5 kg szilva
1 kg cukor
1 dl 10% ételecet
pici fahéj
Egy 8 l edény alját és oldalát sertészsirral bekenjük.
A szilvát megmossuk, kimagozzuk,felezzük és a fazékba egyenletesen elterítjük.
Meglocsoljuk az ecettel és rászórjuk a cukrot, hogy lehetőleg mindenhol egyformán legyen a tetején.
Egy éjszakát állni hagyjuk.
Másnap fedő alatt forrásig melegítjük, majd a gázt takarékra téve négy óra hosszát lassan főzzük.
Nem szabad belenyúlni vagy megkeverni!
A főzés végén a szilva kb. a felére esik össze.
A fedőt levéve most már keverjük a lekvárt, a szilvák szétesnek és lekvár állaga lesz a masszának.(Fedő nélkül még,addig főzöm kevergetve, míg el nem érem a kívánt sűrűséget, kb 1 óra volt ).
Ha egyszer elkezdtük keverni, nem hagyhatjuk abba mert leég.
Sterilizált üvegekbe töltjük, és dunsztban hagyjuk kihűlni.
Nagyon finom lett,IGAZI 'Nagyi lekvár'!!!
Mindenkinek jó étvágyat a finom házi szilvalekvárhoz.
A fűszereken kívül az összes hozzávalót összekavarjuk, és hagyjuk őket feloldódni. Közben megtisztíthatjuk az uborkát és az üvegeket. Az üvegek aljára tesszük tetszés szerint a f...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA gyömbért összeturmixolom, majd szitán átszűröm, hogy a szálai fent akadjanak. Összeturmixolom az almát is a cukorral, a vaníliamagokkal (eredetileg nem kerültek bele a magok, csa...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűKimagoztam a meggyet, majd egy nagy tálban lecukroztam. Ha jól emlékszem 25-30 dkg cukor kell egy kiló meggyhez, őszintén szólva nem mértem. Kevés rumot is öntöttem hozzá, illetve...
Elkészítési idő: Nehézség: Nehéz