Családireceptkönyv.hu

Tavaszi zöldségfelfújt


Írta:

Elk. idő: 1 ó 45 p
Adag: 4
Nehézség: Közepes
print

Hozzávalók:


2 csokor újhagyma
4 zsenge sárgarépa
2 szál szárzeller
250 g főtt, füstölt sonka egyben
1 csokor petrezselyem
4 bazsalikombóbita
1 ek.+ diónyi vaj/margarin
250 g zöldborsó (tisztított/mélyhűtött)
2 ek. zsemlemorzsa
4 tojás
250 g krémtehéntúró
2 púpozott ek. búzadara (30 g)
1,5 dl tej
só, őrölt fehér bors
100 g edami vagy trappista sajt

Elkészítés:


1. A zöldségeket megtisztítjuk, megmossuk. Az újhagymát (8-10 cm-es zöldjével együtt) nem túl apróra daraboljuk, a sárgarépát és a zellert vékony karikákra szeljük. A sonkát kisebb kockákra vagy karcsú csíkokra vágjuk. A zöldfűszereket leöblítjük, lerázzuk róluk a vizet, a petrezselyem levélkéit lecsipkedjük, finomra aprítjuk.

2. Felhevítünk 1 ek. vajat/margarint, megfonnyasztjuk benne az újhagymát, hozzáadjuk a sárgarépát és a zellert, 2 perc múlva a zöldborsót (ha mélyhűtött, fagyos állapotban), fedő alatt 4-5 percig pároljuk, hűlni hagyjuk. Diónyi vajjal/margarinnal kikenünk és zsemlemorzsával meghintünk egy közepes méretű, mélyebb sütőedényt. A sütőt előmelegítjük 200 °C-ra.

3. A tojásokat megmossuk, kettéválasztjuk, sárgájukat a túróhoz keverjük. Hozzáadjuk a búzadarát, apránként a tejet, ízlés szerint sót, fehér borsot és a petrezselymet, végül belereszeljük a sajtot.

4. A tojások fehérjét 1 csipet sóval kemény habbá verjük. A sonkát és a túrómasszát a kihűlt zöldségraguhoz adjuk, alaposan összedolgozzuk, utánasózzuk, borsozzuk. Több részletben, kíméletesen, hogy össze ne törjön, beleforgatjuk a habot, és a sütőedénybe simítjuk.

5. A forró sütőben, középső bordamagasságra állított rácson 45-50 percig sütjük (tűpróba!). A látvány kedvéért azonnal az asztalra állítjuk, hadd csodálja meg mindenki, amíg össze nem esik! Bazsalikombóbitákkal díszítjük, de tálalásával-fogyasztásával várjunk néhány percet, mert tűzforró a közepe! Bazsalikomos paradicsommártást, ketchupot adhatunk mellé. Friss, sokmagos kenyér, péksütemény illik hozzá.

Trükkök, tippek, praktikák:


Tippek:
A felfújt − bármilyen különös − hidegen is finom, bátran adhatjuk gyereknek készített uzsonnaként: vékony szeleteket vágunk belőle, és zsemlébe, két kenyérszelet közé fektetjük, végül néhány paradicsomkarikával, salátalevéllel vidámítjuk.

Italajánlat:
Könnyű, félszáraz fehérbor

Tavaszi zöldségfelfújt

Kinek a kedvence ez a recept?


favorite Kedvenc receptnek jelölés Kedvenc receptem

Recept típusa:


Egytálételek,
Beszéljétek meg főzési tapasztalataitokat
Recept ajánló
Avatar Májas hurka
Májas hurka

1 kg rizst meg főzök,hideg vizel többször le öblitem.és le csepegtetem.a májat,tüdőt és a zsiradékot meg főzöm,majd húsdarálón le darálóm.még melegen külön külön össze keverem óvat...

Elkészítési idő: 3-4 óra
Nehézség: Közepes
share
Avatar Kolozsvári káposzta
Kolozsvári káposzta

A savanyú káposztát átmossuk, majd 1 fej megpárolt vöröshagymára tesszük. Felöntjük vízzel, sózzuk, borsozzuk, belerakjuk a babérlevelet és az apróra vágott, 1 cikk fokhagymát....

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Avatar Gyros háziasan
Gyros háziasan

A combfilét csíkokra vágjuk, összekeverjük a fűszerkeverékkel, sóval, borssal és a zúzott fokhagymával, és az olajon aranysárgára sütjük. A zöldségekből salátát készítünk, és megö...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
close add person Belépés recent_actors Regisztráció account_balanceASZF info Impresszum thumb_up Facebook oldalunk