkezési keményítőt elkeverünk hideg tejjel és felforraljuk és adunk hozzá egy kis csipet sót. A négy tojássárgáját cukorral fehéredésig keverjük, hozzáadjuk fél rúd vanília kikapart magjait. Majd e kikevert tojáshoz hozzákeverjük a forró tejet, összekeverjük. Vissza öntjük a lábasba és folyamatos kevergetés közben besűrítjük. Majd kihűtjük. Közben felverjük a tejszínt, amit összeforgatunk a kihűtött cukrászkrémmel. Végül a tésztalapokra először krémet halmozunk, majd ráhelyezzük a karamellizált almát végül a tetejére egy újabb lapot, és így megtöltjük a krémeseket.
Az arany színűre, ropogósra sült vékony tésztalapok közé a tejszínes, vaníliás krémre karamellizált alma kerül. Az így elkészült almás krémes egyszerűen felejthetetlen.
Elkészítés: 1. A darált kekszet összegyúrjuk a többi hozzávalóval (kivéve a négyzet alakú kekszeket). Utoljára adjuk hozzá a tejet, mert abból csak annyi kell, hogy jól összeállj...
Elkészítési idő: 30 + 4 óra hűté Nehézség: KönnyűA sütőt 200 fokra melegítjük, a muffinsütő mélyedéseibe egy-egy muffinpapírt teszünk. A tojásokat szétválasztjuk. A fehérjéből kemény habot verünk, majd hozzáadjuk a cukrot és tov...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA zabkekszet aprítógépben összezúzzuk és jól elkeverjük az olvasztott vajjal, majd egy kanál segítségével egyenletesen szétoszlatjuk egy sütőpapírral bélelt tortaformában. Hűtőbe t...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA tésztához A szobahőmérsékletű lisztet tálba szitálom. A tejet meglangyosítom, elmorzsolom benne az élesztőt, hozzáadom a cukrot, és felfuttatom. A vajat megolvasztom, a tojáss...
Elkészítési idő: 2 óra + Nehézség: Közepes