Hozzávalók (24 cm átmérőjű tortához):
Tészta 1 (sütéssel):
5 tojás
5 evőkanál cukor
5 evőkanál liszt
A tojásokat szétválasztom, a fehérjét kemény habbá verem. Hozzáadom a cukrot és tovább keverem. Elkeverem benne a tojássárgákat, majd óvatosan a lisztet is. Papírral fedett tepsiben centi vékonyra kikenem, 180 fokon készre sütöm. Még melegen leválasztom a papírról a kisült lapot majd a sütőpapírral együtt feltekerem és így hagyom kihűlni. Széttekerem, lekvárral vékonyan megkenem és szorosan roláddá formázom. Vékony szeleteket vágok belőle, ezekkel bélelem a kapcsos tortaforma alját.
Tészta 2 (sütés nélkül):
20 dkg darált keksz
10 dkg darált dió vagy mandula
15 dkg margarin vagy vaj
A felolvasztott margarint összekeverem a száraz hozzávalókkal, az így kapott masszát a kapcsos tortaforma aljába nyomkodom.
Krém:
20g zselatin
25dkg túró
7,5 dl joghurt
Apró gyümölcsdarabok (elhagyható)
8dkg porcukor (ízlés szerint)
1 citrom leve és reszelt héja (elhagyható)
2 csomag vaníliás cukor
4 dl tejszín
Díszítés:
Gyümölcsök
Tortazselé
A zselatint 1,5dl hideg vízbe beáztatom.
A túrót, joghurtot, citromot és cukrokat sima péppé turmixolom.
A zselatint felolvasztom, a tejszínt kemény habbá verem.
A túrós krémbe keverem a folyékony, de nem forró zselatint, a gyümölcsdarabokat, majd óvatosan belevegyítem a tejszínhabot, úgy hogy az minél kevésbé törjön. Az így kapott krémet a tésztával kibélelt aljú tortaformába simítom és 6 óra hosszára a hűtőben hagyom dermedni.
Tetszőleges gyümölccsel kirakom a tetejét és tortazselével vékonyan bevonom. Ha megkötött a zselé eltávolítom a tortakarikát.
Sokszor készítem ezt a tortát magunknak vagy a családnak mert könnyű, hűsítő, gyümölcsös, joghurtos és túrós is egyben. Bármilyen ízű joghurttal vagy gyümölccsel, habtejszínnel vagy növényi tejszínnel is elkészíthető. Az alapja készülhet darált kekszből sütés nélkül vagy egy egyszerű piskótatekercsből.
Kard SándornéKGIZIKE 2 60 percbonyolultmegfizethető HOZZÁVALÓK Hozzávalók: A kekszes alaphoz: 15 dkg édes keksz 15 dkg kakaós édes keksz 15 dkg margarin A habos-joghurt...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA csokit vízgőz felett megolvasztom a vajjal és a három tojássárgájával. Közben a lisztet a cukorral, és az egész tojásokkal jól elkeverem. A csokis masszát ha kicsit lehűlt öss...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA sütőt előmelegítjük 120 fokra (légkeveréses sütőnél 100 fokra). A tojásfehérjékből, fokozatosan hozzájuk adva a cukrot, kemény habot verünk. (A habnak olyan keménynek kell len...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűTurmixgépben, vagy a nélkül, a hozzávalókat a zselatin és a tejszín kivételével simára keverem, majd a kemény habbá vert tejszínhez adagolom. A beáztatott zselatinlapokat, kivesz...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű