5 kg szilva
1 kg cukor
1 dl 10% ételecet
pici fahéj
Egy 8 l edény alját és oldalát sertészsirral bekenjük.
A szilvát megmossuk, kimagozzuk,felezzük és a fazékba egyenletesen elterítjük.
Meglocsoljuk az ecettel és rászórjuk a cukrot, hogy lehetőleg mindenhol egyformán legyen a tetején.
Egy éjszakát állni hagyjuk.
Másnap fedő alatt forrásig melegítjük, majd a gázt takarékra téve négy óra hosszát lassan főzzük.
Nem szabad belenyúlni vagy megkeverni!
A főzés végén a szilva kb. a felére esik össze.
A fedőt levéve most már keverjük a lekvárt, a szilvák szétesnek és lekvár állaga lesz a masszának.(Fedő nélkül még,addig főzöm kevergetve, míg el nem érem a kívánt sűrűséget, kb 1 óra volt ).
Ha egyszer elkezdtük keverni, nem hagyhatjuk abba mert leég.
Sterilizált üvegekbe töltjük, és dunsztban hagyjuk kihűlni.
Nagyon finom lett,IGAZI 'Nagyi lekvár'!!!
Mindenkinek jó étvágyat a finom házi szilvalekvárhoz.
1. Engedjünk egy megfelelő méretű lábasba három liter csapvizet. 2. Ebbe csavarjuk bele a citrom levét, keverjük el benne a kristálycukrot. 3. Az almákat hámozzuk meg, csum...
Elkészítési idő:Hámozd meg a megmosott körtéket, vágd félbe és távolítsd el a magházat is. Darabold ujjnyi nagyságúakra. Az előkészített gyümölcsöt tedd főzőedénybe, öntsd hozzá a cukorral elkever...
Elkészítési idő:1.5 l vizhez tettem 1 kg cukor...alaposan össze főztem...lezárták a gázt. ..ment bele 6 szàrrol a levél. ..lefedve egy napig hagytam ázni. ..majd újra felfőztem...kifőzőtt üvegbe ö...
Elkészítési idő:A paradicsomot daráljuk le a húsdarálón, vagy robotgéppel pépesítsük. A cukkinit hámozzuk meg és daráljuk le. A paprikát megtisztítjuk és ledaráljuk. A répát meghámozzuk, ledará...
Elkészítési idő: