Hozzávalók egy nagy piteformához:
Omlós tészta:
250 g liszt (nálunk most felesben finomliszt és teljes kiőrlésű tönkölyliszt)
80 g zsír
75 g nádcukor
1 púpos tk. őrölt fahéj
1 tk. sütőpor
egy csipet só
1 tojás
kb. 3 ek. tejföl
Töltelék:
120 g darált dió
80 g nádcukor
1 tojás
kb. 3-4 ek. szilvalekvár
1. Az omlós tésztához a lisztet, a nádcukrot, a fahéjat, a sütőport és a sót összemorzsoljuk a zsírral. Hozzáadjuk a tojást és a tejfölt, és összeállítjuk a tésztát. A tejfölt érdemes fokozatosan, kanalanként hozzágyúrni a tésztához, ugyanis csak annyi kell bele, amennyitől össze fog állni a tészta.
2. A tészta kb. kétharmadát lisztezett felületen jó fél centi vastagra nyújtjuk, majd óvatosan beleigazítjuk a piteformába. A piteforma oldalát nem kell teljesen fednie a tésztának, csak kb. félig. A tésztát megkenjük a lekvárral.
3. A dióhabhoz a darált diót összekeverjük a nádcukorral és a tojás sárgájával. A tojás fehérjét habbá verjük, majd két részletben beleforgatjuk a diós részbe. A diós tölteléket egyenletesen szétterítjük a lekváros rétegen.
4. A tészta maradékát kinyújtjuk, majd csíkokra vágjuk. A tésztacsíkokkal berácsozzuk a pite tetejét.
5. A pitét 175°C-ra előmelegített sütőben kb. 25-30 percig sütjük.
Örökölt recept alapján zsírral készül – én most egy csipet fahéjjal turbóztam még fel, ami jól illik a dióhoz. A habos diós réteg pedig egy réteg pikáns lekvárral egészül ki: a klasszikus változatba baracklekvár kerül, de ne féljünk kísérletezni a kedvenc lekvárjainkkal!
...
Elkészítési idő: 1,5 óra Nehézség: KönnyűA tojást a cukorral jól elkeverjük, hozzáadjuk az olajat, és ezzel is elkeverjük. Ezután mehet bele a szódabikarbónával és fahéjjal elkevert liszt. A tejföllel kissé fellazítjuk, m...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűElőször a tölteléket készítem el, mert a töltéskor teljesen hidegnek kell lennie. A tejet a cukorral felforralom, majd belekeverem a többi alapanyagot. Teljesen száraz, hideg, gyúr...
Elkészítési idő: 10 ó Nehézség: KönnyűA hozzávalókat magasfalú, mikrózható edényben összekeverjük, és 6 percre 750 Wattra mikróba tesszük. Ha kész, bármivel tölthető.
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű