menu

Családireceptkönyv.hu

Madár tej 2.


Írta:

Elk. idő: 1 óra
Adag: 4-6 adag
Nehézség: Könnyű
print

Hozzávalók:


Kb. 5 cm-es vaníliarúd
5 tojás
1,2 l tej
1 evőkanál porcukor
100 g kristálycukor
1 púpozott evőkanál finomliszt
csipet só
néhány szem mandula (elhagyható)
1 kávéskanál citromlé (esetleg 10%-os ecet)

A hab akkor jó, ha egy késsel megvágjuk, és a nyom élesen megmarad. "Felszeletelhető" a hab.

Elkészítés:


A tejet vastag aljú teflonedénybe öntöm. A vaníliarudat felhasítom, a magokat belekaparom a tejbe és a héjat is beleteszem. Felteszem melegíteni, ügyelve, hogy ne forrjon fel, épp csak a forráspont közelében legyen mindig. (Ha mégis megforrt, akkor le kell húzni, és várni kell, míg egy kissé lehűl.)A bőrt leszedem a tetejéről.
Amíg a tej melegszik, a tojásokat szétválasztom, és a fehérjéből habot verek.Ha már habos, hozzáadom a citromlevet vagy ecetet, és tovább verem addig, míg nagyon kemény habot kapok Ekkor a habhoz adom a porcukrot, és ezzel is tovább verem.A hab akkor jó, ha egy késsel megvágjuk, és a nyom élesen megmarad. "Felszeletelhető" a hab
Egy szűrőt egy tálra helyezek, előveszek egy kiszedő kanalat, és odakészítem a meleg tej mellé, amely alatt közben a lángot úgy állítom be, hogy ne forrjon, csak épp hogy bugyogjon .A tejbe egy evőkanál kristálycukrot keverek.
Kanállal galuskákat szaggatok és 1 percig főzöm egyik oldalukon, majd megfordítom, és a másik oldalukon is 1 percig főzöm.
Szűrőkanállal a szűrőbe szedem őket.
A tejbe újabb adagot teszek, és mielőtt kiszedem, a szűrőből a galuskákat egy tányérra rakom át, hogy legyen hova szedni az újabbakat
Ha kész, a tejet is átszűröm a szűrőn.

A tojássárgájához adom a maradék kristálycukrot. Mixerrel habos-fehérre keverem.A lisztet egy lábosban hideg tejjel csomómentesen elkeverem, hozzáöntöm a leszűrt tejet is. Csipet sót teszek bele.
Felforralom és sűrűre főzöm.Ezután folytonos mixelés közben a forró lisztes tejet a sárgájákhoz keverem.
Akkor jó, ha sima, sűrű, krémes. Ha nem eléggé sűrű, akkor még óvatosan melegítsük fel 80 fok közelébe, folytonosan keverve sűrítsük be. Még langyosan a tetejére rakosgatom a kifőtt habgaluskákat. Hűtőbe teszem hűlni.
Tálaláskor minden habgaluskába vágott mandulát szórok.


Trükkök, tippek, praktikák:


Ezt a receptet azért ajánlom szíves figyelmébe a madártej rajongóknak,mert sokkal egyszerűbb a tojáshab elkészítése,mint mikor a tejben kell kifőzni.
Nálunk a férjem nagy kedvence.Én általában 3- 4 liter tejből szoktam készíteni.

Madár tej 2.

Kinek a kedvence ez a recept?


favorite Kedvenc receptnek jelölés Kedvenc receptem

Recept tipusa:


Egyéb ételek,
Beszéljétek meg főzési tapasztalataitokat
Recept ajánló
Avatar
Írta: Andrea
Amsterdamer Fleischtopf in Käsesahne Soße
Amsterdamer Fleischtopf in Käsesahne Soße

Nudeln kochen, abschrecken und mit 50 g Käse mischen. In eine Auflaufform geben. Schweinefilet in ca. 2 cm dicke Scheiben schneiden und mit Salz, Pfeffer und Majoran würzen. Butter...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Avatar Töltött sült kifli
Töltött sült kifli

Elkészítés: A kifliket kettévágjuk és a végüket levágjuk. Egy fakanál nyelének a segítségével, kivájjuk a kiflik belsejét. A maradék kiflibelet késsel, vagy az ujjunkkal kivesszük....

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Avatar
Írta: Andrea
Török kebab kertész módra
Török kebab kertész módra

A zöldségeket megtisztítjuk. A húst kisebb kockákra vágjuk, és a vajon 10-15 percig pirítjuk. Hozzáadjuk a gyöngyhagymát, a szeletelt sárgarépát, a zöldborsót, és további 8-10 perc...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Avatar
Írta: Sacko
Virslis fonat
Virslis fonat

A leveles tésztát kicsomagoljuk, és rajta hagyjuk azon a sütőpapíron, amire feltekerték. Függőlegesen az asztalra fektetjük, és gondolatban 3 részre osztjuk. A közepére lefektetjük...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
close add person Belépés recent_actors Regisztráció assignment_ind Belépés recent_actors Regisztráció account_balanceASZF info Impresszum thumb_up Facebook oldalunk