280 g sima liszt
csipet só
180 g zsír 100% (lehet Hera)
500 ml víz
6 tojás
2 variáció
1 dl víz
8 dkg Rama
11 dkg liszt
3-4 tojás
porcukor a szóráshoz
A krémhez
4 tojás
10 dkg cukor
2 cs. vaníliás cukor
5 dl tej
2,5 dl tejszín
10 dkg étkezési keményítő
Krém:
1/2 l tej
250 g vaj
200 g porcukor
2 tasak vaníliás puding
kanál rum
Forraljuk a pudingot, majd tegye félre hűlni (keverjük neutvořil kéreg)
letörölte a vajat és a cukrot, amíg sima, és nagyon óvatosan keverjük kihűlni fokozatosan puding és rum. Mindent meg kell egyeznie a hőmérséklet, hogy a krém nem hit!
1.Felforraljuk a vizet egy csipet sóval és a Ramával. Egyszerre belekeverjük a lisztet, és lassú tűzön addig pirítjuk (kb. 2 perc), amíg a massza elválik az edény falától. Lehúzzuk a tűzről, azonnal belekeverünk 1 tojást, és hagyjuk kissé kihűlni. Keverőtálba tesszük a masszát, és egyenként alaposan eldolgozzuk benne a maradék kettő-három tojást. Jól kikeverjük, mert ettől lesz üreges a belseje.
2.A sütőt előmelegítjük 180 fokra A fánkokat kb. 25-30 percig sütjük, 2. rácson. A sütő ajtaját nem szabad kinyitni, mert összeesik a tészta!
180 C-on 20 percig, majd néma, és 150 ° C és még sütni 5 min
(gázsütő: 3. fokozat). A masszát csillagcsőrös habzsákba szedjük. Sütőpapírral bélelt tepsibe egymástól nagyobb távolságra 12 db 5 cm átmérőjű krémgolyót nyomunk.
A fánkokat kivesszük, tetejüket levágjuk, így a felesleges gőz távozni tud. Hagyjuk kihűlni.
3.Elkészítjük a krémet: a tojásokat kettéválasztjuk, a fehérjét egy csipet sóval és a cukor felével kemény habbá verjük. A tej felét és a tejszínt összeforrósítjuk, a tojások sárgáját kikeverjük a maradék cukorral, a vaníliás cukorral és a keményítővel. Hozzáadjuk a maradék hideg tejet, és folyamatosan keverve a forró tejhez adjuk. Sűrűre főzzük, lehúzzuk a tűzről, és azonnal kézi habverővel belekeverjük a tojáshabot, és hagyjuk kihűlni.
Hozzávalók a tésztához:
• 20 dkg liszt
• 20 dkg vaj vagy margarin
• 6 tojás
• 2 dl víz
• csipet só
A krémhez:
• 3 dl tej
• 6 tojássárgája
• 10 dkg cukor
• 2 evőkanál liszt
• 1 csomag vaníliás cukor
• 3 dl habtejszín
Öntsd egy lábosba a vizet, olvaszd fel benne a vajat, add hozzá a sót.
Amikor forrni kezd, szitáld bele a lisztet, és fakanállal addig kevergesd, amíg az összeáll.
Egyenként keverd hozzá a tojásokat, és dolgozd össze egynemű masszává. Vedd le a tűzről.
Töltsd habzsákba, és zsírpapírral bélelt tepsibe nyomj diónyi méretű halmocskákat.
180 fokra előmelegített sütőben süsd kb. 15 percig, majd mérsékeld a hőt 150 fokra, és további 5 percig tartsd benn, hogy ropogósra süljön.
Hagyd kihűlni. Amikor a krém elkészült, vágd ketté a fánkokat, és töltsd meg a krémmel.
A krémhez melegítsd fel a tejet, és keverd csomómentesre a liszttel. A tojássárgákat keverd össze a cukorral, és add a tejhez. Sűrítsd össze. Verd fel kemény habbá a tejszínt, és forgasd bele a krémbe.
Ízlés szerint gazdagíthatod a krémet málnával vagy olvasztott csokoládéval is.
A tetejét szórd meg porcukorral.
Bécs város lakói krapfennek keresztelték el, a franciáknál beignet néven ismert, az olaszok üresen vagy leves mellé fogyasztják, vagy desszertként krémmel töltve mint bignét. A csehek talkedlit sütnek, a szlovákok siskát, a szlovének krofit. És mindannyian fánkot esznek...
De hívhatjuk palócosan pampuskának vagy huppancsnak, esetleg kreplinek, hogy a magyar tájegységekről is szemezgessünk egy kicsit,
A legnagyobb fánkfogyasztók állítólag a kanadaiak, akik juharsziruppal locsolják meg, illetve az amerikaiak, akik különböző ízesítésű és színű cukormázzal vonják be.
Elkészítés: A tészta hozzávalóit összegyúrjuk. Két részre osztjuk. Sütőpapíron kinyújtjuk, 25×35 cm-es tepsi hátulján megsütjük a lapokat, 180 fokon 5-10 percig. Ha megsültek az e...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű1. A tojásfehérjét a cukorral kemény habbá verem, majd hozzákeverem a sütőporos lisztet. 2. Margarinozott/lisztezett tepsibe egyengetem, és 180 fokos légkeveréses sütőben kb. 1...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA kekszes alaphoz egy nagy tálban a darált kekszet összemorzsoljuk az olvasztott vajjal/margarinnal. Egy tortaforma aljába nyomkodjuk és betesszük a hűtőbe. A fehér csokit apró...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűMelegítsük elő a sütőt 165 fokra. A tészta elkészítésével kezdjük a munkát. A hozzávalókat összegyúrjuk, majd hűtőbe tesszük 1-2 órára,utána könnyebb lesz vele dolgozni . A kihű...
Elkészítési idő: Nehézség: Közepes