Ribizli, meggy, cseresznye, egres, eper, málna, cseresznyemeggy.
A cseresznyét, meggyet, cseresznyemeggyet kimagozom. A többi gyümölcsöt, megtisztítom.
Minden 07-es üveghez,3 csapott evőkanál cukrot,3dl vizet,2db szegfűszeget, csipetnyi, fahéjat, és 2 levél, friss, citromszagú mézfüvet számítok.
Felteszem a vizet, amikor felforrt, belerakom a fűszereket, és a cukrot, ha a cukor elolvadt, beledobom, a gyümölcsöket. Nem főzöm, csak addig, amíg újra forr. Ekkor, tartósítószeres vízzel kiöblített üvegekbe töltöm, (a citromszagú mézfű, leveleket, nem teszem bele, az üvegekbe) lezárom, és száraz dunsztba teszem.Nem teszek bele tartósítószert.
Mit lehet aszalni? Szinte valamennyi gyümölcsöt, almát, körtét, szilvát, kajszibarackot, ribiszkét, bodzabogyót. Természetesen nem kell aszalni a diót, a mandulát és a mogyorót....
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA pektin olyan természetes zselésítő anyag, amit egyre több háziasszony használ lekvárok, dzsemek, zselék készítéséhez. Néhány praktika a befőzéshez! pektin1 copyA pektinnel kev...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA szilvákat kimagozom, ha kimagoztam, akkor egy nagy lyukú darálón ledarálom. Menetközben nem nagyon szabad kavargatni a lekvárt, mert attól oda fog égni. Éret szilvát használjunk....
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű