2 nagyobb vagy 4 közepes padlizsán
só, bors
1 citrom
1/2 kg kisebb, kemény paradicsom
4 közepes fej hagyma
6-7 gerezd fokhagyma
20 szem kimagozott, zöld olívabogyó
3-4 szál friss vagy 1 ek. szárított oregánó
4-5 ek. olívaolaj (classico)
4-5 szál petrezselyem
1. A padlizsánokat megmossuk, a szárvégüket leválasztjuk, törzsüket hosszanti irányban, vékony szeletekre bevágjuk (A) úgy, hogy a szár felőli részen 4-5 cm egyben maradjon. A szeletek közét besózzuk, és megkenjük citromlével. A padlizsánokat szűrőedénybe állítjuk, hogy kesernyés levük elfolyjon (1 óra).
2. Közben a paradicsomokat megmossuk, a padlizsánokkal azonos vastagságú szeletekre vágjuk (B). A hagymákat megtisztítjuk, 1/2 cm vastag karikákra vagy karcsú gerezdekre szeljük, kissé besózzuk. A fokhagymagerezdeket meghámozzuk, azaz széles pengéjű késsel kissé lenyomkodjuk őket (C), utána könnyűszerrel lehántjuk a héjukat. Az olívabogyókat lecsepegtetjük.
3. Kiolajozunk egy akkora tűzálló tálat (ebben fogjuk tálalni), hogy a padlizsánlegyezők inkább szorosan, semmint kényelmesen elférjenek benne, azaz kissé megtámasszák és „formában tartsák” egymást. A sütőt előmelegítjük 180 °C-ra.
4. A padlizsánokat folyó víz alatt leöblítjük, lecsepegtetjük, jól kinyomkodjuk, és a tálba fektetjük. A szeletek közét imitt-amott megkenjük egy kevés, fokhagymaprésen áttört fokhagymával (D). A paradicsomot a padlizsánszeletek közé csúsztatjuk-nyomkodjuk, így azok legyezőszerűen kissé kinyílnak (E).
5. A padlizsánok mellé-köré szórjuk a hagymát és az olívabogyókat, meghintjük az oreganóval és frissen őrölt borssal, végül meglocsoljuk a maradék olajjal (F). Fóliával betakarjuk, és a sütőben kb. 1 órán át pároljuk, majd levesszük róla a fóliát, és további 20 percig, enyhe pirulásig sütjük. Tálaláskor meghintjük finomra vágott petrezselyemmel. Hirtelensült, natúr húsok, halak mellé köretként kínáljuk, de önmagában, friss kenyérrel, héjában sült krumplival is mennyei, sőt hidegen, de nem behűtve is finom. Gyors, egyszerű, gyönyörű és mennyei – biztos siker!
Italajánlat:
Félszáraz, könnyű vörösbor vagy rozé
A krumplit pucoljuk meg, majd kockára vagy karikára vágva (ahogy tetszik) főzzük puhára. A hagymát, uborkát, zellert, kaprot vágjuk finomra. A főtt tojások sárgáját kaparjuk...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA tonhalkonzervet lecsöpögtetjük, egy tálba tesszük. Hozzáadjuk a feldarabolt tojást, és egy villával alaposan szétnyomkodjuk őket. Hozzáadjuk a majonézt, mustárt, sót, borsot, al...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA káposztát vékony szeletekre vágjuk. A sárgarépát durvára reszeljük. A hagymát durvára reszeljük. Az újhagymát vékony karikákra vágjuk. A káposztát elkavarjuk a sár...
Elkészítési idő: 15 perc Nehézség: KönnyűAz uborkákat meghámozzuk, majd kockákra vágjuk. (Ha ecetes öntettel készítettem volna a salátát, meg sem hámoztam volna az uborkákat. Így viszont a tejföl, és joghurt keverésében f...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű