menu

Családireceptkönyv.hu

Mézes keksz (Mese keksz házilag)


Írta:

Elk. idő: 10 p+ 2óra
Adag: 22 db
Nehézség: Könnyű
print

Hozzávalók:


Hozzávalók*: (20-22 db nagyobb kekszhez.)
180 g liszt
60 g porcukor (Lehet fele barna cukor is, csak azt aprítsuk össze kávédarálóban.)
60 g vaj
40 g méz (bármilyen jó)
1 kis tojás (Ha nagy tojásaink vannak, akkor az egész sárgája és kb. a fehérje fele szükséges.)
1 csipet só
1 tk vanília kivonat
2 tk mézeskalács fűszer, vagy 2 púpos tk fahéj+ 1 csapott tk kardamom+ 1 nagy csipet szegfűszeg + 1 kis csipet szerecsendió
*Megjegyzés: A recept hozzávalói között valóban nem szerepel sütőpor - ennek ellenére nem lesz kemény, hogy a kekszek megtartsák a nyomdázott mintájukat.

Elkészítés:


A száraz hozzávalókat (liszt, cukor, só, fűszerek) egy tálban összekeverjük, majd belemorzsoljuk a hideg vajat. Ráütjük a tojást, hozzáadjuk a mézet, végül a hozzávalókból egy sima tésztát gyúrunk. (A mézre kicsit rá lehet melegíteni mikróban, hogy folyós legyen, így könnyebben összeáll a tészta.) A nyers tésztát folpackba csomagoljuk és éjszakára hűtőbe tesszük. Másnap reggel a kb. 4-5 mm vastagra nyújtott tésztából a keksznyomdával kiszúrjuk és nyomdázzuk a kekszet. A nyomdázót érdemes sűrűn lisztbe mártani, így nem ragad bele a tészta. A kiszúrt kekszeket egy szilikonos papírral bélelt tepsibe sorakoztatjuk, és min. 2 órára hűtőben pihentetjük. Végül előmelegített 170°C-os sütőben 8-10 perc alatt aranybarnára sütjük őket, de csa éppen annyira hogy a kekszek szélei éppen megbarnuljanak. Ha kihűltek a talpukat étcsokiba mártjuk.

Trükkök, tippek, praktikák:


Tipp:
A csoki olvasztáshoz a csokoládé ¾-ét olvasszuk fel mikróban, majd a maradék csokit aprítsuk össze, adjuk az olvadt csokihoz és kevergessük, amíg az egész össze nem olvad és csak ekkor kezdjük a kekszek csokiba mártását. Így a csoki fényesebb lesz a kekszek alján és hamarabb megszilárdul!
A kekszek zárt dobozban sokáig elállnak, persze csak ha fel nem fajjuk őket.

Mézes keksz (Mese keksz házilag)

Kinek a kedvence ez a recept?


favorite Kedvenc receptnek jelölés Kedvenc receptem

Recept tipusa:


Sütemények, édességek,
Beszéljétek meg főzési tapasztalataitokat
Recept ajánló
Avatar Duna-hullám
Duna-hullám

habját. Két felé veszem, a felébe 1 evőkanál kakaót keverek. Közben lecsepegtetem a meggyet, megszóróm egy vaníliával és egy kis fahéjjal. A tepsibe először a fehér tésztát, majd...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Avatar
Írta: Anna
Tejszelet sütésnélkül!!!
Tejszelet sütésnélkül!!!

Ne ne kapcsold be a sütőt, most nem lesz rá szükséged. A keményítőt keverd össze a 4 evőkanál cukorral és adj hozzá egy bögre tejet, folyamatosan kevergesd, hogy sima legyen. A mar...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Avatar
Írta: RECEPTEK
SZILVÁS LEPÉNY
SZILVÁS LEPÉNY

A szilvát megmossuk és kimagozzuk – felhasználásig félretesszük. A lisztet egy tálba szitáljuk, a közepébe mélyedést készítünk belemorzsoljuk az élesztőt, rászórjuk a cukrot és a...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Avatar MÉZES-MÁKOS SZELET
MÉZES-MÁKOS SZELET

Elkészítés: A mézes lapokhoz valókból sima tésztát gyúrunk, majd 2 lapot sütünk belőle. A mákos tésztához valókat - a tojásfehérje kivételével - összedolgozzuk, óvatosan hozzáke...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
close add person Belépés recent_actors Regisztráció assignment_ind Belépés recent_actors Regisztráció account_balanceASZF info Impresszum thumb_up Facebook oldalunk