Hozzávalók:
– finomliszt (pont 1 kg)
– másfél bögre porcukor
– 3 teáskanál szódabikarbóna
– 1 evőkanál mézeskalács fűszerkeverék
– 30 dkg margarin, vagy vaj (én margarint használtam)
– 1 bögre méz
– 3 tojás
Az írókához:
1 tojásfehérje
20 dkg porcukor
1 tk. citromlé
2 csapott ek. étkezési keményítő
A díszítéshez:
cukorgyöngy
1. A lisztet, a porcukrot, a fűszert és a szódabikarbónát egy nagy tálban összekeverjük.
2. Ezután hozzáadjuk az enyhén megolvasztott margarint. Nálam ez úgy nézett ki, hogy mikróban egy picit megpörgettem a a felkockázott margarint, és kivettem, mikor éppen hogy elkezdett megolvadni. A méz és a tojások szintúgy mehetnek a tetejére.
3. Ekkor fogunk egy villát, és az egészet átkavarjuk. Én addig kevertem, míg úgy nagyjából összekeveredett a liszt a ragacsos anyagokkal. Ez egy percemet vette igénybe legfeljebb
4. Ekkor kézzel egynemű tésztává gyúrtam, majd három egyenlő részre osztottam.
5. Ezután az első adag tésztát jól lisztezett deszkán kinyújtottam kb. fél centi vastagra (lehet kevesebb is, de így olyan pufik lesznek), majd tetszőleges formákat szaggatunk sütemény kiszúróval a tésztából.
6. Sütőpapírral bélelt tepsire szorakoztatjuk őket, és 180 fokra előmelegített sütőben (alul-felül sütés), pontosan tíz percig sütjük őket. Tíz perc, semmiképpen sem több!
Ennyi van 1kg-lisztből!
1. A sütőporos lisztben szétmorzsoljuk a margarint, majd hozzáadjuk a többi alapanyagot és lágy tésztává gyúrjuk. Gyúródeszkán kb. fél cm vastagra nyújtjuk, majd áttesszük a sütőpa...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűEgy nagy tálba kimértem a fehérjéket, elkevertem a dióval. Deszkán felvagdostam a kimagozott datolyákat, majd villával jó alaposan összenyomkodtam őket, hogy egyenletes masszát...
Elkészítési idő: 30 perc Nehézség: KönnyűEgy villával alaposan pépesítsd a banánt. Ne turmixold, mert azzal túl folyékonnyá válhat. Ezután egy evőkanállal lassanként adagold a pürébe a zabot. Közben gyúrd össze a masszát,...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűElőtte való nap meleg kályha közelébe állítjuk a fánkhoz szükséges kellékeket. Másnap a lisztet melencébe (veidling) tesszük és az élesztőt egy kis cukros, langyos tejben előbb meg...
Elkészítési idő: 3-4 óra Nehézség: Nehéz