Hozzávalók*: (20-22 db nagyobb kekszhez.)
180 g liszt
60 g porcukor (Lehet fele barna cukor is, csak azt aprítsuk össze kávédarálóban.)
60 g vaj
40 g méz (bármilyen jó)
1 kis tojás (Ha nagy tojásaink vannak, akkor az egész sárgája és kb. a fehérje fele szükséges.)
1 csipet só
1 tk vanília kivonat
2 tk mézeskalács fűszer, vagy 2 púpos tk fahéj+ 1 csapott tk kardamom+ 1 nagy csipet szegfűszeg + 1 kis csipet szerecsendió
*Megjegyzés: A recept hozzávalói között valóban nem szerepel sütőpor - ennek ellenére nem lesz kemény, hogy a kekszek megtartsák a nyomdázott mintájukat.
A száraz hozzávalókat (liszt, cukor, só, fűszerek) egy tálban összekeverjük, majd belemorzsoljuk a hideg vajat. Ráütjük a tojást, hozzáadjuk a mézet, végül a hozzávalókból egy sima tésztát gyúrunk. (A mézre kicsit rá lehet melegíteni mikróban, hogy folyós legyen, így könnyebben összeáll a tészta.) A nyers tésztát folpackba csomagoljuk és éjszakára hűtőbe tesszük. Másnap reggel a kb. 4-5 mm vastagra nyújtott tésztából a keksznyomdával kiszúrjuk és nyomdázzuk a kekszet. A nyomdázót érdemes sűrűn lisztbe mártani, így nem ragad bele a tészta. A kiszúrt kekszeket egy szilikonos papírral bélelt tepsibe sorakoztatjuk, és min. 2 órára hűtőben pihentetjük. Végül előmelegített 170°C-os sütőben 8-10 perc alatt aranybarnára sütjük őket, de csa éppen annyira hogy a kekszek szélei éppen megbarnuljanak. Ha kihűltek a talpukat étcsokiba mártjuk.
Tipp:
A csoki olvasztáshoz a csokoládé ¾-ét olvasszuk fel mikróban, majd a maradék csokit aprítsuk össze, adjuk az olvadt csokihoz és kevergessük, amíg az egész össze nem olvad és csak ekkor kezdjük a kekszek csokiba mártását. Így a csoki fényesebb lesz a kekszek alján és hamarabb megszilárdul!
A kekszek zárt dobozban sokáig elállnak, persze csak ha fel nem fajjuk őket.
Az alap hozzávalóit robotgéppel vagy mixerrel keverd össze, nem kell habosra verni a tojásfehérjét. Simítsd a masszát sütőpapírral bélelt kb. 21 centis kapcsos formába, süsd kb 20-...
Elkészítési idő: 1 óra Nehézség: KönnyűA tésztát összeállítjuk (nem tévedés összesen 3 alapanyag+a csipet só)...és egy éjszakára a hűtőbe tesszük ....másnap elnyújtjuk téglalap alakúra. Teszünk a hosszabbik oldalra egy...
Elkészítési idő: 20 perc Nehézség: KönnyűA tojásokat szétválasztjuk, majd a tojássárgákat habosra keverjük a cukorral és a vaníliás cukorral. Hozzáadjuk a tejfölt és a vajat, majd tovább keverjük. Beletesszük a lisztet...
Elkészítési idő: 80perc Nehézség: Közepes