Családireceptkönyv.hu

Szalagos farsangi fánk recept I.


Írta:

Elk. idő: 1 óra 15 p
Adag: 4-6 adag
Nehézség: Közepes
print

Hozzávalók:


500 g búzaliszt (BL55)
200 ml tej (2,8%-os)
40 g élesztő (friss)
50 g porcukor
60 g vaj (olvasztott)
5 db tojássárgája

Elkészítés:


Elkészítés
1 Előkészítünk egy szalvétákkal fedett tálcát, valamint egy serpenyőben olajat a tűzhelyre.
Szalagos farsangi fánk recept I.
2 A lisztet egy edénybe tesszük. A langyos tejet, a porcukrot, az élesztőt pedig egy másik edénybe kimérjük, és hagyjuk 15 percig pihenni, hogy felfusson.
3 A lisztre öntsük rá az élesztős tejet, az olvasztott vajat, és a tojások sárgáját. Egy fakanállal keverjük össze a tésztát, majd az asztalra kivéve addig gyúrjuk, míg teljesen sima nem lesz.
4 Az így kapott tésztát tegyük vissza a tálba, takarjuk le, és meleg helyre téve kelesszük duplájára. Ez minimum 30 perc.
5 Ha a tészta megkelt, vékony liszten nyújtsuk ujjnyi vastagságúra, és egy 6 cm átmérőjű kiszúróval szaggassuk ki a fánkokat. A maradék tésztát összegyúrjuk, újra kinyújtjuk, és kiszaggatjuk. A fánkokat 10-20 percig kelesszük!
6 Most a fánkok közepét ujjunkkal elvékonyítjuk.
7 Kis adagokban kisütjük őket a forró olajban. Az első oldalukat 2-3 percig sütjük - itt az idő persze nem mérvadó, ha gyorsabban pirul, lehet kevesebb idő is elég -, majd megfordítjuk őket, és további 1-2 percig sütjük. És ami nagyon lényeges. A sütést úgy kezdjük, hogy a fánknak az az oldala legyen alul, amelyiken a lyuk van, a második lényeges dolog, hogy ezt a lyukas felét, fedővel lefedve süssük, ettől lesz szép szalagos a fánk. Mikor megfordítjuk őket a másik oldalukra, akkor már fedő nélkül süssük készre a fánkokat. Figyelem! Ügyeljünk, hogy az olaj ne legyen túl forró, mert sötét lesz a fánk! Mindig annyi olajban süssük, hogy a fánk lebegjen, ne érjen a serpenyő aljára, mert akkor is könnyen megég. Sütés közben folyamatosan nézzük a fánkokat, hogy szép világosak maradjanak.
8 A kész fánkokat a szalvétával fedett tálcára szedjük, majd porcukorral leszórjuk, és baracklekvárral töltve tálaljuk.

Szalagos farsangi fánk recept I.

Kinek a kedvence ez a recept?


favorite Kedvenc receptnek jelölés Kedvenc receptem

Recept típusa:


Sütemények, édességek,
Beszéljétek meg főzési tapasztalataitokat
Recept ajánló
Puncs szelet
Puncs szelet

A tészta hozzávalóit összegyúrjuk, majd két vékonyabb és egy vastagabb (25*35 cm-es) tésztát nyújtunk belőle és 180 fokon kisütjük. Vigyázzunk, mert könnyen megég. 10-12 perc al...

Elkészítési idő: kb.: 1 óra
Nehézség: Könnyű
share
Avatar Mária királyné süteménye
Mária királyné süteménye

A tojásfehérjéket egy csipet sóval és a cukorral kemény habbá verjük, majd hozzákeverjük a pergelt diót, és kisebb adagokban a lisztet is. A masszát osszuk két részre. Tegyük egy...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Avatar
Írta: Anna
Kráter süti
Kráter süti

A pudingokat megfőzzük, félrerakjuk kihűlni (néha keverjük meg, hogy ne legyen hártyás a teteje). az 5 tojás fehérjét kemény habbá verjük. Az 5 tojássárgáját, a 25 dkg cukrot és...

Elkészítési idő:
Nehézség: Nehéz
share
Avatar
Írta: Anita
Kinder bueno pohárkrém
Kinder bueno pohárkrém

Előkészítjük a poharakat vagy kelyheket. Minden pohár aljába teszünk egy-egy, mindkét felén mogyorókrémmel megkent kekszet. A pudingport simára keverjük a tej felével, majd a mar...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
close add person Belépés recent_actors Regisztráció account_balanceASZF info Impresszum thumb_up Facebook oldalunk