menu

Családireceptkönyv.hu

Magyaros töltött paprika


Írta:

Elk. idő: 1 óra
Adag: 4 fő
Nehézség: Közepes
print

Hozzávalók:


8 közepes, nem túl húsos zöldpaprika
1 közepes fej hagyma
2-3 gerezd fokhagyma
1 ek. olaj
80 g rizs
1 tojás
1 kk. édes-nemes pirospaprika
400 g darált sertés- és marhahús vegyesen
só, bors
100 g paradicsompüré (bio)
1 kk. kristálycukor
1 szál zellerzöldje
30 g rizsliszt

Elkészítés:


1. A paprikákat megmossuk, gallérkájukat körbevágjuk, majd csumájukkal együtt kiemeljük a paprikákból (A), az ereket és magokat is eltávolítjuk a belsejükből.

2. A töltelékez a hagymát és a fokhagymát meghámozzuk, a hagymát finomra vágjuk, megfonnyasztjuk az olajban, hűlni hagyjuk. A rizzsel, tojással, pirospaprikával és az áttört fokhagymával együtt a darált húshoz adjuk (B). Ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, alaposan összedolgozzuk, és (nem túl szorosan, mert főzés közben megduzzad a rizs) megtöltjük vele a paprikákat (C).

3. Nagyobb lábasban, 1 liter hideg vízben elkeverjük a paradicsompürét, 1 kk. sót és a cukrot, felforraljuk. Beletesszük a töltött paprikákat (D), (ízlés szerint 1-2 hegyes-csípős zöldpaprikát is) és a zellerzöldet, majd mérsékelt tűzön, félig lefedve puhára főzzük (kb. 30 perc).

4. A paprikákat szűrőkanállal kiemeljük a paradicsomléből, a zellert kidobjuk. A rizslisztet simára keverjük 2 dl hideg vízzel, a paradicsomhoz öntjük-keverjük (E), és mérsékelt tűzön 5 percig forraljuk. Utánasózzuk, -édesítjük, visszatesszük bele a paprikákat, és éppen csak összeforrósítjuk. Tálalás előtt mély tálba szedjük, petrezselyemmel díszítjük. Sós vízben főtt, petrezselymes burgonyát, tejfölt kínálhatunk hozzá.

Trükkök, tippek, praktikák:


Tippek:
Kitűnően tűri a mélyhűtést, ezért ha látjuk, hogy nem fogy el 1 napon belül vagy eleve nagyobb mennyiséget készítünk, érdemes kisebb adagokban lefagyasztani. Hónapokig megőrzi jóságát! Fogyasztás előtt szobahőmérsékleten hagyjuk felengedni, majd melegítés előtt a mártást erőteljesen átkeverjük.

Változatok:
– Ha nem áll rendelkezésünkre friss/mélyhűtött paprika vagy kimarad a töltelékből (mert például kicsik a paprikák), kisebb gombócokat formálunk belőle, és megfőzzük a paradicsomlében.
– Az egészségesebb, energiaszegényebb rizslisztes habarás helyett készíthetjük hagyományosan, rántással is: 2 ek. olajban világosra pirítunk 2 ek. finomlisztet, 3-4 dl hideg vízzel simára keverjük és a paradicsomhoz szűrjük, a többi ugyanaz.

Érdekességek:
A (bárány-/birkahússal készülő) töltött paprika voltaképpen török eredetű étel, de a halványsárga húsú, valóban minden más fajtától különböző, illatos magyar zöldpaprika mégis jellegzetesen magyarrá teszi.

Italajánlat:
félszáraz fehérbor

 Magyaros töltött paprika

Kinek a kedvence ez a recept?


favorite Kedvenc receptnek jelölés Kedvenc receptem

Recept tipusa:


Egytálételek,
Beszéljétek meg főzési tapasztalataitokat
Recept ajánló
Vadász nokedli
Vadász nokedli

Egy nagyobb fazékban vizet teszünk fel forrni, és megsózzuk. A nokedli tésztáját a lisztből, tojásokból, csipetnyi sóval és a vízzel összeállítjuk. A forrásban lévő vízbe belesza...

Elkészítési idő: 40perc
Nehézség: Könnyű
share
Avatar Vacsora sütőtasakban
Vacsora sütőtasakban

A tasakba rakjuk a húsokat fél vagy egész krumplikat,zöldséget.Ráöntjük a fűszert jól átforgatjuk benne,amit sütni akarunk. A tasakot a zárólappal lezárjuk.Megszúrkáljuk a zacskót...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Avatar Csőben sült brokkoli
Csőben sült brokkoli

Főzzük meg a brokkolit és a gombát, tegyünk a vízbe egy kevés sót. Öt perc főzés után szedjük ki a brokkolit, a gombát pedig 7 percig főzzük. Vigyázzunk, hogy a brokkoli ne főjö...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Avatar
Írta: Veres
FASIRT ZSEMLEMORZSÁVAL
FASIRT ZSEMLEMORZSÁVAL

Elkészítése: 1. A tojást lazán felverjük, majd egy közepes méretű tálban a többi hozzávalóval együtt alaposan összegyúrjuk. 2. Ezután nagyobb teáskanálnyi adagokból golyókat...

Elkészítési idő:
Nehézség: Nehéz
share
close add person Belépés recent_actors Regisztráció assignment_ind Belépés recent_actors Regisztráció account_balanceASZF info Impresszum thumb_up Facebook oldalunk