A piskótához
» 30 dkg barna cukor
» 2 dl étolaj
» 4 db tojás
» 10 dkg darált dió
» 28 dkg búzaliszt
» 1 kk sütöpor
» 1 csapott mokáskanál őrölt fahéj
» 40 dkg reszelt sárgarépa
» 1 késhegynyi só
» 5 dkg fehér csoki
» 1 db narancs reszelt héja
» A mázhoz:
» 20 dkg mascarpone
» kandirozott sárgarépa
A répákat tisztítsd meg, reszeld le, majd vékonyan vajazz és lisztezz ki egy 26 centiméter átmérőjű tortaformát. Alaposan keverd el a barna cukrot az olajjal, majd egyenként add hozzá a tojásokat is. Törd durvára a diót, majd egy tálban keverd össze a liszttel, a sóval, a sütőporral, a fahéjjal és a reszelt répával.
Egy fakanállal a barna cukros masszát keverd a lisztes részhez. Öntsd hozzá az olvasztott fehér csokoládét és a reszelt narancshéjat, majd ezt is alaposan dolgozd össze.
A kész masszát öntsd az előkészített formába, és előmelegített, 165 fokos sütőben - légkeverés nélkül körülbelül 80-90 perc alatt, légkeveréssel nagyjából 60 perc alatt - süsd készre. Végezz tűpróbát. Ha kisült, teljesen hűtsd ki - két óra alatt ki kell hűlnie -, majd vedd ki a sütőformából. A tetejére szükséges krémhez a mascarponét keverd ki egy kevés kihűlt kandírozott reszelt répával, majd kend a hideg torta tetejére. Vigyázz, ha a torta valamelyik része még meleg, a mascarpone le fog folyni!
Kandírozott sárgarépa:
A kandírozáshoz tegyél fel főni 300 milliliter vizet 300 gramm cukorral. Amikor elkezd forrni, vedd takarékra a lángot annyira, hogy a cukorszirup éppen csak gyöngyözzön.
Ekkor a reszelő durvábbik részén reszeld bele a sárgarépát. Fedd le, és 20-30 percen át alacsony hőfokon tartsd a tűzhelyen. Akkor leszel készen vele, ha a répareszelék a szirupból kiemelve áttetsző és intenzív narancssárga.
A répa rostjai így cukorral telítődtek, tulajdonképpen tartósítottá váltak. Nem fog bebarnulni az oxidációtól, gyönyörű, élénk narancssárga színe lesz a torta tetején. Ha elkészült, tedd szűrőbe, öblítsd át hideg vízzel, és már használhatod is.
A szalalkálit 1 dl tejben feloldjuk. A lisztben elmorzsoljuk a margarint, majd az összes hozzávalóból nem túl kemény tésztát gyúrunk. 4 részre osztjuk, nagy gáztepsi méretűre, el...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA tejből és a búzadarából sűrű tejbegrízt főzünk, majd kihűtjük. Elkészítés Tészta: A tészta hozzávalóit összegyúrjuk, és egy mélyebb falú tálcába egyengetjük. A túrót ele...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűForrósítsd fel a vizet, és keverd bele a zselatint, folyamatosan keverve hűtsd le Amikor lehűlt, keverd a kókusztejszínbe, és add hozzá az édes kakaóport Pudingos tálba szórj va...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű