A piskótához
» 30 dkg barna cukor
» 2 dl étolaj
» 4 db tojás
» 10 dkg darált dió
» 28 dkg búzaliszt
» 1 kk sütöpor
» 1 csapott mokáskanál őrölt fahéj
» 40 dkg reszelt sárgarépa
» 1 késhegynyi só
» 5 dkg fehér csoki
» 1 db narancs reszelt héja
» A mázhoz:
» 20 dkg mascarpone
» kandirozott sárgarépa
A répákat tisztítsd meg, reszeld le, majd vékonyan vajazz és lisztezz ki egy 26 centiméter átmérőjű tortaformát. Alaposan keverd el a barna cukrot az olajjal, majd egyenként add hozzá a tojásokat is. Törd durvára a diót, majd egy tálban keverd össze a liszttel, a sóval, a sütőporral, a fahéjjal és a reszelt répával.
Egy fakanállal a barna cukros masszát keverd a lisztes részhez. Öntsd hozzá az olvasztott fehér csokoládét és a reszelt narancshéjat, majd ezt is alaposan dolgozd össze.
A kész masszát öntsd az előkészített formába, és előmelegített, 165 fokos sütőben - légkeverés nélkül körülbelül 80-90 perc alatt, légkeveréssel nagyjából 60 perc alatt - süsd készre. Végezz tűpróbát. Ha kisült, teljesen hűtsd ki - két óra alatt ki kell hűlnie -, majd vedd ki a sütőformából. A tetejére szükséges krémhez a mascarponét keverd ki egy kevés kihűlt kandírozott reszelt répával, majd kend a hideg torta tetejére. Vigyázz, ha a torta valamelyik része még meleg, a mascarpone le fog folyni!
Kandírozott sárgarépa:
A kandírozáshoz tegyél fel főni 300 milliliter vizet 300 gramm cukorral. Amikor elkezd forrni, vedd takarékra a lángot annyira, hogy a cukorszirup éppen csak gyöngyözzön.
Ekkor a reszelő durvábbik részén reszeld bele a sárgarépát. Fedd le, és 20-30 percen át alacsony hőfokon tartsd a tűzhelyen. Akkor leszel készen vele, ha a répareszelék a szirupból kiemelve áttetsző és intenzív narancssárga.
A répa rostjai így cukorral telítődtek, tulajdonképpen tartósítottá váltak. Nem fog bebarnulni az oxidációtól, gyönyörű, élénk narancssárga színe lesz a torta tetején. Ha elkészült, tedd szűrőbe, öblítsd át hideg vízzel, és már használhatod is.
A tészta hozzávalóit összegyúrjuk, 2 részre osztjuk, vékonyra nyújtjuk, tepsi hátán 2 lapot sütünk (36*25 cm) kb. 200 fokon rövid ideig. A krémhez 7,5 dl tejben a 3 vaníliás pudin...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűPiskóta: 4 tojás sárgáját kihabosítottam 20 deka porcukorral, 10 deka lágy margarinnal és 3 3k. kakaóporral. 2 dl tejet adtam hozzá, majd 20 deka finomlisztet és egy tasak sütőport...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA darált kekszet a kakaóporral elkeverjük. Egy lábasban a margarint, egy tábla étcsokoládét, a cukrot és a tejet összemelegítjük, hogy a margarin és a csokoládé elolvadjon, a cukor...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA tojásokat a cukorral felhabosítom,hozzárakom a többi hozzávalót.Utoljára a sütőporos,szódabikarbónás lisztet. Sütőpapírral bélelt tepsibe sütöm 180 fokon 25 perc.Ha kihűlt kock...
Elkészítési idő: Nehézség: Közepes