menu

Családireceptkönyv.hu

Hókifli 2.


Írta:

Elk. idő: 1 óra
Adag: 4 fő
Nehézség: Könnyű
print

Hozzávalók:


25 dkg zsírt 10-15 percig keverünk, majd belemorzsolunk 2 dkg élesztőt. Hozzákeverünk 50 dkg lisztet, 1,5 dl tejfölt, csipet sót és kevés porcukrot
vagy
50 dkg liszt
20 dkg vaj (ennek a fele lehet zsír, puhább lesz tőle)
1 ek cukor
1 dl tejföl
2 dkg élesztő
egy csipet só
kevés tej
porcukor
vaníliás cukor
lekvár (barack, szilva, meggy)
máktöltelék
1 dl tej
10 dkg darált mák
3 ek cukor
fél citrom héja

Elkészítés:


Nagymamám dióval készítette,
Egy éjszakára a hűtőbe tesszük. Másnap 3-4 mm "vastagra" nyújtjuk, pogácsa szaggatóval kiszúrjuk, és a közepére tesszük a lekvárt. Kétféle lekvárral a nyerő nálunk, citromfüves málnával, mert nincs benne mag, illetve a fekete ribizlilekvárral, mert jól harmonizál a fanyar fekete ribizli a vaníliás cukorral. De mehet bele dió, mák vagy gesztenye töltelék is. Feltekerjük, meghajlítjuk és 180 fokos sütőben világosra sütjük, még forrón vaníliás porcukorral megszórjuk, mert hát hókifli a becses neve.

Kevés langyos tejben (kb. 1 dl) egy csipet sóval felfuttatom az élesztőt. A lisztet elmorzsolom a vajjal, hozzáadom a sót, tejfölt, cukrot és végül a felfuttatott élesztőt. Sima tésztát dagasztok belőle, meleg helyen egy órát kelesztem.
A máktöltelékhez a tejet felforrósítom, belekeverem a mákot, a cukrot és a citromhéjat, pár percig főzöm, majd kihűtöm
Miután megkelt, diónyi darabokat szaggatok belőle, majd ovális formát nyújtok belőle. A kinyújtott lap harmadára teszek egy mokkáskanál lekvárt vagy máktölteléket, ráhajtom a tésztát, lenyomkodom az oldalát és feltekerem. Ha az összeset megtöltöttem, 200 fokra előmelegített sütőben 8-10 perc alatt világosra sütöm őket. Még forrón vaníliás porcukorba forgatom mindegyiket

Hókifli 2.

Kinek a kedvence ez a recept?


favorite Kedvenc receptnek jelölés Kedvenc receptem

Recept tipusa:


Sütemények, édességek,
Beszéljétek meg főzési tapasztalataitokat
Recept ajánló
Avatar Almás pite
Almás pite

A lisztet összekeverjük a porcukorral, a sóval, a sütőporral, majd elmorzsoljuk a zsírral. Amikor már jó morzsalékos, simára gyúrjuk a tojással és a tejföllel. A tésztát fóliába c...

Elkészítési idő:
Nehézség: Közepes
share
Boci szelet
Boci szelet

A tojások sárgáját egy tálban, a cukorral habosra keverjük, ez elektromos habverővel, maximális fokozaton 2-3 perc. Először a puha (szobahőmérsékletű) vajat vagy margarint, azután...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Avatar Diós vaniliás csoda
Diós vaniliás csoda

-a tojások sárgáját habosra keverjük 15 dkg porcukorral -majd belekeverem a tejet ,olajat -a lisztet elkeverem a dióval +sütőporral és a sárgás masszához adom majd simára kev...

Elkészítési idő: 30 perc
Nehézség: Közepes
share
Avatar Így készül a tökéletes piskóta a nagyi szerint
Avatar Szoleczki Lászlóné Kedvelnék
Így készül a tökéletes piskóta a nagyi szerint

A sütő bekapcsolása az első lépés. Semmi értelme később ezzel próbálkozni. Amíg a tésztát összeállítjuk, a sütő remélhetőleg eléri az ideális 180 °C-t. Az előzőleg jól lehűtött t...

Elkészítési idő: 45 perc
Nehézség: Könnyű
share
close add person Belépés recent_actors Regisztráció assignment_ind Belépés recent_actors Regisztráció account_balanceASZF info Impresszum thumb_up Facebook oldalunk